29-01-2024 Розваги 1171

Топові відео про мистецтво. Добірка за тиждень. 29.01.2024

Топові відео про мистецтво. Добірка за тиждень. 29.01.2024

Вероніка Рупенталь зібрала для вас найцікавіші відео про культуру та мистецтво за тиждень. Корисний і розважальний контент для вашого відпочинку. Приємного перегляду!

5 грудня 2023 року в PinchukArtCentre відбулась лекція Паскаля Ґілена «Неоднозначність і політика довіри» в межах в публічної програми до персональної виставки Жанни Кадирової «Траєкторії польотів». Під час лекції професор соціології Паскаль Ґілен: ▪️розкриває політичну природу мистецтва в історичній перспективі, від нацистської пропаганди до активістського мистецтва, висвітлює роль практики Жанни Кадирової в мистецькій традиції та її важливість для (найближчого) майбутнього; ▪️розглядає виставку «Траєкторії польотів» в ширшому соціально-політичному контексті та оприявнює зв'язок між естетикою, політикою та соціальною довірою; ▪️пропонує поглянути на політичні системи та суспільства через політики неоднозначності та довіри; ▪️обговорює, як визнання універсальних потреб і спільних слабкостей може стати відправною точкою для того, щоб віднайти довіру до себе, наших близьких і наших спільнот. Паскаль Ґілен — письменник і професор соціології культури та політики в Антверпенському дослідницькому інституті мистецтв (Бельгія), де він очолює відділ досліджень культурних надбань (Culture Commons Quest Office). Редактор міжнародної книжкової серії Antennae - Мистецтво в суспільстві (Valiz). У 2016 році він став лауреатом гранту "Одіссей" за видатні міжнародні наукові дослідження Фонду наукових досліджень Фландрії в Бельгії. Його дослідження зосереджені на творчій праці, спільній, міській та культурній політиці.

Гурти Sleep Token та Bad Omens мало не звели своїх фанатів з розуму через зникнення з соціальних мереж, а басист Джої Вера, покидає Mercyful Fate. Тим часом Anthrax, Kreator та Testament оголошують спільний тур Європою, а легенди світової Heavy Metal сцени Saxon випускають новий альбом... поки сам Біфф Байфорд завітав до нас на ексклюзивне інтервʼю. Judas Priest повертаються із новою піснею Crown of Horns, а засновник і єдиний оригінальний учасник Asking Alexandria покидає гурт. Тим часом L.A. Guns випускають новий альбом... та багато чого іншого! Метал живий і почувається прекрасно, тож давайте подивимось, що дає йому життя сьогодні. 

Сьогодні я підготував добірку найкращих прем'єр нових серіалів та фільмів лютого 2024 року. На вас чекає гаряч очікуване продовження Дюни, повернення Ріка Граймса, оновлені містер і місіс Сміт, епічне становлення самурая, традиційні лютневі ромкоми та багато іншого. Всім приємного перегляду! 

Український південь одним із перших зустрів ворога, коли той пішов у повномасштабний наступ. Але попри все, що відбувається, його мешканці продовжують творити культуру, переосмислюючи минуле і рефлексуючи про сьогодення. У новому документальному фільмі проєкту «Культура під час війни» розповідаємо, як Одеський національний художній музей проводить виставки сучасного мистецтва, театр Куліша відновлює роботу у звільненому Херсоні, херсонці створили резиденцію в окупації, співачка кримськотатарського походження Джамала займається культурною дипломатією, доброволиця Олена Максьом паралельно зі службою працює над документальним фільмом про війну, а в місто Вилкове звідусіль з’їжджаються митці на «Виделка fest», який організував військовослужбовець Сергій Гнезділов. Матеріал підготовлений за підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу. 

Дарка Гірна, журналістка, телеведуча та авторка YouTube-каналу "Обличчя Незалежності", який висвітлює політику національної пам'яті, комуністичної окупації України та видатних українців у ХХ та ХХІ століттях. Наш постійний ведучий за кадром Антон Ходза говорить з Даркою про українське дисидентство, закриті російські архіви, агентів КДБ, небезпеку Телеграму та кризу медіа. 

Історія України від мамонтів до сьогодення у 501 факті? Чому б і ні!

Про книгу: Цікаві, важливі, часом кумедні, іноді трагічні, а найчастіше — доленосні: не всім цим фактам знайшлося місце у шкільних підручниках, але саме завдяки їм історія стає живою і динамічною. Яке українське місто згадує Гомер у своїй «Одіссеї»? Особистим знаком якого князя було зображення сучасного тризуба? Коли вперше в писемних пам’ятках згадано слово «Україна»? А хто з гетьманів був шанувальником кави? Відповіді на ці та інші питання знайдете на сторінках ілюстрованого довідника. Завдяки книжці «501 факт, який треба знати… з історії України» минуле стає ближчим, а сучасне — зрозумілішим.

Розповідаємо про нашумівший фільм Шона Пенна "Суперсила". Ідея фільму народилась ще до повномасштабного вторгнення, як історія про "коміка, що став президентом". Але велика війна докорінно змінила цей фільм та погляд Шона Пенна на нього. Але наскільки вдалим вийшов цей фільм? Кого він рекламує світу - Україну чи Зеленського? Розбираємось в наративах та темах, що звучать та зображуються у фільмі. 

У третій лекції курсу «Нобелівська премія з літератури: тенденції, течії, правила гри» літературознавиця Богдана Романцова міркує про те, чому Сергій Жадан і Салман Рушді досі не дістали головної літературної нагороди. Аналізує творчість Анні Ерно, правду тексту і правду за текстом. Окремо зупиняється на автофікшні як звільненні авторів від диктату вигадки у літературі. І намагається визначити, яким сьогодні є нобелівський формат.

«Русалонька» Ганса Крістіана Андерсена і «Лісова пісня» Лесі Українки — романтична і неоромантична історії про кохання і здобуття душі. Як ці тексти виростають із середньовіччя, чому відьма забирає в Русалоньки саме голос і чому історію Мавки могла написати лише жінка — у черговому випуску проєкту «Література без поспіху». «Русалоньку» цитовано в перекладі Оксани Іваненко.

Куратори виставки Антон Усанов та Наташа Чичасова, а також архітектор виставки Іван Світличний розповідають про концепцію проєкту «Співіснування з темрявою» та її архітектурну композицію, окреслюють питання, які стали стрижнем експозиції та представлених робіт. 

Як зміна керівництва знищила Держкіно, чому кіногалузь потребує протекціонізму та коли настане час для фільмів про війну? Разом з продюсеркою Юлією Сінькевич спробували спрогнозувати процеси в українському кіно в 2024-му — дивіться в програмі «Культурний інстинкт».


Читати також