27-06-2021 Подкасти 682

Новинарня. 1 випуск 27.06.2021

Слухати подкаст новинарня. Огляд новин культури за тиждень. Герман Гошкадор. 27 06.2021

Представляємо наш новий подксат. Новинарня - це огляд новин культури за тиждень. Сідайте зручніше, приготуйте чай чи каву, ми починаємо.



Розшифровка

Доброго дня. Сьогодні неділя, 27 червня. Це Новинарня і Герман Гошкадор з оглядом новин культури за тиждень.

На Хортиці проведуть масштабний музичний фестиваль під назвою ZOUND

Мультижанровий фест триватиме два дні і дві ночі. Свою участь у ньому вже підтвердили українські та зарубіжні артисти, а саме: Бумбокс, Порнофільми, Kalush, Ivan Dorn, Bahroma, Кіс-Кіс, 5'nizza, Epolets, Аlyona Аlyona, o.Torvald, Louna, Noize MC.

Вартість квитків на фестиваль стартує від 500 гривень. Не такі вже і великі гроші. Хоча як для кого. Для мене великі, я краще куплю трохи книжок для Книжкової Хвилі.

Продовжуємо.

На Книжковому Арсеналі назвали 100 найкращих фільмів в історії України

На ювілейному X фестивалі «Книжковий Арсенал», який проходить у Києві, відбулася презентація проекту «Рейтинг ста найкращих фільмів в історії України».

Рейтинг складено за результатами опитування Довженко-Центру разом зі Спілкою кінематографістів України.

Всі сто я перелічувати не буду, але назву ТОП 10.

Отже, до десятки найкращих потрапили такі фільми: «Вавилон XX» Івана Миколайчука, «Довгі проводи» Кіри Муратової, «Білий птах з чорною ознакою» Юрія Іллєнка, «Польоти уві сні та наяву» Романа Балаяна, «Астенічний синдром» Кіри Муратової, «Камінний хрест» Леоніда Осики, «Плем’я» Мирослава Слабошпицького, «Людина з кіноапаратом» Дзиґи Вертова, «Земля» Олександра Довженка. Найкращим фільмом визнано «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова.

Як бачимо, немає жодних сюрпризів. Я з таким вибором також погоджуюся. А от цікаво, як буде виглядати рейтинг десь за? (через) 10 або 20 років. Чи буде він надто відрізнятися? Як ви гадаєте? Сподіваюся, що буде. Побажаємо успіхів молодим українським режисерам.

А далі логічне продовження.

У прокат вийшла анімаційна стрічка «Віктор_Робот» режисера Анатолія Лавренішина

Події стрічки відбуваються в далекому майбутньому. Штучна зірка, що має забезпечувати енергією планети навколо себе, не працює. Єдиний, хто може її полагодити, – дідусь маленької Віки, який і створив це світило. Однак він таємниче зникає. Дівчинка разом із помічником – крихітним роботом Віктором – вирушає на його пошуки. Так починаються захопливі пригоди двох друзів.

До виконання саундтреків стрічки долучилися Dakh Daughters, Мар’яна Головко та Марко Галаневич («ДахаБраха»), а також Антон Слєпаков («Вагоновожаті»). Композитор стрічки – Антон Байбаков.

Пісня з мільтфільму «Пола-ла-ла» цього року була відзначена премією «Золота Дзиґа».

І не відходимо далеко від теми кіно.

Каннський кінофестиваль оголосив цьогорічний склад журі

До складу журі увійшли режисер із Франції Маті Діоп, американська акторка і продюсерка Меггі Джилленгол, бразильський сценарист і режисер Клебер Мендонса Фільо, французька співачка Мілен Фармер, акторка і режисерка Мелані Лоран, актор Тахар Рахім (Франція), сценарист Джессіка Хауснер (Австрія), а також південнокорейський актор Сон Кан Хо, який виконав головну роль у фільмі «Паразити».

74-ий Каннський кінофестиваль відкриється 6 липня. Церемонія закриття пройде 17 липня. В основний конкурс увійшли 24 фільми. Особисто я найбільше чекаю на вихід фільмів Лео Каракса та Веса Андерсона.

Торік фестиваль було скасовано. Чому – ви знаєте. Сподіваємося, що цього року все буде добре.

А ось ця новина мені дуже сподобалася.

У херсонському театрі продали з аукціону 15 ролей

Уявляєте? У Херсонському театрі імені Куліша з аукціону продали 15 ролей другого плану у виставі «Дванадцять стільців» за романом Ільфа і Петрова.

Люди, які (або для яких) придбали ролі, вже готуються до вистави, зокрема, займаються фізпідготовкою, вокалом, і вже навіть відбулася перша велика читка.

Відомо, що під час першого туру аукціону продали 10 ролей, виручивши майже 200 тис. грн. Таким чином у театрі не лише хочуть залучити додаткові кошти на підготовку вистави, але й розширити аудиторію глядачів. Ну, це логічно, бо тепер родичі та друзі новоспечених акторів прийдуть підтримати або просто пофоткати своїх знайомих. Ось вам і нова аудиторія.

Мені, до речі, здається, що цю ініціативу треба продовжувати і далі та перейняти її в інші види мистецтва. І навіть не тільки мистецтва.

Уявіть собі, наприклад, ну не знаю, продаж місць до Верховної Ради, ото було б новаторство, еге ж? А скільки грошей можна виручити?! Напевно, більше, ніж 200 000 гривень.

Повертаючись до театру Куліша, прем’єра вистави відбудеться цього року, тому чекатимемо з нетерпінням.

Наступна новина буде про Рембрандта

Штучний інтелект допоміг відновити втрачені фрагменти картини Рембрандта

Картина під оригінальною назвою «Виступ стрілецької роти капітана Франса Баннінга Кока і лейтенанта Вільхема ван Рейтенбурга» була закінчена Рембрандтом ван Рейном у 1642 році. Згодом полотно перенесли в будівлю амстердамської ратуші й обрізали по краях, щоб картина помістилася на стіні одного з залів ратуші. Уявіть собі. Картина була по-варварськи обрізана, щоб помістилася на стіні.

Лівий край полотна був обрізаний на 64 сантиметри, правий на 7 сантиметрів, а низ і верх картини обрізали на 11 сантиметрів і 23 сантиметри відповідно.

Ці фрагменти «Нічної варти» були загублені, але отримати уявлення про втрачені деталі картини дозволяла значно зменшена копія картини, зроблена художником Геррітом Люнденсом у XVII столітті. Завдяки цій копії штучний інтелект зміг відновити оригінал.

Додавання нових фрагментів змінило загальну композицію картини і додало їй динамічності. Крім того, в лівій частині полотна тепер можна побачити раніше відсутніх двох лучників (нам навіть відомі їхні імена - Якоб Дирксен де Рой і Ян Брюгман) і хлопчика. Як звали хлопчика, на жаль, невідомо.

Йдемо далі.

Бенксі позбувся прав ще на дві свої роботи

Цього разу Бенксі втратив права на роботи «В обіймах з бомбою» і «Закоханий щур». А все чому? Через відмову розкрити свою особу.

Нагадаю вам, з чого все почалося. Назвою Banksy спробувала заволодіти компанія з виробництва листівок, після чого йому порекомендували почати продавати власні роботи, щоб захистити свої права.

Тоді Бенксі і відкрив інтернет-магазин під назвою Gross Domestic Product («Внутрішній валовий продукт»). Відкрив, щоб захистити право на товарний знак зі своїм ім'ям.

"Я відкрив магазин. Він називається Gross Domestic Product. У ньому продаються картини, товари для дому та розчарування", – написав Бенксі у своєму інстаграмі.

Продавалися там різні непотрібні дурні речі: гуртки(?), килимки, годинник, світильники та багато іншого. Загалом ідеї заробити на цьому не було.

Найцікавіше те, як розподілялися предмети в магазині митця. Охочі щось придбати повинні були оформити заявку, після чого система випадковим чином повинна була обрати зі списку того, хто зможе купити вподобаний предмет. При цьому кожен покупець міг придбати не більше одного товару.

Бенксі також вигадав цікавий метод підтвердження замовлення. Замість капчі клієнт повинен був написати коротке есе на тему "Чи важливе мистецтво?"

Через деякий час магазин зачинився, оскільки задачу він свою виконав.

Але відомство інтелектуальної власності Євросоюзу вирішило, що у нього не було намірів використовувати свої твори з метою продажу. Таким чином, сказали вони, його дії з реєстрації своїх робіт як товарних знаків недобросовісні.

Крім того, експерти спрогнозували, що відмова художника розкрити свою особу в подальшому також значно ускладнить отримання авторських прав на спірні роботи.

Отакої. Чим закінчиться боротьба Бенксі за свої авторські права – невідомо, але ми всією душею вболіватимемо за нього.

На цьому в мене все. Це була Новинарня. До зустрічей.


Читати також