Ніч у Національному музеї історії України

Ніч музеїв. Національний музей історії України. Афіша Київ 2019

Кримськотатарська Ніч у Національному музеї історії України та виставка про культуру кримських татарів

У ніч з 18 на 19 травня запрошуємо на яскраве дійство до Міжнародного дня музеїв – «Традиційно: Ніч в#НМІУ». Цього року вона присвячена майбутньому традицій, збереженню культури корінних народів та історичних зв’язків українців і кримських татар.

Відвідувачі матимуть змогу ближче познайомитись із традиційною культурою та історією наших народів на майстер-класах, забавах і екскурсіях.

На кожного учасника Ночі в музеї чекають:

майстер-клас зі створення кримськотатарського орнаменту Орьнек;

можливість відчути славетну кримськотатарську гостинність – пригощення національними солодощами і кавою, звареною на піску, від кафе «Мусафір», а також дізнатись секрети приготування цих традиційних пригощень;

веснянки, хороводи і українські етнічні ігри-забави від фольклорного гурту «Королівна»;

відвідання двох найпопулярніших екскурсій з каганцями НМІУ: «Велике кохання видатних українців» про пристрасне, трагічне, а подекуди заборонене кохання Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, гетьманів Виговського і Розумовського та інших наших знаменитих земляків, а також «В боротьбі за незалежність» – про драматичні та яскраві сторінки української історії від часів Першої світової війни, Української революції 1917–1921 років, радянського терору, дисидентського руху до здобуття незалежності України;

затишна лаунж-зона для відпочинку, де можна буде переглянути короткометражні фільми, пограти стародавні настільні ігри, послухати автентичну українську і кримськотатарську музику;

зустріч сонця із наймальовничішими панорамними краєвидами з вікон НМІУ!

Нічний музей – це справжній палац, витканий з таємниць, загадок та історичних легенд, рясно оздоблений прекрасними артефактами минувшини, які, здається, оживають в мерехтливому світлі каганців... На наших гостей також чекають приємні несподіванки та сюрпризи. Окрім цікавої насиченої програми, всі візьмуть участь у безпрограшній музейній лотереї і отримають подарунок на згадку про цю чарівну ніч в найбільшому історичному музеї країни.

Партнери заходу: ГО «АЛЄМ», Мала академія наук України, SDC (Швейцарська агенція розвитку та співробітництва), кафе кримськотатарської кухні «Мусафір».

Ніч у музеї почнеться у суботу, 18 травня, о 22:00 і триватиме до 5:30 наступного дня.

Додаткова інформація за телефонами (044)2784864, (067)5870261.

Вхід для ЗМІ із 23 до 24:00. Далі дозволимо нашим гостям залишитись наодинці з таємницями нічного музею :).

Акредитація та довідки для журналістів за телефоном: 0962818285 (Валентина Янчук, сектор промоції НМІУ).

Адреса Національного музею історії України: м. Київ, вул. Володимирська, 2.

Вартість участі - 350 грн. Квитки можна придбати в касі музею щодня з 10:00 до 17:00.

19 травня 2019 року в Національному музеї історії України урочисто відкриється виставка «Орьнек. В мереживі Криму». Початок о 14.00.

Виставку присвячено кримськотатарському національному орнаменту орьнек. 2018 року елемент «Орьнек – кримськотатарський орнамент та знання про нього» включено у перелік нематеріальної культурної спадщини України. В 2019 році даний елемент відправлено на розгляд в ЮНЕСКО з метою включення його до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства.

виставка Орьнек В мережив Криму

Кримські татари – один із найчисельніших корінних народів в нашій державі. З українцями їх поєднують століття спільного минулого та близькість культур. Проте для багатьох наших співвітчизників історія та культура кримських татар залишається маловідомою.

Кримськотатарський народ пережив депортацію з рідної землі, 2019 року виповнюється 75 років цієї національної трагедії. Попри це, кримські татари зберегли свою самобутню культуру, мову, релігію, традиційне мистецтво.

Відвідувачі музею матимуть змогу відчути дух цього незламного народу на виставці «Орьнек. В мереживі Криму». Тут можна побачити унікальні експонати традиційного кримськотатарського мистецтва, зокрема зразки вишивки, побуту, ремесел та ювелірних виробів із фондів Національного музею історії України та Музею історичних коштовностей (філії НМІУ). Окремі з них виставляють для широкого огляду вперше. Серед експонатів: рідкісна срібна курильниця, футляри для Корану, ювелірні прикраси, колекція старовинних вишитих кисетів кін. ХІХ – поч. ХХ ст. та багато інших.

Виставка особлива тим, що поруч із музейними раритетами будуть представлені твори ужиткового мистецтва сучасних майстрів із Криму, створених за традиційною орнаментикою, а також традиційний чоловічий та жіночий кримськотатарський костюм, реконструйований за зразками ХІХ ст.

Партнери виставки: ГО «Алєм» - колекція ужиткового мистецтва проекту «Візерунки миру» за підтримки SDC (Швейцарська агенція розвитку та співробітництва), Національний центр «Мала академія наук України», кафе кримськотатарської кухні «Мусафір».

Куратор виставки: Олексій Савченко, старший науковий співробітник відділу пізньосередньовічної, ранньомодерної та нової історії України.

Вхід на відкриття виставки вільний.

Акредитація для ЗМІ за тел.: 096-281-82-85 (Валентина Янчук).

Адреса Національного музею історії України: вул. Володимирська, 2.

Національний музей історії України (НМІУ) — провідний історичний музей країни, який працює з 1899 року. Експозиція музею розташована на 4-х поверхах. Колекція налічує близько 800 тис. експонатів світового значення, які представляють історію України від палеоліту до ХХІ сторіччя.

Центральний корпус музею розташовується на Старокиївській горі за адресою вул. Володимирська, 2. Також у музею є філія - Музей історичних коштовностей України, який знаходиться на території Києво-Печерської Лаври (вул. Лаврська, 9), та окремий відділ «Музей Української революції 1917—1921 років» (вул, Володимирська, 57, Київський будинок вчителя).


Читати також