«Про життє» Ніла Деграсса Тайсона

«Про життє» Ніла Деграсса Тайсона

«Найдовговічніша діяльність людини – це відкриття істин про космос, які проходять крізь культуру, політику, релігію та час, утворюючи корпус знань та мудрості, який ми називаємо цивілізацією».

Сьогодні рубрика «Про життє» присвячена одному з найвідоміших астрофізиків сучасності - Нілу Деграссу Тайсону. Згадуємо його цитати з книг, інтерв'ю та лекцій.

«Так, Всесвіт колись почався. Так, Всесвіт продовжує еволюціонувати. І так, кожен атом вашого тіла можна простежити до самих витоків часів, до Великого вибуху і до термоядерних печей в ядрах особливо великих зірок. Ми не просто «перебуваємо» у цьому Всесвіті — ми є його невід'ємною частиною. Це він нас породив. Можна навіть сказати, що Всесвіт уповноважив нас, мешканців цього крихітного куточка неосяжного космосу, самим у всьому розібратися».

«Життя і Всесвіт викладають нам той самий урок: знати, звідки ти прийшов, не менш важливо, ніж знати, куди ти прямуєш».

«Обізнане невігластво - це природний стан розуму вчених-дослідників, які стоять на чолі руху за покращення якості та кількості знань, доступних людині. Люди, які вважають себе всезнаючими, ніколи не намагалися виявити, та й ніколи не потрапляли випадково за кордон знань про космос між відомим нам та невідомим».

«Але що, якщо Всесвіт був завжди? У такому стані або за таких умов, які нам ще доведеться зрозуміти і описати, наприклад у вигляді Мультивсесвіту, де все, що ми називаємо своїм Всесвітом, — лише крихітна бульбашка в піні океанічного прибою? А може, Всесвіт «почав існувати», немов частинки, просто з'явившись зовсім з нізвідки і взагалі без причини?»

«Слова, з яких складаються питання, можуть не бути питаннями».

«Бозони називаються саме так на честь індійського фізика Шатьєндранат Бозе. Слово "лептон" походить від грецького leptos - "легкий", "малий". У слова «кварк» походження назви має набагато художніший, навіть літературний характер. Американський фізик Маррі Гелл-Ман, який висунув гіпотезу про існування кварків у 1964 році і в тому числі припустив, що в сімействі кварків є лише три члени, вибрав їм ім'я з одного досить туманного рядка роману «Поминки за Фіннеганом» письменника Джеймса Джойса, де герой вигукує: «Три кварки Майстра Марка!». Кварки мають одну перевагу — у всіх дуже прості назви; хімікам, біологам і геологам варто було б повчитися у фізиків тому, як давати досліджуваному прості і зручні назви, а то вони вічно мудрують з термінологією».

«Життя - тендітна штука. Зустрічі земної кулі з великими об'єктами, що залишилися після формування Сонячної системи (раніше вони відбувалися регулярно), досі періодично завдають шкоди нашій екосистемі. Всього якихось 65 мільйонів років тому (а це менше 2 % усієї історії нашої Землі) астероїд вагою 10 мільярдів тонн врізався на територію нинішнього півострова Юкатан і знищив понад 70 % наземної флори та фауни — так, включаючи динозаврів, панівну форму життя на суші тих часів. Ця екологічна трагедія дала шанс дрібнішим і вижившим в катастрофі ссавцям зайняти звільнені на Землі вакансії».

«Проблема ніколи не буває у дітях. Вони народжуються вченими. Проблема завжди у дорослих. Вони вибивають із дітей цікавість. Їх більше, ніж дітей. Вони голосують. Вони мають ресурси. Тому мої суспільні комунікації здебільшого спрямовані на дорослих».

«Вшановуючи вченого, який помітив в іншого помилку — а таке завдання в рази простіше, ніж помітити свої власні промахи, — вчені створили всередині свого відокремленого світу вроджену систему самокорекції. Вони спільно заснували найефективніший і найдієвіший інструмент для аналізу природи з доступних нам: вчені шукають способи розвінчати запропоновані іншими теорії, але виключно тому, що щиро прагнуть зробити внесок у розвиток людського знання. Таким чином, наука — це колективна погоня за знанням, але точно не гурток взаємного захоплення, втім, останнє їй зовсім ні до чого».

«Всесвіт не повинен мати сенсу у ваших очах».

«Ми в'язні сьогодення і назавжди замкнені між минулим та майбутнім».

«Те, за що б'ються на Землі через рідкість, як правило, удосталь знаходиться в космосі. Деякі астероїди містять необмежену кількість металів і мінералів. На кометах є великі запаси води. Міжпланетний простір наповнений безмежною сонячною енергією. Доступ у космос відкриває нам шлях до цих ресурсів. Навіть якщо цей доступ контролюється людьми, яких ви ненавидите, самі ресурси за їхньою спиною необмежені. Конфлікти породжуються обмеженістю ресурсів Землі».

«..війна та озброєння можуть також розглядатися і з погляду фізики. Практично всі види зброї, що коли-небудь створювалися, – це засоби перенесення енергії з однієї точки в іншу, “звідси – туди”. "Тут" - це бойовий пристрій з одного боку конфлікту; “там”, з відривом – ворог чи його майно. Пристрій може бути бумерангом, кулею, катапультою, гарматним ядром, гарпуном, тризубом, гранатою, балістичною ракетою, бомбою, лазером. Енергія може набувати форми маси, що розщеплюється, ядерного пального, вибухівки, займистої хімічної суміші, світла. Фізична програма – опускаючи всі міркування, пов'язані з політикою, правом, релігією, комерцією, історією, ненавистю, честю і т. д. – полягає в тому, щоб доставити цю енергію в призначене місце, де вона зможе вбивати людей і руйнувати предмети».

«Наука – це спільне підприємство, яке поєднує зусилля поколінь. Це передача естафети від вчителя учню та наступному вчителю. Це співтовариство мислителів, які звертаються до давнини і прагнуть до зірок».

«Проблема, яку зазвичай усвідомлюють лише у зрілому віці, у тому, що коли шукаєш такі речі, як кохання, сенс, мотивація, це мається на увазі, що вони ховаються десь за деревом чи під каменем. Найуспішніші люди розуміють, що в житті вони самі створюють своє кохання, самі наділяють речі змістом, самі народжують мотивацію. Особисто мною рухають дві основні філософії: дізнатися сьогодні про світ більше, ніж я знав учора, і попутно зменшувати страждання людей. Ці дві мети дозволяють досягти неймовірно багато чого».

«Коли береш до рук молоток, всі проблеми стають схожими на цвяхи. А може вони не цвяхи. Може, все тонше. Тому інструментарію має вистачати гнучкості перетворюватися на те, що потрібно для поточного завдання».


Читати також