26.09.2023
Literature
eye 33

Война. Ден 542

Война. Ден 542. Khrystia Vengryniuk
Khrystia Vengryniuk
 
 
Китай помага на русия с оръжия – The Telegraph
Китай доставя на русия хеликоптери, дронове, оптични прицели и метали, използвани в отбранителната индустрия, според разследването на вестника.
„Това идва в момент, когато Китай, който настоява за своя неутралитет, се опитва да се позиционира като ключов миротворец в преговорите, насочени към прекратяване на конфликта“, пише The Telegraph.
Например Shantou Honghu Plastic, която се позиционира като търговец на едро на детски играчки, изпрати 1000 дрона в русия два месеца преди войната.
4 дни след началото на руската инвазия в Украйна китайската компания Hems999 достави на русия 2 хеликоптера. Друга китайска компания Tianjin Huarong Aviation е прехвърлила 4 хеликоптера Airbus на русия от началото на войната. Всички те са получени от руската компания "Уралски хеликоптер", чийто основен клиент е руската национална гвардия, дислоцирана в Украйна.
През цялото денонощие врагът нанася артилерийски удари по Харковска област. Един загина, десет са ранените. В Купянск десет души са ранени в резултат на удар в жилищен квартал на града. При оказване на помощ е пострадал и фелдшер на линейка.
Във Вовчанск са повредени жилищна сграда и сграда на празно лечебно заведение, загинал е мъж.
В Купянск 11 цивилни бяха ранени от артилерийски обстрел. Ръководителят на Харковската ОВА Олег Синегубов каза, че в момента 7 души са в тежко състояние, 3-ма са в средно състояние, на 1 човек е оказана медицинска помощ на място.
„След 14.00 часа окупаторите нанесоха няколко артилерийски удара само в централната част на града, унищожиха и повредиха 5 коли на местни жители, повредиха клона на Нова поща, избухнаха няколко пожара“
Страната-агресор русия възнамерява да извърши "демографски промени" във временно окупирания Мариупол в Донецка област, в рамките на които се планира да засели около 300 хиляди руснаци в разрушения град.

Read also


up