Роль України у протистоянні культурних впливів: інтерв'ю з Вахтанґом Кебуладзе

Роль України у протистоянні культурних впливів: інтерв'ю з Вахтанґом Кебуладзе

Вахтанґ Кебуладзе: “Українці — найкращі експерти з росії у світі”

“Росія має бути об’єктом дослідження, але в жодному разі не може перетворитися на суб’єкт російської пропаганди”, — каже у візійному інтерв’ю нового ютуб-каналу Ukraїner Q український філософ, публіцист, перекладач Вахтанґ Кебуладзе.

Розмова відбулася в межах проєкту “Що далі?”. В інтерв’ю ведучій спільноти Ukraїner Юлії Тимошенко Кебуладзе розповідає, як зменшити вплив російської культури в Україні? Чого бояться росіяни? Чому потрібні зміни в освіті? Як має формуватися український політичний ландшафт? Який сценарій майбутнього України і навіщо їй комунікувати з країнами Глобального Півдня?

Вахтанґ Кебудладзе переконаний, якщо українські діти сприйматимуть російське як своє, то це означатиме, що Україна програла.

“Навіть якщо ми збережемо державність, суверенітет, навіть якщо виженемо російські орди за міжнародно визнані українські кордони, але прийдешні покоління сприйматимуть як своє, як рідне, автентичне, питоме українське російську мову, російську культуру, російську церкву (що, як на мене, не є церквою і взагалі віддалено стосується релігії, а є радше елементом тоталітарного репресивного апарату), тоді ми не перемогли”, ділиться філософ

Він вважає, що реформи треба починати з науки, а не освіти. Каже, університети — це насамперед не освітні, а наукові інституції, де мають відбуватися наукові дослідження.

“Ми не можемо написати новий адекватний підручник з історії, якщо до того не переосмислимо всі історичні події, історичні наративи на рівні наукових досліджень. [...] Ми маємо подумати про те, як створити умови для розвитку справжньої науки — як природничих, так і гуманітарних наук, насамперед історії, філософії, соціальних наук, психології тощо”, додає Кебуладзе.

В інтерв’ю Вахтанґ Кебудладзе говорить і про імперські маркери росіян, які вони залишили по всьому світу, особливо в Україні. На його думку, Пушкін написав “Полтаву” і створив жахливий образ Мазепи, натомість Байрон написав про того ж Мазепу романтичний твір. Втім, пам’ятника Байрону в Києві немає, а бюст Пушкіна на вулиці Мазепи був.

“І ні в кого це не викликає подиву. Чому? Тому що є колоніальна, імперська травма. І ми несемо її із собою. Це згубне в нашій культурі. Від цього треба звільнятися”, — наголошує він.

Філософ Кебудладзе вірить у єдиний можливий сценарій майбутнього. І це Україна як органічна частина ліберально-демократичної Європи й ліберально-демократичного світу. “Велике питання, чи залишиться цей світ таким, яким ми його бачимо, у майбутньому”,рефлексує він у розмові проєкту “Що далі?”

Інтерв’ю Вахтанґа Кебуладзе


Читати також