Нова книга+інтерв*ю+конкурс

Манія -література. Нова книга+інтерв

Сьогодні - подія для мого блогу! Цікава, нова і дещо неочікувана навіть для мене. Сподіваюся, ви, дорогі читачі, оціните.

І для того є непересічний привід: щойно побачила світ нова книга Олександра Дмитровського. І я запросила автора на гостину і дружнє інтерв’ю. Більше того, у кінці цього допису ми разом оголосимо конкурс.

Інтерв’ю з письменником Олександром Дмитровським

Коротка довідка:

Олександр Дмитровський, 30 років. Український письменник-фантаст. Львів'янин. Пише короткі оповідання, романи.

Оксана Бондаренко (далі – О.Б.): Вітаю, Олександре, на теренах гостинного сайту Молодіжного руху «Експеримент» і в моєму блогу «Здорова манія».

Олександр Дмитровський (далі - О.Д.): Доброго дня.

О.Б.: І перш за все, вітаю з виходом нової книги. Розкажіть, про те, що це за книга, де її видано і коли.

О.Д.: Книга видана на початку березня поточного року в Одесі. Насправді, це перевидання тих "Втрачених днів", що вийшли у 2014р., проте з продовженням під назвою "Контроль." (див. відгук про книгу «Втрачені дні» у моєму блогу. – прим. О.Бондаренко)

О.Б.: Хто працював над художнім оформленням книги? У якому видавництві вона вийшла?

О.Д.: Над оформленням працював художник з міста Дніпродзержинськ. Його звати Іван Дубровський. Має дуже багато цікавих робіт у своєму арсеналі. Сама книга надрукована у одеській типографії Айс Принт.

О.Б.: Коли з’явилася думка писати продовження до «Втрачених днів»?

О.Д.: Одразу ж коли писав "Втрачені дні", розумів, що буде продовження з іншими головними героями. Не все можна було сказати у першій частині. Часові рамки цього не дозволяли. Події другої частини відбуваються аж через 300 років.

О.Б.: Я знаю, що Ви пишете також і оповідання. Наскільки складно було братися за велику форму – роман? Як працювалося? Цей твір вистражданий чи йшов легко?

О.Д.: Друга частина ("Контроль") далася легше, ніж перша. З'явився невеличкий досвід у написанні. Працювалося по-різному. Важко абстрагуватися від інших проблем та занять. Є реальне життя - дім, сім'я, клопоти. А в письменницькому житті необхідна концентрація і робота ЩОДНЯ, хоча б дві години. Просторий стіл без ПК, щоб не відволікав на перегляд погоди і новин, і тиша - дуже важливі чинники. Зізнаюся, я писав з інтервалами, перервами, і це не дуже добре для письменників. Зробив все можливе, щоб було читабельно і динамічно.

О.Б.: Хто надихав Вас у роботі? Хто підтримував?

О.Д.: Підтримувала дружина. Я їй за це дуже вдячний.

О.Б.: А зараз давайте привідкриємо сюжетну завісу нової книги.

О.Д.: У новій книзі - нові герої. Звісно є згадка про попередніх, але невелика. Планета оговталася від війни з окупантами-прибульцями, проте люди самі себе загнали у нову пастку - віртуальну реальність. Життю людства знову загрожує небезпека. Головні герої - далеко не приклад для наслідування. Це люди, які порушують закон і не люблять нові світові порядки. Але вони мають свою власну думку і власну позицію. Вони - люди, а не біомаса. Вони незалежні.

О.Б.: У цих словах відчувається Ваша особиста позиція, світогляд. Чи можна вважати цю анотацію однією із тез, котру Ви хотіли передати читачам?

О.Д.: Можливо, так і є. Щоб не скотитися до рабства, тоталітаризму, сірості та залежності від "системи" у тій чи іншій формі, необхідно працювати над собою, думати, аналізувати, співставляти й не давати закинути зашморг собі на шию.

О.Б.: Після виходу першої книги і ряду оповідань чи відомо Вам коло Ваших читачів? Яка Ваша цільова аудиторія?

О.Д.: Моя цільова аудиторія - це сучасні та прогресивні люди. Це молоді люди віком років 30-35. Хоча це лише приблизні вікові рамки. Я буду тільки радий, якщо мою книгу прочитає ще й хтось, кому за 90!

О.Б.: Чи важко зараз автору самостійно видавати свої твори? З якими труднощами Ви зіткнулися?

О.Д.: Труднощі полягали в тому, що необхідно було відкласти кошти, яких завжди бракує, на видання книги. Якщо не ходити в нічні клуби, не курити, не пити, не марнувати гроші кожного року на новий смартфон, вдягатися у секонд-хенді, то реально видати книгу і за свій кошт.

О.Б.: Чи не було думки пропонувати свої твори крупним гравцям на видавничому ринку?

О.Д.: Думка і намагання були. Видавництва крокують до повного закриття, у країні війна, платоспроможність потенційних читачів все менша і менша. Шанси видати книгу за кошт видавництва практично мінімальні. Але пробувати слід завжди.

О.Б.: Кого з письменників вважаєте взірцем для себе? Чи є у Вас улюблені твори в інших жанрах?

О.Д.: З фантастів – це Уолтер Уільямс, Рей Олдрідж, Енді Вейр, Філіп Дік та ще дуже багато письменників. З інших жанрів люблю читати хоррор, час від часу читаю нуар.

О.Б.: Чим ще цікавитеся по житті? Маєте захоплення?

О.Д.: Люблю подорожувати. Хоча зараз часу і можливостей для цього мало.

О.Б.: Які маєте подальші творчі плани?

О.Д.: До Хелловіну 2015р. планується до видання збірка містичних оповідань, серед яких має бути і моє. Збірку випустить Клуб Любителів Україномовної Фантастики. До речі, набір оповідань триває. Запрошую усіх бажаючих спробувати свої сили. А у 2016р. планую видати свою невелику збірку жахів. (див. мій допис у блогу Манія – література. Писати чи не писати? – прим. О.Бондаренко)

О.Б.: Де можна придбати Вашу нову книгу?

О.Д.: Запрошую усіх придбати книгу в інтернет-магазині http://kniging.com.ua/fantasi/vtrachenі_dnі.html або написати безпосередньо автору на адресу basf2001@ukr.net

О.Б.: Насамкінець, давайте оголосимо конкурс для читачів.

Отже, дорогі читачі, пропонуємо вам відповісти на питання:

з якого віку Олександр Дмитровський почав письменницьку діяльність?

Відповіді надсилайте на адресу zdorova-mania@ukr.net.

Перший, хто надішле правильну відповідь, стане переможцем і отримає приз від Олександра Дмитровського та блогу «Здорова манія» - нову книгу з особистим дарчим написом від автора!

***

Я щиро вдячна Олександру за спілкування і з великою приємністю розгорну сторінки його книги. А скоро на сторінках мого блогу ви зможете прочитати і відгук про неї.

Приємно, що в Україні є кому підживлювати мою Манію!)))



Читайте также