Ель-Ніньо висушує Південну півкулю: як це впливає на всю планету

Ель-Ніньйо. Кліматична ситуація на планеті сьогодні

Висихання Південної кулі та що таке Ель-Ніньо

Слухати статтю онлайн:

Усім відомо, що вода є ключем до життя на Землі. Але менш відомим є той факт, що лише близько 1% усієї води на планеті - це прісна вода. Це єдиний відсоток від усієї води, який доступний для людей, рослин і наземних тварин.

Решта знаходиться в океанах або замкнена в полярних льодовиках і скелях. У світі, де змінюється клімат, глобальний розподіл цього проценту набуває абсолютно нового значення.

Нові дослідження показують, що за останні два десятиліття Південна півкуля висихає більше, ніж Північна. Автори припускають, що основною причиною цього є погодне явище, відоме як Ель-Ніньо. Воно відбувається кожні кілька років, коли океанська вода у східній частині Тихого океану тепліша, ніж зазвичай.

Отримані дані ґрунтуються на даних супутників і вимірюваннях річкових і потокових вод, що дозволило авторам моделювати та розраховувати зміни в доступності води. Доступність води - це чиста різниця між кількістю води, що надходить до ландшафту у вигляді опадів на суші, і водою, що виводиться в атмосферу шляхом загального випаровування або рослинами через листя.

Незважаючи на те, що Південна півкуля займає лише чверть світового суходолу (за винятком Антарктиди), вона має значно більший вплив на глобальну доступність води, ніж Північна півкуля.

Новий аналіз показує значне зниження доступності води в Південній Америці, більшій частині Африки та Центральній і Північно-Західній Австралії. Однак деякі регіони, як-от південна частина Південної Америки, матимуть більше води.

Незважаючи на значні відмінності між регіонами, дослідження показують, що доступність води у Північній півкулі більш-менш збалансована. Частково це пов'язано з великим людським впливом, як-от зрошення, греблі та виробництво продуктів харчування. Такі фактори більш актуальні у Північній півкулі, оскільки там проживає близько 90% світового населення.

Але чому це все технічне моделювання має таке значення? Які можливі наслідки, якщо Південна півкуля висихне більше, ніж Північна?

ель ніньйо

Те, що відбувається на півдні, впливає і на північ

Частково відповідь знаходиться у регіонах, які можуть відчувати більш значну посуху. Південна Америка включає в себе амазонські тропічні ліси, які є ключовим регулятором клімату, а також глобально важливим середовищем існування для видів і домом для багатьох корінних жителів.

Посуха тропічних лісів може зменшити рослинність і збільшіти ризик пожежі. Це погана новина для людей і тварин, які живуть у лісі, і може вивільнити мільярди тонн вуглецю, які в даний час заблоковані у лісовій рослинності та ґрунтах.

Південна Америка також є великим сільськогосподарським експортером сої, цукру, м'яса, кави та фруктів для світового ринку. Зміни в доступності води підвищать проблеми з продовольчою системою в усьому світі.

Посуха по всій Африці також є справжньою проблемою. Цей величезний континент має багато кліматичних зон і соціально-економічних контрастів, які часто мають обмежені ресурси для пом'якшення наслідків і адаптації.

Тиск на продовольчі системи та середовища проживання створить додаткові навантаження на всьому континенті, який вже страждає від зростання світових цін на продовольство, пов'язаного з інфляцією та війною в Україні.

Врожайність основної культури маніоки знижується через посуху. Експорт таких продуктів, як кава та какао, також може скоротитися, що призведе до втрати засобів до існування, бідності та голоду.

захід Австралії

Північно-Західна Австралія є однією з великих пустель країни. Але було б великою помилкою вважати регіон «порожнім» і тому неважливим з точки зору осушення. (Як і більшість екологічних проблем, рідко доцільно ізолювати один аспект від іншого.)

Посуха змінить структуру рослинності та ще більше підвищить температуру, яка може бути вище 35°C для більшої частини року до 2100 року, якщо рівень викидів і надалі буде високим. Це матиме серйозний вплив на здоров'я людей та середовища проживання.

Аналогічно, посуха в центральній частині Австралії впливає на погоду та клімат для прибережних районів, де розташована більшість великих міст і населення Австралії. Тенденції посухи також спостерігаються на південному заході та південному сході країни, що призводить до кризи та змін середовища проживання, лісових пожеж, висихання річок і впливу на здоров'я людини, особливо в містах.

Як і в багатьох аспектах клімату, точний характер, масштаб змін і впливів важко передбачити чи моделювати в місцевих або регіональних масштабах. Але ця стаття вказує на чіткі зрушення в закономірностях і складні кліматичні процеси у Південній півкулі, які зменшать доступність води під час явищ Ель-Ніньо.

Посуха створить додаткові навантаження на місця проживання та види в ключових регіонах. Це також вплине на людське населення з різними можливостями адаптації та, зрештою, на наші глобальні продовольчі системи. Хоча Південна півкуля - це переважно вода, те, що відбувається там, дійсно має значення для всієї планети.


Читати також