Організатори Ше.Фест розвінчують міфи про Шевченка (відео)

Організатори Ше.Фест розвінчують міфи про Шевченка (відео)

Тарас Шевченко не атеїст, не шовініст, а модник з розвинутим почуттям гумору, який любив борщ з карасями та дорогий ром. А ще він основоположник українського побутового живопису. Саме про це розповідають організатори Всеукраїнського фестивалю Тараса Шевченка «Ше.Фест» у просвітницькому відеопроекті.

Ідея записати ці відеоролики виникла сама собою, адже вже протягом п’яти років оргкомітету закидають різноманітні дивні звинувачення, частина яких походить з радянських міфів, а частина – зі шкільної програми та застарілих шаблонів сприйняття Тараса Шевченка.

«Насправді українці можуть похизуватися тим, що знать про Тараса Григоровича майже все. Але все одно вигулькують дивні звинувачення: що він був шовіністом і ненавидів євреїв, або що він проклинав у своїй поезії Бога… Чи «нащо ви взялися за того Шевченка? Він нецікавий і нудний, а в Україні й так про нього говорять на кожному кроці», — зазначає засновниця Ше.Фесту Юлія Капшученко-Шумейко. А втім, є безліч білих плям у біографії Шевченка, які потребують додаткової уваги, переконані організатори.

Шевченко не атеїст — розказує режисер фестивалю Олександр Висоцький. Цей міф пішов ще з радянської школи, коли «совєти» хотіли зробити Тараса Григоровича одним із інструментів своєї ідеологічної машини, переконананий організатор.

Тарас Григорович – художник високого рівня, який був основоположником не лише української літературної мови, а й українського побутового живопису, за полотнами якого можна вивчати український костюм – заявляють художники Ше.Фесту Хелена Вишневська та Тетяна Слободян.

Тарас Григорович на шовініст, а людина, яка була гостра на слово та літературні образи, каже організатор Юлія Капшученко-Шумейко. Вона переконана, що митець любив людей і жив у мирі з представниками всіх національностей, які зустрілись йому за життя. За її дослідженнями, про це свідчать історичні джерела та полотна Шевченка.

Кобзар був істинним франтом і любив гарно вдягатись. Він носив парусинові костюми та одного разу навіть купив собі з гонорару єнотову шубу, розповідає прес-секретар фестивалю Богдана Гайворонська.

Незважаючи на похмурий погляд з автопортретів та серйозну поезію, яку лишив по собі Тарас Григорович, він мав неабияке почуття гумору. Про це свідчить його автопортрет голяка, каже організатор Дмитро Колоша.

А їсти любив Шевченко бідняцький борщ з сушеними карасями. Але при цьому полюбляв дорогий ром, який на той час було важко дістати, каже піарник фестивалю Тара Карпович.

Ролики були відзняті в рамках інформаційної кампанії для підтримки фестивалю на Спільнокошті. Ще й зараз можна підтримати подію гривнею, фондувавши посильний внесок у розвиток події та отримати за це подарунок від організаторів

Відео відзняте Андрієм Некрасовим, музичний супровід — від Володимира Матвійчука.


Читати також