20-02-2017 Мистецтво 765

Топ-10 найкращих музичних каверів

Топ-10 найкращих музичних каверів

РУС

Музикант, який робить кавер-версію пісні іншого артиста, завжди ризикує, що його будуть порівнювати з оригіналом. Іноді трапляється, що кавери виявляються кращими,ніж оргінал, хоча це не таке вже часте явище. Мабуть тому такі твори особливо цінні. Створюючи цю добірку, ми використовували кавери, які стали популярнішими, ніж оригінали, отримали визнання, позитивні відгуки критиків і комерційний успіх.

10. Пісня: "Wicked Game"

Оригінал: Кріс Айзек (1989), Кавер: HIM (1996)

Ця пісня була записана Крісом Айзеком у 1989 році і напевно залишилася б непоміченою, якби не з'явилася у фільмі Девіда Лінча, який згодом взяв участь і в зйомках кліпу на цю пісню, що й стало запорукою її успіху. А в 1996 році звучання пісні змінилося, завдяки виконанню фінської групи HIM, що дало їй друге народження і дозволило успішно дебютувати колективу на великій сцені.

9. Пісня: "I Just Don't Know What To Do With Myself"

Оригінал: Dusty Springfield (1964), Кавер: The White Stripes (2003)


Всі вважають, що оригінальна версія була записана Дасті Спрінгфілдом, однак виявляється і її виконання є кавером на більш ранній запис Томмі Ханта.

Багато музикантів пробували перевірити свої сили цією піснею багато років, але найкращим кавером можна назвати версію The White Stripes, яка вийшла у2003 році в альбомі Elephant.

8. Пісня: "Hallelujah"

Оригінал: Леонард Коен (1984), Кавер: Джефф Баклі (1994)

Фолк балада Коена зазнала безліч трансформацій від своєї появи у 1984 році, однак після виконання Джеффом Баклі вона набула широкого поширення у поп-культурі. Завдяки каверу Джона Кейла 1991 року, пісня надихнула Баклі, який вніс у свою версію ще більше емоцій. Цей кавер очолив Hot Digital Songs Billboard у 2008 році і приніс Баклі посмертну славу.

7. Пісня: "Hurt"

Оригінал: Nine Inch Nails (1995), Кавер: Джонні Кеш (2003).


Завдяки виконанню Трента, індастріал-рок, в особі Nine Inch Nails, отримав Grammy у 1996 році. Проте, через вісім років, завдяки Джонні Кешу, ця композиція наповнилася новим змістом і звучанням. Пісню зустріли безліччю позитивних відгуків і нагород, а також вона отримала визнання лідера Nine Inch Nails, який вважав, що нічого доброго з цієї затії не вийде.

6. Пісня: "Nothing Compares 2 U"

Оригінал: The Family (1985), Кавер: Шинейд О'Коннор(1990).


Ця фанк-джаз і синтіпоп балада середини 80-х привернула увагу до стороннього проекту Принца, групи The Family. Однак зворушливий до глибини душі вокал Шинейд О'Коннор дозволив цій пісні очолити чарти по всьому світу у 1990 році. Ця композиція стала одним з найпродаваніших синглів року. Та й взагалі це одна з тих пісень, що не старіють.

5. Пісня: "Feeling Good"

Оригінал: Cy Grant (1964), Кавер: Muse (2001).

Пісня була написана для мюзиклу і виконана Cy Grant у 1964 році. Рік по тому вона була записана Ніною Сімон. І незважаючи на те, що виконання Сімон є нашим улюбленим, найбільшу популярність пісня отримала, з'явившись у альбомі групи Muse у 2001 році. Пісня виконується колективом і по цей день.

4. Песня: "Hound Dog"

Оригінал: Big Mama Thornton (1952), Кавер: Елвіс Преслі (1956).


Більш повільна блюз версія пісні була досить успішною і у виконанні Big Mama Thornton. Кілька артистів записували "Hound Dog" перед Елвісом. Його ж оптимістична версія 1956 року з додатковими ударними і гітарами, очолила чарти.

3. Пісня: "The Man Who Sold the World"

Оригінал: Дэвид Боуи (1970), Кавер: Nirvana (1993).

Головна пісня однойменного альбому Девіда Боуї - зразок глем-року, що надихнув багатьох виконавців, серед яких Лулу і Річард Берон. Курт Кобейн також був шанувальником цього альбому, що призвело до того, що Nirvana виконала цю пісню на "MTV Unplugged". Це грандж виконання виявилося таким популярним, що згодом Боуї отримав безліч подяк за те, що написав пісню для Nirvana.

2. Пісня: "All Along the Watchtower"

Оригінал: Боб Ділан (1968), Кавер: The Jimi Hendrix Experience (1968)

Ділан використав акустичну гітару і губну гармоніку для виконання цієї стриманої фолк-рок пісні. Однак вона так і не стала хітом поки The Jimi Hendrix Experience не зробили електро версію. Завдяки неперевершеним навичкам гри на гітарі Джиммі Гендрікса та виконанню групою пісні в стилі блюз-року, ця композиція підкорила чарти Америки і вплинула на подальше виконання Діланом цієї пісні.

1. Пісня: "Twist and Shout"

Оригінал: The Top Notes (1961), Кавер: The Beatles (1964).


Цей рок-н-рольний мотив був спершу записаний колективом The Top Notes з назвою "Shake It Up, Baby" в 1961 році. У наступному році The Isley Brothers здобули успіх в поп чартах за виконання цієї пісні. Однак, два роки по тому, вокал Джона Леннона підняв цю пісню на новий рівень, пісня займала перші місця в хіт-парадах і по цей день зустрічається то тут, то там.

md-eksperiment.org


Читати також