Юридичні послуги для бізнесу в Україні

Юридичні послуги для бізнесу в Україні

Збираєтеся почати вести бізнес в Україні? Україна - вигідна для ведення бізнесу країна у багатьох відношеннях: відносно недорога робоча сила, невибагливий внутрішній споживач, хороша логістика, доступні ресурси. Все чудово, якби не одне «але».

Головна проблема ведення бізнесу в Україні

Про те, що Господарський кодекс України, який регулює діяльність бізнесу, безнадійно застарів і багато його положень прямо суперечать нормам інших кодексів і законів, - активно заговорили ще в 2004 році, тобто ще 15 років тому.

На деякий час ця проблема забулася. Про неї знову згадали в кінці 2013 року, але народні хвилювання, революція, початок бойових дій на сході країни знову відсунули її на другий план.

Здавалося, через пару років, навесні 2016 року, був дуже вдалий час прийняти вольове рішення і вибрати один з трьох можливих варіантів: скасувати застарілий кодекс, внести в нього суттєві зміни або ж прийняти принципово новий торговий кодекс за західним зразком. Але карти знову змішала політика. Депутати українського парламенту вирішили, що «армія, мова, віра» куди важливіше економічного процвітання країни, яке безпосередньо залежить від простоти і прозорості правил гри. Зараз на дворі весна 2019, а віз і нині там.

Як безпечно вести бізнес в столиці України?

Головні труднощі, з якими стикаються іноземні бізнесмени, що інвестують кошти в українську економіку, і зокрема столичну, - це незрозумілі правила, за якими (або, швидше, всупереч яким) їм доводиться грати. Пленум Вищого господарського суду України (а зараз - Верховний Суд) змушений випускати роз'яснення мало не по кожній другій нормі закону, щоб хоч якось врегулювати протиріччя і налагодити єдині правила.

В таких умовах 1 - 2 штатних юриста просто фізично не можуть утримати в голові такий обсяг інформації, щоб раціонально її використовувати. А використовувати її доводиться постійно, хоча б для того щоб аналізувати зміст договорів. Зрозуміло, що забезпечити належну юридичну допомогу в Києві, не кажучи вже про інші регіони, такі співробітники не можуть.

Єдиний розумний вихід особливо для іноземного бізнесу в такій ситуації - це скористатися аутсорсингом адвокатських компаній, що пропонують в Києві юридичні послуги. Їх головною перевагою є наявність штату вузькоспеціалізованих юристів, здатних спільно знаходити вірне рішення, що не під силу одиноким найманим консультантам. Як то кажуть, одна голова - добре, а десять або двадцять - набагато краще.

Вибір юридичного партнера

Однак до вибору партнера, здатного надійно прикрити юридичний тил, варто підходити відповідально. В першу чергу варто звернути увагу на репутацію, а саме на суть судових рішень, що стосуються його клієнтів. Проаналізувавши зміст таких судових рішень, не складно зробити висновок, наскільки ретельно та чи інша юридична фірма / компанія в Києві готувала для своїх клієнтів договори, наскільки ретельно супроводжувала укладання угод.

Висновок зі сказаного вище можна зробити цілком однозначний: розширювати свій бізнес, відкриваючи в Україні філії / представництва або дочірні компанії, - для іноземних бізнесменів вигідно за багатьма показниками. Але для успішного його ведення потрібно ретельно вибирати юридичної партнера.

Джерело: Юридичний супровід бізнесу (https://alvaprivacy.ua/ua/poslugi/business).


Читати також