02-10-2023 Розваги 366

«Фіонна і Кейк» - продовження анімаційного серіалу «Час пригод»

«Фіонна і Кейк» - це продовження анімаційного серіалу «Час пригод»

"Фіонна і Кейк" - це продовження анімаційного серіалу "Час пригод" для дорослих глядачів. Саме в цьому контексті розглядається тема того, чому виростати буває так нудно.

"Фіонна і Кейк" - це анімаційний спін-офф серіалу "Час пригод", який доступний на HBO Max. Оригінальний проект, "Час пригод", був символом дитячого телебачення 2010-х років. Його продовження призначене для дорослих глядачів, особливо для тих, хто виростав на "Часі пригод". Розповідаємо, чому "Фіонна і Кейк" є рідкісним спін-оффом у поп-культурі, який має глибокий зміст.

Попередження. У цьому тексті є спойлери щодо оригінального серіалу "Час пригод". Якщо ви ще його не переглянули і вам важливо не знати, як він закінчиться, повертайтеся до цього тексту пізніше.

"Час пригод" був головним сімейним анімаційним серіалом 2010-х років, який вдало поєднував різні жанри (казка, фентезі, постапокаліпсис, космічна опера) і доводив, що серйозне і смішне не є антонімами. У серіалі були живі солодощі, монстри, говорячі тварини та інші створіння, які розглядали важливі питання, такі як громадянська відповідальність чи перезавантаження відносин з батьком. Шоу сприяло прогресивним нормам: серед головних героїв були квір-персони, персонажі розвивали і завершували відносини (а потім вчилися спілкуватися з колишніми партнерами), один із протагоністів, Джейк, жив фактично у "гостьовому шлюбі". Крім того, серіал співпрацював з авторами незалежних коміксів і випускав експериментальні епізоди з запрошеними аніматорами.

"Ззовні цукеркове королівство, всередині темрява," - так описував всесвіт мультфільму його творець Пендлтон Ворд. На початку "Часу пригод" здавалося, що це проста казка про хлопчика Фінна і його собаку Джейка, які захищали мешканців казкової країни від різних, не надто небезпечних злодіїв. Але з часом виявлялося, що герої живуть в постапокаліптичному майбутньому, Фінн - один із останніх виживших людей, а Льодовий король - це далеко не найстрашніше, що загрожує світу.

До речі, про Льодового короля (це важливо). Зловісний колдун, який раніше був лише карикатурним антагоністом, отримав передісторію, яка перетворила його з карикатурного ворога в трагічного героя. Льодовий король, насправді, є людиною на ім'я Саймон Петриков, археологом, який був схиблений проклятою давньою короною. Його безумство веде його до самотності, з якою Петриков справляється різними способами, які можуть бути моторошними або зовсім безневинними. Серед цих способів - написання фанфіків про Фінна і Джейка, дружбі яких Льодовий король таємно заздрить. У історіях Льодового короля герої змінюють свою стать: вони стають дівчаткою Фіонною і кішкою Кейк. Новий спін-офф серіалу саме про них.

Насправді, жіночі версії Фінна і Джейка були придумані митцем Наташею Аллегрі, коли вона працювала в команді "Час пригод". Варто зауважити, що ці персонажі були створені не для самого серіалу, а для особистого задоволення Аллегрі. Проте ці герої настільки сподобалися колегам і фанатам, що їх було включено в шоу як частину розповіді в розповіді. Один із сценаристів дебютного епізоду цих персонажів був Адам Муто. Спустя кілька років він став шоураннером проекту, замінивши Пендлтона Ворда, і, нарешті, став продюсером спін-оффу про Фіонну і Кейк. Аллегрі також очолила інший анімаційний серіал під назвою "Бі і Паппікет".

Оригінальний серіал завершився у 2018 році і з того часу отримав два продовження. 2020-го вийшли «Далекі землі» — по суті, бонусний сезон «Часу пригод», який розставляв крапки над i. А у 2023 році вийшов "Фіонна та Кейк", перший проект у цьому всесвіті, спрямований в основному на молодих дорослих глядачів. Преса та глядачі привітали новий спін-офф з великим захопленням: на сайті Rotten Tomatoes він отримав 100% позитивних відгуків від критиків і 97% - від глядачів.

Оригінальний серіал зображував людство як деструктивне - воно само себе знищило. Новий проект також має моторошний характер: згідно з "Фіонною і  Кейк", наша реальність є продуктом уявлення дуже нещасної людини.

Час пригод

Фінал "Часу пригод" був дійсно емоційним та важливим моментом в серіалі. Бетті, колишня дівчина Льодового короля, жертвувала собою, щоб повернути йому розум. У спін-оффі "Фіонна і Кейк" ми бачимо Петрикова, який втратив магічні здібності через ці події. Він несе важку провину і проводить темні обряди вночі, щоб повернути свою кохану. Але щось йде не так, і замість Бетті вчений викликає Фіонну і Кейк, які існували в глибинах його свідомості. Тепер їх світ вже не нагадує казкову реальність Фінна і Джейка: після розчарування Петрикова всі мешканці цього всесвіту стали звичайними людьми та тваринами XXI століття, пригоди змінилися на рутину, а спогади про минуле стали доступними лише уві сні. Тепер Фіонні, Кейк і Саймону доведеться подорожувати в інші виміри, щоб знайти іншу прокляту корону і повернути все, як раніше, навіть якщо Петрикову доведеться заплатити своїм розумом (йому, власне кажучи, вже все рівно).

"Час пригод" - це справді рідкісна фантастична франшиза в поп-культурі, яку творці розвивають як творчий проект, а не лише як комерційний. У той час як кінематографічний Всесвіт Marvel і "Зоряні війни" обростають незалежними продовженями, Адам Муто та його команда намагаються робити роботу над спадщиною свого хіта максимально осмисленою. Зокрема, вони досліджують відносини між тим світом, який вони колись пропонували маленьким глядачам, і світом, який міг виникнути у них тепер.

Час пригод

Оригінальне шоу "Час пригод" стартувало у 2010 році, і його першим "цільовим" глядачем сьогодні є приблизно двадцятирічні особи. "Фіонна і Кейк" призначений перш за все для них. Це анімаційний серіал про травму в дорослому віці, коли ти відкриваєш, наскільки мало спільного у твоєму житті з історіями, які надихали тебе у дитинстві, головним чином через те, що ти практично не контролюєш нічого, а суспільство нав'язує тобі компроміси. "Disenchantment", "Розчарування" - так варто було б назвати цей серіал (в обох словах, англійською та українською, міститься слово "чари"), якби творець "Сімпсонів" Метт Ґрейнінґ не випустив інший постмодерністський фентезі-мультфільм під таким же ім'ям.

Якщо відкинути магію, прибульців і розумні цукерки, то чим відрізняється світ Фінна від світу Фіонни? Перш за все, Фінн - це герой. Він герой не лише тому, що хоче ним бути, але і тому, що в його реальності така посада взагалі існує. Всесвіт Фінна розташован так, що окрема людина (або, скажімо, окремий чарівний пес) може змінити його на краще, якщо докладе зусиль.

Час пригод

У фіналі шостого сезону "Часу пригод", коли розумна комета запропонувала хлопцеві вічне космічне життя в новій формі, він подивився на Землю - або, точніше, на те, що від неї залишилося після стародавньої людської війни - і ввічливо відмовився: "Iʼve put a lot of work in this meat reality" ("Я вклав багато роботи в цей плотський світ"). Він справді міг сказати це, і це розкіш, яка недоступна його спадкоємниці.

Фіонна змушена жити за чужими правилами замість того, щоб слідувати власним. Вона працює не для того, щоб внести свій внесок, а для того, щоб оплачувати рахунки. У неї неприємна начальниця, і у її друга, кондитера Гері, - точно така ж сама. Якщо Фінн і Джейк не підкорялися нікому і навіть без страху виносили заперечення принцесі Бубльгум - скоріше подрузі, ніж правительці, - то Фіонні і Гері доводиться змиритися з низьким статусом в ієрархії (Гері, до речі, - місцевий варіант тієї самої Бубльгум, але замість цукеркового королівства у нього є авторська лінійка солодощів, яка не подобається ані начальнику, ані інвесторам).

Побутова лінія в "Фіонні та Кейк", можливо, навіть важливіша за фантастичну. Поки дівчина і кішка подорожують по багатовимір'ю в надії заколдувати свій рідний світ назад, Гері і інші версії відомих персонажів продовжують жити в розколдованому світі. Там вони повільно вчаться встояти за себе і свій вибір - перед родиною, керівництвом, суспільством - і намагаються стати героями, хоча б для себе. Незалежно від того, як склалася доля їх світу, для глядачів оповідання про точковий опір - найактуальніше, що можна знайти в новому шоу.


Читати також