03-03-2017 Мистецтво 959

Поети у кіно

Фільми про письменників

РУС

Поезія, без сумніву, прикрасить собою будь-який фільм. Тому ми пропонуємо вам добірку фільмів, в яких зустрічаються чудові рядки великих поетів, також можна дізнатися біографічні подробиці про деяких з них.

“Сталкер” (1979)

Сталкер (1979)

Сюжет: Фільм – класика від Андрія Тарковського, що розповідає про таємничу Зону, де відбуваються незвичайні явища і можуть здійснитися мрії. Фільм не про поезію, фільм-поезія.

Прочитати: Арсенія Тарковського “Ось і літо минуло”.

“Спілка мертвих поетів” (1989)

Общество мертвых поэтов (1989)

Сюжет: Учитель літератури з серцем поета, Джон Кітінг, намагається навчити дітей академії Велтон чарівній силі слова. Сумно, що мрії, що народжуються в їхніх головах , призводять до катастрофи – і для вчителя, і для них самих.

Прочитати: Волт Вітмен “О, капітане! Мій капітан!”

“Мене там немає” (2007)

Меня там нет (2007)

Сюжет: фільм розповідає історію Боба Ділана, використовуючи нетрадиційний метод розповіді, через сім різних персонажів, один з яких Артюр Рембо. Названий на честь французького поета 19-го століття, Артюр застряг в кімнаті для допитів, де він змушений давати загадкові відповіді на питання невидимих слідчих.

Почитати: подивитися і послухати Боба Ділана і знайти себе в рядках “Я приймаю хаос, але чи приймає він мене?”

“Сільвія” (2003)

Сильвия (2003)

Сюжет: Біографічна драма, присвячена Сільвії Плат, яка написала свій перший вірш в юному віці, до того, як трагедія змінила її життя: раптова смерть батька затьмарила її дні. Сільвія перебуває в депресії, намагається покінчити життя самогубством. Згодом виходить заміж за Теда Хьюза, але так і не може знайти своє щастя.

Прочитати: Сільвія Плат “Татусю”

“Листоноша” (1994)

Почтальон (1994)

Сюжет: фільм розповідає про вигнання поета Пабло Неруди і про його дружбу з листоношею Маріо, який намагається осягнути таємниці поезії.

Прочитати: Пабло Неруда“Пісня відчаю” (1995)

“Повне затемнення” (1995)

Полное затмение (1995)

Сюжет: фільм заснований на листах і віршах, що закарбували бурхливі і пристрасні взаємини двох французьких поетів 19-го століття – Поля Верлена (Девід Тьюліс) і Артюра Рембо (Леонардо Ді Капріо).

Прочитати: Артюр Рембо “Листи ясновидця”

“Яскрава зірка” (2009)

Яркая звезда (2009)

Сюжет: Фільм розповідає про стосунки поета Джона Кітса і його коханої Фанні Браун. Неможливість бути з коханою жінкою, біль і туга надихнули Кітса написати одні з найкрасивіших віршів про кохання.

Прочитати: Джон Кітс “Яскрава зірка”

“Закоханий Шекспір” (1998)

Влюбленный Шекспир (1998)

Сюжет: У зв'язку з численними теоріями про особу Шекспіра, важко сказати, ким він був насправді. Одне можна сказати точно: він був безнадійний романтик.

Почитати: Шекспір, Сонет 18

© md-eksperiment.org


Читати також