11-09-2023 Мистецтво 14852

Подорож до світу мистецтва: зустріч з Ay-O в Музеї азійського мистецтва

картини Ay-O у Музеї азійського мистецтва

Веселкова імпресія від  Ay-O

З творчістю японського митця Ay-O я познайомилася під час візиту в Музей азійського мистецтва в Вашингтоні (США).

Митець Ай-О народився 19 травня 1931 року в Тамацукурі. В 60-х роках ХХ століття  асоціювався із міжнародним мистецьким рухом Флуксус, приймав участь в його розвитку та становленні на всіх етапах.

Справжнє ім'я – Іджима Такао.

Ay-O мав репутацію людини, яка започатковувала та впроваджувала авангард в Японії. Його творчість відома і в Європі, і в Сполучених Штатах Америки.

В Японії його називають «Веселкова людина» ("Rainbow Man"). В своїх картинах він використовує саме яскраві кольори веселки.

картина Іджима Такао

Тваринний світ, зображення людей, природа створені  за допомогою яскравих кольорів та грають як веселка після дощу, дають наснагу та сприяють відновленню.

На творчість Ай-О вплинув французький митець та скульптор Фернан Леже.

Мене вразили «тактильні коробки»  Ay-O. Можна занурити палець та в кожній Tactile box або Finger box буде нова фактура, нові матеріали, різні на дотик. Кажуть, що створено більше 50 таких коробочок.

На виставці в музеї  мені дуже сподобалися композиції Ay-O «Ефект Метелика», «Центр Всесвіту», «Турбота в раю». Але повернулася додому і відкрила нові роботи Ай-О.

картини Ay-O

Ай-О – дуже популярний митець на Венеційських Бієнале, це один із перших дванадцяти японських митців, який мав можливість виставляти там свої роботи.  

Почитала, що у Ай-О 192 градації кольорів у веселці. Картини, які намальовані за допомогою веселкових стрічок – це вибух яскравих кольорів, це арт-терапія в чистому вигляді.

Буду і далі розповідати Вам про свої культурні відкриття.

Аліна Солнишкіна


Читати також