Інтернет-курси. Відмінності від звичного очної освіти

Інтернет-курси

Давайте тверезо поглянемо на речі і спробуємо відповісти на глобальне питання: «А які взагалі переваги і недоліки онлайн-курсів в порівнянні з очним навчанням?»

Плюси

Зручний розклад. Ви можете підібрати зручний час занять, але якщо навіть і по ньому не завжди встигаєте, то можете подивитися лекцію вранці або за обідом.

Кількість програм. Очні курси грішать тим, що набори по конкретним курсам відбуваються раз на декілька місяців, а вибір самих курсів зазвичай вельми обмежений. Якщо вам, наприклад, потрібні курси з математики, заходьте на сайт https://naurok.ua/course/math, та приєднуйтесь до навчання. Онлайн-курси позбавлені такої проблеми, очікування не більше місяця, а різноманітність принаймні на початковому етапі досить велика.

Доступність до матеріалів 24/7. Одне з головних переваг онлайн навчання, що ви в будь-якому місці і в будь-який час можете повернутися до пройдених матеріалів, щоб заповнити прогалини або згадати тему.

Доступнсть до матералв Онлайн курси
Відсутність необхідності їхати кудись. Якщо ви не живете в великому місті, то очних курсів з програмування ви можете просто не знайти. Якщо ви живете у великому місті - ризикуєте витрачати години часу тільки на транспорт. Онлайн-курси є виходом з обох ситуацій.

Мультимедійний формат. Можливо, на очних курсах вам дадуть флешку з матеріалами, але все одно це не замінить зручності, коли перед вами ваш улюблений комп'ютер, на якому ви оперативно можете шукати цікаву додаткову інформацію і відзначати корисні закладки в браузері.

Зручний режим навчання. При очних курсах ви обмежені в часі, вам необхідно дотримуватися певного темпу конспектування, а завдання для виконання вибираються таким чином, щоб їх можна виконати, поки не закінчився таймер. В онлайн-курсах подібне явище куди менш виражено, тому темп власного навчання налаштувати куди простіше.

Відсутність соціальних проблем. Абсолютно неважливо 10 вам років або 70, з України ви або Казахстану, є у вас досвід роботи в програмуванні чи ні - тут усі рівні.

Мінуси

Відсутність соціальної складової. Хоча у форматі великих груп дуже складно поставити всі питання, порадитися з сусідом, створити ефективну групу для роботи над спільним проектом.

Обмеженість курсів. Кінцевою метою будь-яких курсів є матеріальна вигода, але онлайн більшою мірою зацікавлені в скороченні програми окремих курсів і у збільшенні плинності. Справа тут не в жадібності, в простому географічно-популістському принципі: очні курси просто фізично не можуть розраховувати на аудиторію навіть в тисячу чоловік щомісяця, в той час як інтернет-навчання ризикує відштовхнути потенційних клієнтів, якщо будете відкладати оплачені заняття на кілька місяців.

Мотивація. При навчанні онлайн дуже важко підтримувати максимальний ступінь мотивації, адже ви постійно перебуваєте в тепличних умовах: ніхто з вас нічого не вимагає, вам не обов'язково читати додаткові матеріали і навіть відвідувати заняття. В кінцевому рахунку, як просто все списати на неефективність курсів.

онлайн-курси
Як ефективніше проходити онлайн-курси

  • Ретельно поставтеся до вибору курсу.
  • Вибирайте професорів з досвідом.
  • Проходьте тести, виконуйте завдання.
  • Не нехтуйте вимогами..
  • Не спокушайтеся на рахунок того, що перші лекції здадуться не дуже складними.
  • Запитуйте себе, навіщо ви це робите.
  • Спілкуйтеся з «однокласниками».
  • Чесно розподіліть свій вільний час.
  • Не бійтеся англійської мови.
  • Створіть зручне робоче місце.

За матеріалами naurok.ua.


Читати також