07.01.2024
Literature
eye 140

Война. Ден 662

Война. Ден 662. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

18.12
Силите за противовъздушна отбрана свалиха 5 атакуващи БПЛА тази нощ
В нощта на 18 декември 2023 г. руските окупатори атакуваха Украйна с 5 „шахида“ – всички те бяха унищожени в рамките на Николаевска, Днепропетровска, Виницка и Хмелницка област.
армията на руската федерация може да използва новия си дрон "Глухарче" срещу цивилни кораби
Това каза в ефира на телемарафона Наталия Хуменюк, говорител на Обединения координационен пресцентър на Южните отбранителни сили.
„Разбирайки, че имаме работа с терористична страна, не може да се изключи, че такива дронове ще бъдат използвани и срещу цивилни кораби. Освен това руската федерация многократно е правила изявления за факта, че ако корабоплаването в украинските пристанища продължи, тогава всички кораби ще възприемат като законни военни цели“, каза тя.
Според Дмитро Плетенчук, говорител на Военноморските сили на украинските въоръжени сили, "суперсилата" едва сега е насочила вниманието си към военноморските дронове.
На въпрос колко опасен може да бъде „Глухарче“ за Украйна, Плетенчук отговори, че „практиката ще покаже“.
"Виждаме обикновена алуминиева лодка, която те използват като модел. В момента няма надеждна информация за това развитие", каза Плетенчук.
Окупаторите удариха с артилерия Херсон
В един от жилищните квартали на града врагът е обстрелвал частно предприятие.
За съжаление 40-годишният охранител, който е бил на работното място, е получил наранявания, несъвместими с живота живота - Херсон OВA.
България отмени таксата върху транзита на руски газ след заплахи от Унгария
Става въпрос за премахването на такса от 20 лв. (около 11 щатски долара) на мегаватчас върху руския газ от газопровода "Турски поток", който отиваше към Унгария и Сърбия.
Миналата седмица Будапеща заплаши София да наложи вето на влизането на България в Шенгенското пространство, ако страната не отмени транзитните такси за руския газ.
Проруският външен министър на Унгария Петер Сиярто каза, че Будапеща ще отмени ветото веднага щом транзитната такса бъде премахната.
Окупаторите няма да превземат Авдиевка дори преди президентските избори в руската федерация, - ръководителят на МБА Барабаш
руските пропагандисти вече са започнали да подготвят населението на руската федерация за факта, че крайният срок за превземането на Авдиевка се променя. Първоначално казаха, че ще превземат града преди обръщението на путин, след това преди Нова година и дори се заговори за окупирането му преди президентските избори.
Те обаче няма да могат да превземат Авдиевка преди Нова година, камо ли преди президентските избори. Разбира се, цената за това ще бъде много висока. Това е тежката ежедневна работа на нашите войници. Въпреки това съм сигурен, че руснаците няма да превземат Авдиевка, - каза началникът на ВА на град Авдиевка Виталий Барабаш.
Свалена е управляема ракета Х-59 в Криворишкий регион
ПВК "Изток": "В Криворижки район на Днепропетровска област подразделение на авиационно командване "Изток" унищожи управляема авиационна ракета Х-59."

Read also


up