Манія - думати. Фестиваль Коловрат

Манія - думати. Фестиваль Коловрат

Вересень цього року видався надзвичайно теплим. Таким, що й сьогодні, в останню неділю місяця день був ясним і спекотним. І це дозволило мені вповні насолодитися участю у незвичайному й неординарному фестивалі «Коловрат», котрий відбувся у моєму місті.

Назва про дещо говорить. Коловрат – слов’янський символ, часто зустрічається у вишитих мотивах. Проте уточню, що організатори, а серед них і моя добра приятелька Олена, позначили цей захід як езотеричний. Погляньмо, що це означає. У сенсі термінів, езотеричне – це таке, що звернене на внутрішньо-містичну сутність людського життя. Сюди належать різні практики психологічного, містичного спрямування.

Та досить визначень. Куди цікавіше розповісти, що ж там було.

Від десятої ранку зібралися учасники й гості, і події завирували. Вчитайтесь лишень:

Ладування

Хороводні трансформації

А ще:

Майстер-класи креольського й тібетського масажів

Майстер-клас з оздоровчої гімнастики Тай-чі

Виступ учасника «Битви екстрасенсів»

Творчі майстерні етно-плетіння, розпису хною

Додайте:

Гра на ситарі і таблі

Східні танці

Сюди домішано:

Презентація здорового харчування

Чаювання індійськими чаями і багато іншого.

Скажу правдиво, я потрапила на фестиваль не від початку. Приїхала саме вчасно, щоб побачити майстер клас з ебру – малювання на воді. Дивовижна річ: майстриня навчала робити картини на воді й переносити їх на папір. Виходило шедеврально навіть у тих, хто не має художнього хисту. Адже суть у тому, щоб старатися передати красу на воду з середини себе, відпустити уяву і слідувати за нею.

.

Тимчасом оголосили про початок психологічних тренінгів. Давненько я нічого подібного з собою не робила. Аж від студентських часів. Атмосфера була настільки невимушеною і комфортною, що я без сумнівів долучилася до цієї групи. Розсівшись на травичці, ми слухали двох досвідчених психологів, а згодом почався тренінг з допомогою асоціативних метафоричних карт. І так от карта за картою всі ми, хто зміг і захотів, витягали на денне світло все те, що тяжіло, турбувало. В одній із вправ психолог попередила, що відповіді на питання можуть бути вкрай неочікуваними, але відкидати їх не слід – їх слід ще раз обдумати згодом. Я їй дуже вдячна, адже, сама того не чекаючи, я, схоже, знайшла глибинну причину того, з чим не знала як і боротись.

А далі ми хороводили. Суто в слов’янських традиціях. І ладування, насправді, означає теж дещо нам віддавна притаманне – давати лад, тільки лад у самому собі. Ми створювали коло, кружляли у ньому, приспівуючи, ділячись енергією, забувши про решту речей, посміхаючись. Відчувалося у цьому щось первинне, давнє, зрозуміле, ніби просто підзабуте.

Цей фестиваль подарував чимало поживи моїй Манії думати. Ще раз довів, наскільки ми відкриті усім щедрим на добру енергію течіям - не боїмося бути різними у пошуках себе. Дякую, Оленко!


Читати також