18-10-2018 Мистецтво 625

​Зупинися, мить прекрасна: «Мені не боляче»

Фільм Мені не боляче

Життя для кожного з нас включає радісні та сумні моменти. Як кажуть люди, що є білі та чорні смуги у житті. А буває так добре, що хочеться, щоб так було завжди. Такою є мелодраматична трагікокомедія «Мені не боляче» (2006) Олексія Балабанова. Це один з моїх улюблених фільмів на тему кохання. Бо фільм знятий життєво та передає глибину взаємної любові. Фільм веселий, але сумно стає, коли бачиш, що щастя головних героїв не буде нескінченно тривати. З подібною ідеєю була знята раніше «Осінь в Нью-Йорку» (2000) з Річардом Гіром та Вайоною Райдер в головних ролях. На мою думку він надто сумний, бо закінчується смертю головної героїні і на цьому кінець. «Мені не боляче» є спогадом головного героя про прекрасні миті життя, а тому щастя можна повернути згадуючи минуле. Та і взагалі на фоні інших фільмів Балабанова, цей є найлегший для перегляду.

Головну роль зіграла неперевершена Рената Литвинова. Вже раніше з Дмитром Дюжевом та Микитою Михалковим вона знімалася у «Піжмурках» (2005) в епізодичній ролі. Про свою головну героїню в «Мені не боляче», Тату (Нателлу Анатольєвну) Литвинова сказала: «Моя героїня перебуває в такому стані, коли любить останній раз [в житті]. Я завжди граю любов у всіх своїх фільмах. Якщо людина народилася, була послана на цю земну кулю, прожила життя і жодного разу не полюбила, то, значить, її життя пройшло безслідно».

Тата знаходить коханого Михайла (Олександр Яценко), для якого їхній роман стає пригодою. Він з Олегом (Дмитро Дюжев) та Аліною (Інга Оболдіна-Стрєлкова) намагаються заробити грошей та пропонують дизайнерські послуги. Але від Тати Михайло не отримує зарплати, а заслужений від неї аванс отримує у вигляді секса. Їжу та алкоголь Тата дістає на фуршеті збираючи нагло в кульки, щоб передати друзям Михайла. Ось так вона радісно проводить час зі своїм коханцем, поки у їхній роман не вмішується Папік Тати (Микита Михалков, який сказав, що не зіграв би цю роль, якби не Балабанов). Міша отримує в дихало від головорізів, але не здається. В його любові немає страху. Але любов між героями не може тривати вічно, бо Тата смертельно хвора і їй залишилися лічені дні, щоб прожити. Те, що вона має померти, це сумно (передає цей настрій пісня Mamy Blue), але сумна доля також у героя Дмитра Дюжева. Герой Дюжева Олег - чоловік військовий. Він воював у гарячих точках, а потім повернувся у тихе мирне життя і зрозумів, що там нікому не потрібний. Тому він знову повертається в армію, як згадано в кінці фільму. Його характер проявляється в сцені на день ВДВ. Десантники ображають продавщицю в кабаку і називають її козою. Тата просить, щоб той хлопець вибачився, але він її посилає подалі матом. Вона висипає на нього плов. Потім приходить Олег. Але він і далі непристойно поводиться. Тоді друг Тати також висипає плов. Бійку перенесли на наступний день, бо свято. З іншого боку попри всю біль, яку має Олег в собі, він залишається доброю людиною. І вміє радіти життю. Тому не випадково грає на гітарі пісню Агати Крісті «Позови меня, небо». Так він співає про те, що про нього забуло небо. «Мені не боляче» означає, що Михайлові Папік Тати не перепона, що коли б’ють бандити, він тримається і не залишає свою кохану. Навіть коли вона хвора і чекає своєї смерті, то від любові зі своїм коханим їй не боляче. Також він біжить і штовхає дівчину легкої поведінки, а вона каже що їй не боляче. Про назву фільму сказав Сергій Маковецький, який зіграв роль доктора: «Мені дуже подобається назва фільму - «Мені не боляче». Буває такий період в житті, такий момент прожитого - прожитого болю, сильного болю, коли настає такий стан - і ти собі кажеш: «мені не боляче ...» Ти перемагаєш самого себе, свої переживання, свій біль. Це, напевно, найвищий ступінь свободи».

Дмитро Тирусь


Читати також