SpaceX запустить до МКС корабель Crew Dragon з екіпажем не раніше середини травня

SpaceX запустить до МКС корабель Crew Dragon з екіпажем не раніше середини травня

Перший пілотований політ космічного корабля Crew Dragon компанії SpaceX до Міжнародної космічної станції (МКС) відбудеться не раніше середини або кінця травня 2020 року. Про це повідомляється на сайті NASA.

Запустити корабель з астронавтами Бобом Бенкеном і Дагом Херлі на борту планується з майданчика LC-39A, розташованого в Космічному центрі імені Джона Кеннеді у Флориді. Після доставки екіпажу на МКС корабель повинен буде повернути астронавтів назад на Землю через кілька днів.

Нагадаємо, корабель Crew Dragon, розроблений SpaceX на базі вантажного корабля Dragon на замовлення NASA в рамках програми Commercial Crew Development, є першим американським пілотованим космічним кораблем, запущеним до МКС після завершення програми Space Shuttle в 2011 році - він здійснив перший політ в автономному режимі в березні 2019 року.

Передбачалося, що другий випробувальний запуск корабля з двома астронавтами на борту відбудеться вже в липні 2019 року, але через вибух Crew Dragon під час наземних випробувань системи порятунку 20 квітня цей політ був відкладений на невизначений час. Пізніше стало відомо, що причиною аварії стала несправність зворотного клапана в системі наддуву баків. Після цього в конструкцію системи внесли зміни. У січні NASA і SpaceX успішно протестували систему аварійного порятунку екіпажу Crew Dragon, наблизивши пілотований запуск корабля.

За останній час SpaceX уклала вже дві угоди про використання Crew Dragon для космічного туризму. Так, з компанією Axiom Space SpaceX домовилася про відправку на МКС трьох туристів в кінці 2021 року, а угода з Space Adventures передбачає, що в кінці 2021-го або початку 2022 корабель, на борту якого зможуть розміститися чотири туристи, запустять на орбіту вище орбіти МКС, де він проведе до п'яти днів. Crew Dragon також планують використовувати для туристичних польотів до Місяця - в 2018 році SpaceX уклала договір про такий політ з японським мільярдером Юсаку Маедзавою. Зараз цей політ запланований на 2023 рік.


Читати також