07-08-2012 Мистецтво 1013

Януш Корчак

польський письменник і педагог Януш Корчак

Сьогодні 6 серпня 2012. 70 років тому в цей день у таборі Треблінка загинув польський письменник і педагог Януш Корчак.

Навіть маючи можливість врятуватися, він не кинув своїх вихованців і вирушив з ними до газової камери. «Я нікому не бажаю зла, не вмію і не знаю, як це робиться» - говорив Януш Корчак, героїчний вчинок якого не забули і більш ніж через півстоліття. Навіть 2012 рік в Польщі офіційно оголошено Роком Януша Корчака. Справжнє ім'я письменника, працівника радіо і педагога - Генрік Гольдшміт (Henryk Goldszmit). За освітою і професією він був лікарем, але життя присвятив саме педагогіці. З 1912 року і до самої смерті Корчак очолював ним же заснований Будинок сиріт для єврейських дітей.

Виховна практика і теоретичні роботи Корчака зробили його ім'я відомим по всій Європі. Він вважав, що дитина не повинна бути позбавлена самостійності, і виступав за розвиток партнерських відносин між вчителями та учнями.

Януш Корчак був також видатним письменником - публіцистом і автором романів для дорослих і дітей. Його найвидатніша книга «Король Мацюсь Перший» була перекладена на багато мов світу. Також Корчак заснував перше в Польщі молодіжне видання, в якому писали діти.

А Будинком сиріт педагог займався і в роки Голокосту, коли заклад перебував на території варшавського гетто. Відмовившись від можливості покинути своїх підопічних, він разом з ними вирушив до табору смерті в Треблінці. По дорозі до газової камери він розповідав дітям казки.


Читати також