18-08-2021 Мистецтво 224

Хореографічний об'єкт Вільяма Форсайта

Хореографічний об'єкт Вільяма Форсайта. Культурний портал Експеримент

Вільям Форсайт - всесвітньо відомий хореограф. Своє визнання він отримав за об'єднання хореографії та образотворчого мистецтва, результатом якого стали різні інсталяції, фільми й інтернет-проєкти. Глядач часто стає учасником його інтерактивних інсталяцій.

Одним з таких проєктів є "хореографічний об'єкт" під назвою "Ніде і в той же час усюди № 2", реалізований у травні цього року. Це один з кращих проєктів Вільяма. Гігантське складське приміщення (або на зразок того), заповнене сотнями невеликих маятників, що коливаються з певною частотою. Відвідувачі, які зважилися подолати цей простір, не повинні зачепити жоден з маятників. І змушує їх рухатися в імпровізованому танці.

Назва інсталяції - це відсилка до сліпого французького письменника і мислителя Жака Люссерана та його роздумів щодо внутрішнього зору, який допомагало йому "бачити" і думати, незважаючи на обставини. Перша інсталяція складалася з 40 маятників і в ній брали участь професійні танцюристи. Згодом інсталяція стала маштабнішою, кількість маятників збільшилося до 400, а взяти участь тепер міг кожен охочий.

Вільям Форсайт говорить: "Хореографія - цікавий термін, який запросто вводить нас в оману. Сенс слова, як і процес, який він описує, невловимий, рухливий і абсолютно некерований. Історично хореографія була нероздільна від людського тіла. Цей проєкт - своєрідний виклик глядачеві: він досліджує несвідому хореографічну компетентність, викликану хореографічною ситуацією. Хореографічний об'єкт - це модель потенційного переходу від одного стану до іншого в будь-якому просторі, який тільки можна собі уявити. Адже наше тіло ідеально сконструйоване і здатне зчитувати кожен сигнал, що посилає нам навколишнє середовище".

Чи це не найкращий доказ того, що кожен з нас народжений танцювати?



Читати також