20-02-2017 Мистецтво 498

Що послухати напередодні весни?

Що послухати напередодні весни?

 

Берлінська компанія по промоції музики Dense Promotion презентувала інформацію про релізи експериментальних музикантів, які вийшли і які варто почути.

BABs / The Vulture Watches

BABs - тріо, сформоване з популярних лондонських музикантів-імпровізаторів, - це Olie Brice (контрабас), James Allsopp (бас-кларнет) і Alex Bonney (електроніка). Колектив займається дослідженнями музики, починаючи від багатих ембієнт текстур до енергетичних електронних імпровізацій. Музика акустичних інструментів ретельно переплітається з електронною обробкою, створюючи гіпнотичний звуковий світ. "The Vulture Watches" виходить услід за релізом 2012 року "Diving Bells", який являв собою набір імпровізацій, на які надихнули пустельні ландшафти.

Cabaret Contemporain feat. Linda Oláh & Isabel Sörling / Moondog.

Французький колектив Cabaret Contemporain записав композиції "вікінга 6-й авеню", музиканта Moondog, у виконанні скандинавських сирен.

Cabaret Contemporain - французький колектив, який грає електронну музику на препарованих інструментах, запросив шведських виконавиць Linda Oláh і Isabel Sörling віддати данину композитору Moondog. Музиканти особливо зосередилися на піснях Moondog, аби запропонувати публіці нову можливість почути ці маловідомі, але дивовижні твори.

Bruckner aka Bruckmayr & Loibner / Happy End

Реліз: 1 грудня 2015 року

Bernard Loibner – цифрова та аналогова електроніка, бас-гітара, ударні

Didi Bruckmayr – вокал

Karl Maier – бас-кларнет

Happy End - дебютний реліз австрійського дуету Bruckner. Це також другий альбом музиканта Bernard Loibner для віденського лейблу Moozak. Didi Bruckmayr - відома особистість на австрійській музичній сцені, завдяки своїм екстремальним вокальним роботам і виступам із Fuckhead і Wipeout. Музиканти об'єдналися під іменем Брукнера, австрійського композитора 19 століття, аби порушувати межі експериментальної електроніки, індастріалу, імпровізації та нойза.

Hans Tammen / Music For Choking Disklavier

Hans Tammen досліджує можливості дисклавіра - сучасного фортепіано, здатного відтворювати музичні композиції під дистанційним керуванням композитора / виконавця та навіть без участі людини. Дисклавір яскраво демонструє "надлюдські" можливості такого роду інструментів. Ганс Таммен створює звуки, описувані як "чужий світ химерних текстур та подорож по світу нескінченних звукових операцій". Вперше повністю автоматизований проект був показаний під час дня відкритих дверей у Бруклінському коледжі, де інструмент грав протягом шести годин, де кожні десять хвилин цикл проходив дев'ять різних музичних ступенів.

Fieldtone / Book of Air

Fieldtone / Book of Air

Реліз: 11 листопада 2015

Звуки природи сповнені мовчазної краси. Відчути їх повністю можна лише провівши як мінімум кілька годин на природі: біля моря, у лісі або у полі. Ця краса і "тиша" стала джерелом натхнення для Fieldtone. Музика виконана ансамблем струнних інструментів (канклес, акустична гітара, електрогітара, контрабас) з доповненням барабанів. Book of Air - це серія композицій досліджує параметри звуку та часу. Композиції натхненні темпом та звуковими конкретних місць.

Hox / Duke Of York

Реліз: 11 грудня 2015 року.

Hox - це Edvard Graham Lewis (відомий за проектами Wire / Dome / He Said / He Said Omala / Ocsid) і Andreas Karperyd (Omala / He Said Omala / Woodwork). "Duke Of York" - їх другий реліз, що відсилає нас до 1999 року. Цей гіркий електро-поп - результат конкретних, специфічних душ, які лунають в унісон. Музичне оформлення від Льюїса і параноїдальні тексти Карперіда являють собою значне дослідження, акустично вражаюче і привабливе, з текстами, оповитими задумливою темною атмосферою і мелодійним змістом.

Column One / Cindy, Loraine & Hank

Реліз: 23 листопада 2015 року

Останній альбом легендарного берлінського колективу Column One під назвою "Cindy, Loraine & Hank" був в роботі практично 10 років, і це перший реліз після їх ювілейних платівок "No One" 2011 року та "Antiphona" 10 "2013 року.

Чимало фрагментів, матеріали та ідеї, створені під час співпраці з Zeitkratzer Ensemble (2012), залишилися незавершеними або недорозвиненим. Після декількох років записування , аналізу, наявних матеріалів та руйнування ілюзій, з'являється "Cindy, Loraine & Hank" – громіздкий паруб'яга, створений з уламків класичних інструментів, електро-акустичних маніпуляцій, монтажу та польових записів. Musique concréte, якщо бажаєте. Безмежний світ. Цей подвійний альбом представляє Column One та їх експериментальний підхід у кращому вигляді.

Erik Friedlander / Oscalypso

Erik Friedlander - джазовий віолончеліст нью-йоркської сцени з 1990-х років. Такий проект - перший досвід для музиканта. Oscalypso - це свято музики басиста Оскара Петтіфорда, який за словами Еріка був вельми винахідливий і на віолончелі. "Коли я звертаюся до історії у пошуку прикладу для наслідування, я завжди звертаюся до Петтіфорда", - говорить Friedlander, "у його грі на віолончелі стільки свінгу і мелодії. Він був першим хто керував бендом за допомогою віолончелі. Він написав багато оригінальних мелодій, які вже стали класикою. Петтіфорд був дуже відданий своєму інструменту і навіть назвав сина Cello! Він завжди був моїм героєм ". Цей альбом містить 9 композицій Петтіфорда.

Guy Reibel / Douze inventions en six modes de jeu

Реліз: 4 грудня 2015

Нова серія PERIHEL від Karlrecords представляє невидані записи учасника Musical Research Group, Гая Рейбела - одного з найзагадковіших музикантів електронного авангарду 20-го століття. Ця серія присвячена видатним релізам електронної музики, яка ігнорує встановлені межі експериментальної, сучасної або джазової музики. Ці записи були оцифровані у грудні 2014 року і видані вперше. Рейбел - один з еталонних зразків для багатьох молодих композиторів.

Miguel Frasconi / Standing Breakage (for Stan Brakhage)

Реліз: 20 грудня 2015

"Скло - крихке. Скло легко розбити. Однак скляні інструменти ігнорують цей факт, зосереджуючись на витонченій красі матеріалу. Я ж використав цю небезпеку, спричинену цією крихкістю. Завжди залишається ймовірність що інструмент може бути пошкоджений у будь-який момент виступу. Коли таке трапляється, музика змінюється, наповнюється новими тонами, продиктованими гармонійними тріщинами об'єкту. Це непередбачувано і не завжди заохочується, але завжди приймається. "- Miguel Frasconi. Miguel Frasconi - композитор та імпровізатор, що спеціалізується на відношеннях між акустичними об'єктами і музичними формами. Його інструментарій містить скляні об'єкти, електроніку, ноутбук і конструкцію, спроектовану ним самим.

Colin Potter / Rank Sonata

Rank Sonata - новий реліз легендарного Коліна Поттера, продюсера й співавтора таких груп, як Nurse With Wound, Organum та Current 93. Цей запис сповнений технічних складнощів та інновацій. Колін Поттер - одна з центральних фігур на андеграунд ній сцені Великобританії , починаючи з 70-х років. Він працює у сірій зоні між електронним звучанням, польовими записами й текстурною імпровізацією.

Ivar Grydeland / Stop Freeze Wait Eat

Ivar Grydeland найбільше відомий як учасник таких імпровізаційних колективів, як Huntsville і Ballrogg, а також Dans les Arbres (ECM), який був номінований на музичний приз Ради північних країн у минулому році. Він також грає відмінний поп разом з Hanne Hukkelberg й інструментальний рок з групою Finland, які випустили свій дебютний альбом минулого року. Альбом "Stop Freeze Wait Eat" - це складна павутина, що з'єднує різні категорії і жанри: hi-fi і lo-fi, дрон музику, абстрактну електроніку, імпровізацію і americana. Тут виразно чути посилання до Loren Connors, Oren Ambarchi і Terry Riley. Альбом є результатом докторського музичного проекту під назвою "Ensemble of Me" Норвезької академії музики в Осло.

Francis Juno / Tomorrow’s Nostalgia

Реліз: 17 листопада 2015

Bruno Schnüriger - добре відомий як учасник швейцарського електронного дарк дуету Echo 106 і під псевдонімом Francis Juno. У своєму першому сольному альбомі музикант представив 15 треків та інтермедій. Чарівна, помітна і майже наївна на перший погляд музика Френсіса заворожує і змушує зануриться в звук, нестримно відбиваючи ритм ногою.

Asfast | Kutin / Split

Реліз: 1 грудня 2015

Третій реліз від Ventil Records об'єднує зусилля двох віденських музикантів Lean Leder aka Asfast та Peter Kutin. Asfast - молодий, двадцятичотирьохрічний музикант - починає альбом трьома записами, які відрізняються відточеним звучанням, видатним мінімалізмом, створеними з максимальною ефективністю та міццю. За ним йдуть три похмурих треки від Kutin, який пропонує слухачеві захоплюючий звук та задає несподіваний поворот звучанню всієї платівки. У результаті вас чекає потужний, розумний та унікальний реліз, який вибиває з рівноваги так і захоплює однаково.

Frank Benkho / The Revelation According to Frank Benkho

Реліз: 4 грудня 2015

Цей реліз з чотирьох частин, записаний спеціально для Clang, становить собою компіляцію досвіду та імпровізацій з використанням аналогових електронних приладів. Підібравши методи та обмеження старої школи електронної музики, а також відмовившись від використання сучасного програмного забезпечення Frank Benkho музикує, генерує та обробляє звук, повертаючи нас до фундаментальних початків створення музики, дозволяючи неспішно занурюватися у меланхолійну атмосферу цих чотирьох моментів звуку.


© md-eksperiment.org


Читати також