Образ Шерлока Холмса у детективних новелах Артура Конан Дойла

Образ Шерлока Холмса у детективних новелах Артура Конан Дойла

О.Г. Зеніна, С.Ю. Рижикова

Артур Конан Дойл подарував світові найпопулярніших літературних персонажів - Шерлока Холмса та доктора Ватсона. Але не менш дивовижна біографія їх творця.

Характеристика Шерлока Холмса

Шерлок Холмс - одна з найяскравіших постатей творів детективного жанру. Все своє життя він присвятив приватному розшуку, розкрив більше тисячі справ, допоміг багатьом жителям Англії, врятував не одне життя. Це унікальна, надзвичайно приваблива особа, яка приголомшує читача могутнім інтелектом, різноманітністю талантів, рідкісною спостережливістю, даром співпереживання, дивною здатністю завжди виходити переможцем з будь-якого протиборства. Він володіє унікальними природними даними: гострим розумом, залізною логікою, здатністю аналізувати та зіставляти факти, робити висновки, будуючи логічний ланцюжок подій та беручи до уваги психологічні чинники. Як правило, логічний ланцюг побудований слідчим, зазвичай виявляється надзвичайно простим, і кожного разу читач, підходячи до розв’язки, мимоволі дивується нездатності прийти до подібного висновку.

Увібравши в себе кращі риси своїх попередників (детектива Дюпена, француза Лекока та інших), Шерлок Холмс відзначається високим професіоналізмом та людяністю. Він говорить неправду, коли порівнює себе з математиком, якого займає лише вирішення складної задачі й абсолютно не цікавить те, як це вирішення відобразиться на людях. За цією бравадою, зовні удаваною байдужістю ховається бажання Шерлока Холмса прийти на допомогу. Тому за його участю добро незмінно перемагає зло, і норми людського буття моральні, правові, юридичні - завжди виявляються на висоті.

Його професійний успіх завдячує не тільки ретельному огляду місця подій, копіткому збиранню доказів, надзвичайною увагою до найнезначніших дрібниць та здатністю на основі зібраних даних робити бездоганні висновки. Головним чином, його успіх криється в особливих здібностях детектива оригінально мислити та використовувати неординарні методи досліджень.

Як стверджує Корній Чуковський в одній з передмов до «Записок про Шерлока Холмса», парадоксальність англійців чітко простежується в образі Шерлока Холмса. Він завжди проявляє себе як справжній англієць, у якому втілені властивості англійського національного характеру: стриманість, холоднокровність, захоплення певним хобі, прихильність до принципів джентльменської поведінки, раціональність. Але логіка, здоровий глузд, неупередженість поєднуються у характері детектива з ексцентричністю. Хоча в цілому Шерлока Холмса можна охарактеризувати як консервативну людину, яка дотримується загальновизнаних традицій своєї країни, проте він також є прихильником інноваційних підходів і методів ведення розслідувіань, він аматор і професіонал водночас, індивідуаліст і егоцентрик, йому обов'язково треба мати слухача, котрим у творах виступає доктор Ватсон.

Наділяючи свого героя рисами характеру та зовнішності, притаманними тільки йому одному, автор тим самим доповнює образ і робить його неповторним. Навряд чи знайдеться на Землі людина, яка не змогла б відрізнити його з-поміж інших: худорлява постать у сірому плащі, досить високого зросту, з тростиною в руці, в незмінному картузі, з незграбними рисами обличчя, високим чолом, густими бровами, холодними блискучими очима і трубкою в зубах. Зовнішність Шерлока Холмса характеризується епітетами: високий, аскетичний, видатний, чудовий, винятковий, рідкісний, ясний, різко обкреслений, яструбиний, що підкреслюють винятковість і цілісність образу, в якому реалізовані типово англійські (строгий, аскетичний) та індивідуальні зовнішні характеристики. Трубка для куріння стає незмінною частиною його зовнішнього вигляду, сищика всюди оточують клуби диму.

Автор наділяє Шерлока Холмса рисами характеру, що мають позитивну або нейтральну оцінку:

  • дивакуватий;
  • ентузіаст деяких галузей науки;
  • порядна людина;
  • володіє здатністю все вгадувати;
  • володіє широкими і точними знаннями;
  • є бажаним гостем;
  • стриманий;
  • має владний характер;
  • володіє винятковими якостями;
  • має точний логічний розум;
  • видатна особистість;
  • людина, що не знає поразок.

Крім того, Шерлоку Холмсу властиві також характеристики, що мають негативну оцінку з боку тих, що його оточують: занадто занурений у науку; дуже самовпевнений; холодна, безпристрасна натура; трохи пихатий; володіє занадто витонченою логікою.

Неповторність героя Артура Конан Дойла також підкреслюється своєрідною мовною поведінкою. Мова Шерлока Холмса правильна, багата книжними конструкціями і науковими термінами, що свідчить про енциклопедичність його знань. Але оскільки Холмс різкий у думках, схильний до несподіваних змін мовної поведінки, то його манера мовлення авторитетна і самовпевнена, хоча треба зауважити, що вона в той же час образна й метафорична, іронічна й ідіоматична.

Особливо слід підкреслити його схильність вживати односкладові конструкції, використовувати пропозиції, що складаються з одного чіткого вислову – Чудово! Просто чудово! Точно! Імовірно! Дуже цікаво! Це так! Дивно! Дійсно дуже дивно! Відмінно! – і багато інших.

Неповторність образу відомого детектива також полягає в тому, що йому притаманний індивідуальний стиль майже у всьому: їжі, манері одягатися, стилі життя (неодружений, ставиться до жінок з підозрою), поведінці та мисленні.

Холмс змальований яскравими соковитими фарбами, а саме розслідування - це не просто опис злочину і злочинця, а процес інтелектуального пошуку, який веде до розкриття таємниці злочину. Можна зробити висновок, що саме створення образу Шерлока Холмса стало основою для розвитку найпопулярнішого в наш час детективного жанру.

Л-ра: Філологічні науки. – Дніпропетровськ, 2010. – Ч. 2. – С. 86-89.

Біографія

Твори


Критика


Читати також