Що таке автоцивілка (ОСЦПВ), та як її оформити

Що таке автоцивілка (ОСЦПВ), та як її оформити

Відповідно до законодавства України страховий поліс ОСЦПВ (він же автоцивілка) сьогодні є обов'язковим!

Навіщо потрібна страховка ОСЦПВ?

На жаль, навіть найдосвідченіший шофер може потрапити у вельми неприємну історію на дорозі - стати або винуватцем, або жертвою ДТП. Зараз у нашій країні діє закон, згідно з яким винуватець ДТП повинен відшкодувати збиток, який нанесено третім особам на дорозі. Тому автоцивілка ОСЦПВ, насамперед, вбереже горе-шофера від подібного типу фінансових витрат вже не кажучи про штраф за за відсутність автоцивілки від 460 грн.

Зверніть увагу: у ситуації, коли винний у пригоді на дорозі не застрахований по автоцивілці, збиток відшкодовується з фондів МТСБУ тільки тому потерпілому, у якого оформлена автоцивілка (ОСЦПВ).

Що страхує автоцивілка?

Страховий випадок - це будь-яка подія (пригода, ситуація на дорозі), в результаті якого третім особам було завдано збитку. Отже, має наступити цивільна відповідальність, а це привід для страхової виплати. Тобто, ОСЦПВ страхує аж ніяк не транспортний засіб, а тих водіїв, яким ви завдали шкоди на дорозі. Цей поліс компенсує все, що пов'язано зі збитком (мається на увазі шкода здоров'ю, життю, майну і т.д.).

Сталася аварія або ДТП? Потрібно відшкодувати збиток потерпілому? Щоб уникнути головного болю, потрібно вчасно оформити автоцивілку.
Як дізнатися ціну автоцивілки у Києві, яка відповідає вашим критеріям? Скориставшись онлайн калькулятором, ви можете розрахувати цю суму самостійно.

Скільки коштує ОСЦПВ?

Вартість поліса може бути різною. Щоб дізнатися, у скільки обійдеться вам ця страховка, потрібні такі відомості:

  • тип вашого ТЗ;
  • місце реєстрації ТЗ;
  • обсяг його двигуна;
  • водійський стаж шофера;
  • всі сфери використання ТЗ.

Ну і звичайно, вартість ОСЦПВ залежить від його терміну дії.

Термін дії поліса автоцивілки (ОСЦПВ)

Якщо ваш автомобіль зареєстрований в нашій країні і не підлягає ОТК (обов'язковому технічному контролю), дія страховки ОСЦПВ становить один рік. Страховка з терміном дії від п'ятнадцяти днів до 1-го року оформлюється, якщо:

  • ваш автомобіль має тимчасову реєстрацію;
  • реєстрація вашого авто пройшла за межами України;
  • ваш автомобіль належить до групи ТЗ, які в обов'язковому порядку повинні пройти ВТК.

Читати також