09-12-2023 Історія 887

Йосип Маршак: історія українського генія ювелірного мистецтва

Йосип Маршак: історія українського генія ювелірного мистецтва

Історія Йосипа Маршака, що походив з бідної київської родини, вражає визначним внеском у світ ювелірного мистецтва. Побудувавши одну з найбільших ювелірних імперій у світі, він перетворив своє ім'я на справжню легенду. У свій час український майстер ювелірного мистецтва затьмарив навіть відомого Картьє, а Карл Фаберже, не витримавши конкуренції з ним, був змушений закрити всі свої магазини в Києві.

Історія неймовірного таланту Йосипа Маршака

ювелір Йосип Маршак

Народившись у 1854 році у селі Гнатівка на Київщині, Йосип вирішив змінити свою долю, залишивши рідний дім у 14 років, щоб вчитися у майстра ювелірної справи в Києві. 

Йосип, завдяки своєму таланту та наполегливості, вже в 19 років відкрив свій перший ювелірний магазин. У цей період він одружився з Лілією, дівчиною із заможної сім'ї, яка фінансово підтримала ювелірну справу чоловіка та надихала його все життя.. Спочатку майстерня Маршака розташовувалася на Подолі, проте він швидко переїхав на Хрещатик.

фабрика Йосипа Маршака в Києві на Хрещатику

На початку свого підприємницького шляху він орендував кілька кімнат у Целестина Верле, власника салону швейцарських годинників на Хрещатику — цей хід виявився вдалим маркетинговим рішенням. Його прикраси почали купувати найзаможніші мешканці Києва, а слава Маршака почала ширитися по всій Україні.

Фабрика не обмежувалася лише виробництвом ювелірних прикрас. Тут також створювалися витончені шедеври для  побутового використання та сувеніри, такі як таці та чорнильниці. Значний крок вперед стався у 1908 році, коли було відкрито годинниковий цех.

За свідченнями тогочасних киян, вартість деяких прикрас із клеймом «И. Маршакъ» сягала вартості цілих маєтків. Наприклад, кольє, складене з п'яти ниток перлин, прикрашене смарагдами та діамантами, оцінювалося у 8 тисяч рублів. У 1896 році його підприємство виробило тільки золотих прикрас на 7 пудів, що було еквівалентно 112 кілограмам.

Підстаканник, кінець 19-го ст., Київ, ювелірна фабрика Йосипа Маршака

ювелірні вироби фабрики Йосипа Маршака

ювелірні вироби фабрики Йосипа Маршака

У 1890 році Йосип Маршак вперше поїхав за кордон та відвідав видатні ювелірні центри Європи. З Франції та Німеччини він привіз із собою передові технології та новаторський підхід до організації виробничого процесу.

Інновації Йосипа Маршака: жіночі руки в ювелірному бізнесі

Йосип Маршак став одним з перших українських ювелірів, який визнав важливість жіночого внеску в ювелірну справу. Він переконливо вважав, що тендітні жіночі руки мають неперевершений талант для виконання ювелірних робіт. 

Обсяги виробництва зросли настільки, що колишня сімейна майстерня Йосипа Маршака перетворилася на величезну фабрику. Його продукція швидко завоювала популярність за межами Києва. Ювелірні шедеври Маршака почали продавати в таких містах як Москва, Петербург, Тбілісі та Варшава, що свідчило про визнання та популярність його бренду.

У 1893 році прикраси Йосипа Маршака отримали заслужену медаль на всесвітній виставці в Чикаго. У 1900 році йому вдалося завоювати славу на виставці в Парижі, а в 1905 році в Льєжі. Ім'я Маршака стало відомим по всьому світу, привертаючи талановитих фахівців, які мріяли працювати в його команді. Фабрика Фаберже поблизу Хрещатика зачинилася, не витримавши конкуренції з Маршаком. 

1917 рік став роком трагедії для Йосипа — він втратив свою кохану Лілію, а 22 серпня 1918 року і сам покинув цей світ. Перед своєю смертю він залишив заповіт, у якому передбачив передачу частини свого майна працівникам його фабрики. Особливо він виділив прикраси для приданого незаміжнім працівницям. На жаль, виконати його заповіт так і не вдалося, залишаючи по собі трагічний епізод в історії великого майстра.

Більшість коштовностей і обладнання були вкрадені та вивезені до росії під час окупації Києва більшовиками. Родина Маршака була змушена тікати до Європи через єврейські погроми. Це позначило початок вже нового етапу в історії ювелірного бізнесу сім'ї Маршаків, який розгорнувся в умовах зміни місцезнаходження та втрати частини спадщини.

Marchak: продовження родинної справи

Після смерті Йосипа Маршака його син Олександр продовжив справу, відкривши ювелірний салон у Франції. З цього моменту розпочала свою історію ювелірна компанія "Marchak". Після завершення Другої світової війни вдалося вивести компанію на абсолютно новий рівень. За словами багатьох експертів, прикраси цієї фірми відрізняються бездоганним смаком та оригінальними орнаментами. Зараз магазини ювелірного бренду «Маршак» можна знайти в Парижі, Токіо та Сіднеї, що є свідченням безперервного успіху та популярності компанії.

Виробами із логотипом «Маршак» насолоджувалися видатні особистості, такі як Микола II, Жаклін Кеннеді, дружина Шарля де Голля та король Марокко Хасан II. В 2006 році французьке видання Les Editions du Regard випустило книгу, присвячену життю та творчості Йосипа Маршака. 

Спадщина Маршака

Сьогодні в Україні вироби Йосипа Маршака можна побачити в Музеї історичних коштовностей у Києві, а у Вінницькому краєзнавчому музеї зберігається колекція столового срібла. Спадок майстра також представлений і у музеях росії, зокрема, там збереглися ті самі вироби, які були вивезені з Києва більшовиками.

Хоч Йосипа Маршака та його творчість окупанти вважають російськими, але у світі він більше відомий як київський Картьє, а не російський. Розкриваючи таємниці каменів і металів, Йосип Маршак залишив світу неймовірний спадок, який відтворений у кожній унікальній прикрасі його фірми "Marchak".


Читати також