​Планування без травмування: із чого почати і як?

​Планування без травмування: із чого почати і як?

Дослідники з Каліфорнійського університету стверджують: обсяги інформації в світі зростають щорічно на 30 %. Як у цьому вирії тримати курс на важливе, як зберегти концентрацію та мотивацію? Особливо тоді, коли ти є людиною творчою, зацікавленою, проте заваленою стосом тих самих цікавинок. А особливо актуально це для студентів старшої школи або вишів.

Декілька років тому в закордонному інтернет-сегменті я натрапила на блискучу ідею англомовних блогерів. Інструмент-технологія, що нам допоможе, - планування. Використовуючи принципи тайм-менеджменту, блогери розподіляють кожну хвилину життя між пріоритетними і не дуже завданнями на день. Градація – обов’язковий атрибут планування. Письмова фіксація теж.

Я спробувала – і це справді працює! Як виявилося, 24 години то цілком достатньо для творчості та відпочинку. Отже, як почати продуктивно планувати свій час? Пропоную вашій увазі кілька базових порад.

  1. Оберіть зручний спосіб фіксації своїх планів. Раджу звернути увагу на систему рукописного ведення записів планів «bullet journal», аби «розвантажити» голову та знизити ризики щось впустити до мінімуму. Автор цієї системи використовує стандартні символи - як-от чекбокси, нумерацію, маркер-списки. Систему можна швидко опанувати, прочитавши матеріали на тематичному сайті: bulletjournal.com/get-started
  2. Зробіть планування звичкою. Відомий пластичний хірург Максвелл Мальц у п’ятидесятих роках минулого століття вивів закономірність: людині потрібно приблизно 21 день, аби сформувати звичку робити щось елементарне. Це, безперечно, не так багато, аби навчитися витрачати час продуктивно!
  3. Беріть від цифрового світу все! Шукайте корисні додатки для контролю над часом. Наприклад, якщо ви страждаєте на смартфонозалежність, зверніть увагу на додатки Quality Time, Checky та BreakFree, що допоможуть проаналізувати кількість часу, проведеного за серфінгом у мережі чи розмовами. Встановивши проблему, ви зможете знайти оптимальне рішення, отже, звільнити «додатковий» час.
  4. Надихайтеся! Будуйте плани щодо часу, який вам вдасться зекономити, візуалізовуйте їх.
  5. Шукайте однодумців. Зверніться до груп таких самих «планувальників» у соцмережах або Pinterest: переймайте досвід, діліться успіхами, черпайте натхнення.

До речі, цей вид планування сподобається небайдужим до малювання та декорування. Скетчі, дудли, схеми, строкаті стрічки та різнобарвний – всі ці елементи зроблять ваш планер індивідуальним, а процес планування захопливим.

Пам’ятайте, що загальноприйнятої схеми для всіх бути не може. Відформатуйте систему планування під власні потреби та цілі, аби продуктивне витрачання часу завжди було вашою перевагою.

На початкових стадіях планування ви зможете виявити їдця вашого часу, відповідно, викорінити цю рушійну силу прокрастинації (хоча є думки, що така бездіяльність цілком необхідна). А процес оформлення щоденника, за моїм досвідом, стане рутиною за місяць-два.

Зараз планування для мене – то технологія задля лавірування в інформаційному океані, то ніби та сила, що тримає «на хвилі». Раджу і вам спробувати планування, аби змінити стосунки із часом на краще!

Seda Vlasova

md-eksperiment.org


Читати також