27-11-2016 Мистецтво 959

«Прибуття» - один з найкращих фільмів наукової фантастики останніх років

Фільм Прибуття Дені Вільньова

Голівуд взяв складний текст наукової фантастики і переніс його на великий екран без будь-яких скорочень. Peзультат засліплює.

Фільм «Прибуття» («Arrival», 2016) режисури Дені Вільньова, є екранізацією оповідання Теда Чана. В основі фільму лежить історія про те, як на Землю прилітають кораблі прибульців, які викликають жвавий інтерес у людей і провокують останніх на дослідження цього феномену. Дені Вільньова вважають одним з найкращих режисерів Голівуду тому що він вірить у свого глядача і не вважає за необхідне спрощувати чи пояснювати фабулу. Цей самий прийом він використовує і в своєму останньому фільмі. В стрічці з’являються надзвичайно складні питання – поєднання лінгвістики зі сприйняттям часу. Однак глядачі не дочекаються жодного пояснення. Режисер веде за руку глядача через всі концепції, подає їх, але не описує і не пояснює їх. Замість того, щоб нам описати всі деталі концепції він показує як все діє на практиці. В такий спосіб науково-фантастичні фільми рівняються до того самого щабля що і література цього жанру. Тобто примушує глядача думати і не дає готові відповіді на питання. У випадку фільму «Прибуття» нищення прибульцями Білого дому не є просто фактом, а несе у собі підтекст.


Підставою для написання сценарію було оповідання Теда Чанга «Історія твого життя». Сам письменник є особою легендарною, бо пише не так вже й багато, але кожен його новий текст є проявом літературного таланту. Тедові Чангу вдається поєднувати у своїх оповіданнях найдивовижніші світи. Така його манера писання добре проявляється в оповіданні «Історія твого життя». Автор провокує нас до того, щоб задуматися над банальними, але важливими питаннями, такими як наприклад: «для чого ми думаємо так як думаємо». Автор відкриває для нас, може навіть краще сказати, показує істинними, певні механізми взаємодії у світі, які ми вважаємо незбагненними.


Відповідність екранізації фільму до оповідання зберігає важливі елементи стилю автора. Тобто фільм відтворює все в тій послідовності, що автор написав. Тобто з дрібних деталей, які глядач збирає з самого початку тільки вкінці він зрозуміє істинність всіх тих деталей-пазлів. Саме тоді все стане на свої місця.

Не меншої уваги заслуговує і монтаж фільму, музика чи фотографії. Професійна зйомка не є «функцією за замовчуванням» для творців фільму, а навпаки наявність її свідчить про серйозність підходу команди до своєї роботи. Навіть актори (Еммі Адамс, Джеремі Реннер, Майкл Сталберг, Форест Вітакер), виконуючи свої ролі, не думають про майбутні нагороди за ролі, а показують своїх героїв так як відчувають.


Дені Вільньов зняв науково-фантастичний фільм, після перегляду якого звичайно, що захоплюєшся спец ефектами і трюками, але більше зосереджуєшся на фабулі і вкладених у неї унікальних ідеях.


Лідія Ретер


Читати також