30-12-2022 Розваги 774

10 моторошних та смішних фільмів у жанрі мокументарі

10 моторошних та смішних фільмів у жанрі мокументарі

«Відьма з Блер», «Борат», «Реальні упирі» та інші картини, що тільки вдають правду.

1. Зеліг / Zelig

1. Зеліг / Zelig

Леонард Зеліг - людина-хамелеон. Він має надзвичайну здатність: вміє змінювати свій вигляд, перевтілюючись у будь-кого, хто стоїть перед ним.

Зазвичай режисери знімають у жанрі мокьюментарі заради правдоподібності. Але Вуді Аллен взяв на озброєння цей прийом, щоб створити комічний ефект. Намагаючись досягти повного відчуття кінохроніки 1920-х років, режисер комбінував зйомки з живими акторами та архівні кадри з історичними персонажами.

У результаті вийшов не лише один із найцікавіших мокьюментарі-експериментів, а й притча про консьюмеризм у суспільстві, де всі так сильно прагнуть стати схожими один на одного, що втрачають власну унікальність.

2. Це - Spinal Tap / This Is Spinal Tap

Коли у прокат вийшла псевдодокументалка Роба Райнера про неіснуючий гурт Spinal Tap, не всі зрозуміли, що це пародія. Режисер простежив та висміяв шлях типового популярного музичного колективу: зліт, світова слава, спад інтересу публіки та падіння.

Все це настільки нагадувало історії справжніх глем-рок- і хард-рок-груп 1970-1980-х, що багато глядачів прийняли фільм за чисту монету. До речі, Spinal Tap в результаті зажили своїм, цілком реальним життям. Актори, які виконували ролі музикантів, після зйомок продовжили грати разом і навіть випустили три альбоми.

3. Людина кусає собаку / C'est arrivé près de chez vous

3. Людина кусає собаку / C'est arrivé près de chez vous

Бенуа Патар - чудовий хлопець. Він начитаний, освічений, дбайливий, любить своїх батьків, розуміється на мистецтві. Але ще він жорстокий і холоднокровний убивця. Члени знімальної групи, що йдуть за ним по п'ятах, самі не помічають, як перетворюються на співучасників злочинів.

Цей фільм у складчину написали та поставили випускники бельгійської кінематографічної школи. Спочатку вони замислювалися зняти короткометражку, проте навигадували стільки ідей для вбивств, що в результаті вийшов повний метр. Картина, знята за копійки, стала культовою у всьому світі і вплинула на молодого Квентіна Тарантіно.

4. Відьма з Блер: Курсова з того світу / The Blair Witch Project

4. Відьма з Блер: Курсова з того світу / The Blair Witch Project

Компанія студентів-кінематографістів приїжджає до лісу, щоб зняти документальний фільм про відьму з Блер. Хлопці майже відразу губляться, а потім їм починає здаватися, що хтось водить їх лісом колами і не дає вибратися.

Малобюджетна «Відьма з Блер» заробила у прокаті шалені гроші завдяки грамотній піар-кампанії. Режисери Деніел Мірік та Едуардо Санчес вигадали легенду про відьму і запустили сайт про неї — доклали максимальних зусиль, щоб глядачі повірили, ніби на екрані реальні події.

Більше того, постановники розпустили чутку, що актори з фільму справді загинули. Їх ховали від журналістів, а на кінофестивалі Sundance навіть роздавали листівки про зникнення цих людей.

Повторимося, бюджет стрічки був крихітний і не дозволяв візуальних надмірностей. Тому тривогу на глядачів довелося наздоганяти іншими способами: камерою, що тремтить, щирими емоціями акторів і атмосферою розпачу, в яку складно було не повірити. І враження, яке справили ці прийоми, довели, що найбільше людей лякають не монстри та кров, а невідомість.

5. Борат / Borat: Cultural Learnings America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan

Казахстанський журналіст Борат Сагдієв вирушає до США, щоб зняти документальний фільм. Однак коли він приїжджає в країну, то знаходить собі більш гідну мету - одруження з Памелою Андерсон.

«Бората» вигадав і поставив епатажний вигадник Сашко Барон Коен. Він зіграв головного героя. Частина епізодів у фільмі зрежисована, але при цьому майже всі другорядні персонажі не актори, а звичайнісінькі люди, змушені відповідати на провокаційні питання.

Безневинні дурниці авторів образили чимало народу, а в якихось країнах фільм навіть заборонили. Деякі сцени взагалі були зняті з ризиком для знімальної групи. Наприклад, виконання «гімну Казахстану» на мотив американського так розлютило патріотично налаштований натовп, що Коену разом із колегами довелося мало не втекти зі стадіону.

6. Паранормальне явище / Paranormal Activity

Дівчину Кеті з дитинства переслідував привид. У будинку у бойфренда їй знову стає не по собі. Хлопець, озброївшись відеокамерою, вирішує зняти докази того, що поруч із ними справді живе щось потойбічне.

"Паранормальне явище" стало стартом кінокар'єри Орена Пелі і на якийсь час повернуло в моду мокументарі. Щоправда, сам Пелі після виходу фільму зосередився не на режисерській, а на продюсерській діяльності.

«Явище» він зняв у власному будинку, монтажем та спецефектами займався особисто, а головні ролі зіграли його друг та дівчина. Решту акторів можна перерахувати на пальцях. У результаті фільм обійшовся всього в 15 тисяч доларів, натомість у прокаті вистрілив так потужно, що за ним були продовження і навіть спін-офи з інших країн.

7. Репортаж / [Rec]

7. Репортаж / [Rec]

Журналістка Анхела Відаль мріє зняти сенсаційний репортаж. Дізнавшись про нічну пожежу у житловому будинку, вона виїжджає на місце події. Але, виявляється, там твориться дещо гірше — мешканці будівлі вражені зомбі-вірусом.

Спочатку «Репортаж» навіть не хотіли випускати у широкий кінопрокат. Тим не менш, фільм зібрав величезну касу, а в США практично відразу зняли його покадровий ремейк під назвою «Карантин».

Щоб отримати достовірну реакцію, режисери Жауме Балагеро та Пако Пласа не давали акторам прочитати сценарій до кінця. Зокрема, ніхто з них не знав, що з верхнього поверху звалиться пожежник. Все це забезпечило стрічці правдоподібність, що лякає до мурашок.

8. Монстро / Cloverfield

Декілька молодих хлопців збираються на вечірці, щоб проводити свого друга Роба Гокінса, який за обов'язком служби переїжджає до Японії. Все йде добре, але тут у місті починає відбуватися щось дивне: перебої з електроенергією, землетрус, вибухи. Герої, прихопивши з собою камеру, намагаються вижити посеред цього божевілля.

Продюсер Джей Джей Абрамс влаштував на підтримку «Монстро» одну із найвідоміших вірусних кампаній за всю історію кіно. Фільм піарили виключно в Мережі, не розкриваючи назви, подробиць сюжету. Для привернення уваги створили спеціальний сайт, де іноді з'являлися підказки до передісторії героїв.

Щоб ще більше підігріти інтерес користувачів, автори вкидали в медійний простір фейкові новини про нібито напад якогось чудовиська. Такий підхід дав плоди, і "Монстро" зібрав чудову касу.

Пізніше фільм дав старт цілій франшизі "Кловерфілд". Незвичайно, що всі ці стрічки зняті в різних жанрах і пов'язані вкрай умовно.

9. Я все ще тут / I'm Still Here

Знаменитий актор Хоакін Фенікс збирається зав'язати з лицедійством та присвятити себе музиці, але при цьому настає на всі можливі граблі. Глядачі не одразу зрозуміли, що дебютний фільм Кейсі Аффлека це постановка. В іронічному мокументарі Фенікс грає себе самого, причому багато хто правда повірив, що актор має намір залишити кар'єру заради хіп-хопу.

Частиною зйомок була і поява у 2009 році у телешоу Девіда Леттермана. Там Фенікс поводився максимально дивно: заявився непричесаним і з кудлатою бородою, відповідав на питання ведучого односкладово, а в кінці вийняв з рота жуйку і приліпив її до столу. Вже після того, як фільм вийшов на екрани, актор повторно прийшов у шоу Леттермана та вибачився за торішній візит.

10. Реальні упирі / What We Do in the Shadows

10. Реальні упирі What We Do in the Shadows

Група документалістів усюди ходить за компанією вампірів, що живуть у передмісті Веллінгтона Нової Зеландії. Вурдалакам непросто доводиться у світі. Вони змушені ховатися, їм складно шукати їжу. Чи не найбільша їхня проблема — ужитися з іншими вампірами в одному будинку.

Цю наймилішу комедію зняли Тайка Вайтиті та Джемейн Клемент. Вони ж зіграли у картині вурдалаків Віаго та Владислава. Крім того, новозеландці написали для неї приголомшливий сценарій, що висміює вампірські фільми, починаючи з «Носферату» і закінчуючи «Сутінками».


Читати також