10-09-2019 Мистецтво 889

10 проникливих фортепіанних сонат

10 проникливих фортепіанних сонат


Фортепіано - один з найкращих інструментів, які коли-небудь були створені. Незважаючи на продовження розвитку музичних форм і жанрів, класика залишається непідвладна часу і так само зачаровує нас, як і століття тому. Ми приготували для вас добірку з 10 найкращих класичних фортепіанних сонат. Приємного прослуховування!

Доменіко Скарлатті: Соната Мі мажор, L23

Ця композиція відноситься до більш раннього періоду, коли сонатна форма ще не викристалізувалася. Серед творів Скарлатті понад п'ятсот сонат. Це дивовижні музичні твори епохи італійського бароко з нотками Іспанії, адже багато з них композитор написав, коли жив у Мадриді.

Виконує Володимир Горовіц


Йозеф Гайдн: Соната C-dur Hob.XVI:50


Без Йозефа Гайдна історія фортепіанної сонати виглядала б зовсім інакшою. Він написав близько шестидесяти сонат. Завдяки йому соната стала збалансованою і набула більш знайомий нам вигляд, який був ще більше вдосконалений Моцартом і Бетховеном. Сонати Гайдна - з часткою гумору, грайливі і драматичні - можна почути не так часто, як сонати його молодших колег, але, без сумніву, вони заслуговують на більшу увагу.

Виконує BenSchoeman


Вольфганг Амадей Моцарт: Соната № 11 Ля мажор, K 331(«Турецький марш»)

Моцарт написав 18 фортепіанних сонат, з яких ця найбільш відома. Остання частина - "Турецький марш" - особливо впізнавана в світі музики. Ця соната імітує турецьких яничар, музика яких була дуже популярна в той час. На відео - перша частина сонати.

Виконує Міцуко Утіда


Людвіг Ван Бетховен: Соната для фортепіано № 23 (Аппассіоната)

Кожна з сонат Бетховена заслуговує на місце в подібному переліку, і вибрати одну вельми складно. Аппассіоната - це один з найвеличніших шедеврів західної музики. Бетховен також вважав, що це найкращий його твір. Замислений унісон і раптові вибухові акорди не втрачають своєї сили і двісті років потому.

Виконує Даниель Баренбойм


Франц Шуберт: Соната для фортепіано № 20 Ля мажор, D 959

Фортепіанні сонати Шуберта не отримали навіть частки тієї уваги, яку отримали сонати Бетховена. Протягом довгого часу сонати Шуберта вважалися менш цінними, ніж його інші твори. Але в 20-му столітті їх пишність було визнано. Особливо три останні сонати, які були написані всього за декілька місяців до смерті композитора.

Виконує Альфред Брендель


Фредерік Шопен: Соната для фортепіано № 2 Сі-бемоль мінор

Шопен написав усього три сонати, які поряд з більш короткими його творами не отримали належної уваги. Найвідоміший серед сонатних творів Шопена - соната № 2, третя частина якої дуже часто використовувалася при різних знаменних сумних подіях та відома світу як "Похоронний марш".

Виконує Артуро Бенедетті Мікеланджелі


Ференц Ліст: Соната Сі-мінор

Єдина соната композитора, але саме вона вважається найкращим його твором. Інтерпретації внутрішнього сенсу цього інтенсивно драматичного твору численні й різноманітні. Одна теорія говорить, що соната була натхненна легендою про Фауста. Інша теорія називає сонату ілюстрацією біблійного писання.

Виконує Марта Аргеріх


Йоганнес Брамс: Соната для фортепіано № 3 Фа мінор

Брамс - це ще один із композиторів-романтиків, який відомий не своїми сонатами, але кілька шедеврів подібного жанру можна відшукати і в його спадщині. Свої три великі сонати він написав в юнацькі роки. Соната № 3 - це поєднання вільного романтичного духу і суворої класичної музичної архітектури.

Виконує Клаудіо Аррау


Олександр Скрябін: Соната № 9 ("Чорна меса")

Російський композитор Олександр Скрябін почав як Шопен, в ролі романтичного композитора, але в підсумку переродився в майже атонального композитора з дивним, містичним світоглядом, що вплинуло на його роботу і наповнило його музику дуже своєрідною атмосферою. Соната "Чорна меса" є улюбленою для багатьох піаністів, бо завжди вражає слухача.

Виконує Євген Судьбін


Сергій Прокоф’єв: Соната №7 Сі-бемоль мажор


Прокоф'єва вважають одним з найвидатніших композиторів двадцятого століття. Соната № 7 написана для соло фортепіано. Це друга з трьох так званих "військових сонат". Ці сонати наповнені сарказмом, ліризмом, відвертою жорстокістю. Так композитор зміг висловити своє справжнє ставлення до війни.

Виконує Григорій Соколов


Читати також