Манія - література. Пані Аґата

Манія - література. Пані Аґата

І знову вітаю всіх, хто завітав!

У цьому записі мого щоденника передусім подякую своєму чоловікові, який залюбки вислуховує мене, коли ділюся враженнями про літературу вголос. Саме він підтримав мою ідею писати про це для всіх бажаючих.

Такі бібліофіли, як я, схильні колекціонувати книги або просто накопичувати їх. Відколи отримала в подарунок електронну книгу, моя колекція збільшилася без міри. І оскільки електронна книга стала містком для здійснення ще дитячої мрії, то зараз і розповім про те, що це була за мрія і як вона пов’язалася із сьогоденням.

Аґата Кристі: початок

Для мене вона просто Королева, неперевершена володарка жанру і законодавиця стилю детективної прози. Тут важко зупинитись з епітетами, бо саме її творчість дала поштовх моїй мрії, моєму захопленню. І як завжди, все це йде корінням у дитинство.

Дев’ятий клас, перше серйозне випробування моїх знань з англійської мови – всеукраїнська олімпіада юних знавців мови у Артеку (тут зітхнемо від солодкого спомину і поїдемо далі, передавши при нагоді вітання у той далекий рік моїм товаришам, з якими пощастило разом брати участь у олімпіаді: Ярославі, Микиті, Віталику).

Це було супер-мега-крутезно, як сказав би мій син), спомин на все життя. І все вдавалося, і було цікавущо. І хоча не вистачало досвіду, моє п’яте місце зовсім не засмутило, а стало першою серйозною перемогою. І от за це я і отримала від організаторів 5-томник Аґати Кристі – російськомовне видання молдовського видавничого дому Codri (Кодри), тонка коричнева палітурка, сіруватий папір…і цілий світ блискучої, справжньо-британської, приємно самоіронічної письменниці.

І чи то від радості, чи то така доля – я почала читати твори Кристі. Спочатку були «Убийство Роджера Экройда», «Вилла «Белый конь», «Отель Бертрам», а далі пішло-поїхало. Отут і народилася моя мрія – прочитати повне зібрання детективних творів Кристі (а у пані Аґати, пам’ятаймо, були і твори інших жанрів), бажано, мовою оригіналу. Я добувала книги у книгарнях, на блошиних ринках, замовляла у книжковому клубі, але з оригіналами було дуже скрутно – тут допомагала бібліотека і секонд-хенд. Ось тут знову на перший план вийшла електронна книга, котра врятувала мою мрію і піднесла на новий рівень читацьких задоволень.

Омріяна мета була досягнута блискавично! Всі твори пані Аґати, включаючи п’єси, проковтнуто неймовірно швидко, але без шкоди для розумового травлення. Навпаки, післясмак триває і по сьогодні. І далі про це ще буде)))

А насамкінець скажу, що моєю Здоровою Манією читати я завдячую і пані Аґаті. Раджу вам перегорнути вже прочитані сторінки її творів, а для кого вони ще зовсім нечитані – почніть і незчуєтесь як захопитеся!


Читати також