01-09-2021 Мистецтво 203

Ленд-арт. Мистецтво в природних ландшафтах

мистецтво ленд-арт

Основою мистецтва ленд-арт є принцип доповненої реальності, інтеграції художніх елементів в природний простір, а також – використання природних процесів як складової створюваного художнього об’єкту. Зароджений з протестних рухів проти консьюмеризму та комерціалізації мистецтва, ленд-арт став певним ковтком свободи і природньої натуральності для американських митців 1960-х років.

Найвідомішим знаковим витвором мистецтва ленд-арт є робота Роберта Смітсона «Спіральна пристань», створена у 1970 році. Ця конструкція з каменю та землі знаходиться в США на Великому Соленому озері. Для реалізації такого геніального задуму Смітсону знадобилось 7000 тонн базальту, валунів, багнюки і соляних кристалів, видобутих в районі мису Розел в штаті Юта.

До найдавніших об’єктів мистецтва ленд-арт можна віднести знамениті геогліфи Наскі. Поруч з астрономічною та ритуальною версіями існує насправді правдоподібна думка про те, що, створюючи такі гігантські малюнки, прадавні перуанці демонстрували художнє самовираження як в геометричній, так і у фігуративній формі. Знайдені 1939 року, геогліфи Наскі було сфотографовано тільки у 1947-му – можливо, дослідження цих малюнків дало своєрідний поштовх для розвитку ленд-арту як жанру мистецтва. Споглядати ці зображення у всій красі можна лише з повітря – як і безліч зразків сучасного ленд-арту; велич багатьох таких шедеврів оцінюється тільки з великої відстані.

Ідеї створення об’єкта ленд-арту обов’язково зв’язуються з будь-яким ландшафтним об’єктом, а скульптори, які працюють в цьому жанрі, віддають перевагу натуральним природним матеріалам – каменю, землі, сухим гілкам, рослинам, воді. Втім, усе повинно відштовхуватись від задуму митця – як, наприклад, роботи Крісто (Христо Явашева), відомого серед шанувальників ленд-арту як «великий пакувальник». Розпочавши з невеликих об’єктів, які він огортав тканиною або папіром, Крісто поступово дібрав смаку. Його робота «Оточені острови» (1938) увійшла до класики ленд-арту. Тоді Крісто з командою однодумців оточили одинадцять островів, що простягнулись на 11,3 кілометри в затоці Біскейн, плаваючою рожевою поліпропіленовою тканиною.

Ще одну з відомих праць Крісто – «Огорнутий Рейхстаг» - було відкрито 23 червня 1995 року й демонстровано протягом двох тижнів. На створення проєкту пішло більше 100 000 квадратних метрів тканини та декілька кілометрів мотузок.

Інсталяція відомої японки Яйої Кусама «Сад нарцисів» під час одного з показів було перевтілено мисткинею в об’єкт ленд-арту. Срібні кулі було розміщено у ставку: сотні блискучих сфер створили своєрідну кінетичну скульптуру, яка видозмінювалась під впливом природних сил – течії води, поривів вітру та сонячного світла.

Роботи, виконані в стилі ленд-арт, зазвичай недовговічні, і демонструються публіці у дуже стислі терміни. Їх фіксують за допомогою фото- та відеоматеріалів, визначаються координати їх місцезнаходження на мапі, й надалі, митець може демонструвати свої твори у музеях або на просторах Інтернету. Галереї і виставкові зали, які мають значні площі, дозволяють митцям реалізовувати проєкти ленд-арту без шкоди для ідеї та художньої цінності самого арт-об’єкту. Втім, деякі з мистецтвознавців притримуються погляду, що для цього жанру і фон, і об’єкт, й усі матеріали для проєкту – все це повинно мати природне походження.

Популярність ленд-арту сьогодні така велика, що спільноти митців створюють постійно діючі виставкові площі, об’єднуючись з власниками земель та місцевими співтовариствами. Один з таких прикладів – асоціація «Arte Sella: The Contemporary Mountain», яка працює на просторах вілли Strobele у Валь-ді-Селла, Італія. Йдучи пішохідним маршрутом, можна оглянути більше 20 об’єктів ленд-арту та архітектурних інсталяцій таких відомих сучасних митців, як: Ацуші Кітагавара, Кенго Кума і Мішель де Луччі. На фото – робота Джей-Хе Лі (Південна Корея).

Сучасні технології роблять свій внесок в мистецтво ленд-арту, пропонуючи митцям та архітекторам співпрацю з інженерами та вченими. Напиклад, ресурс Land Art Generator присвячено пошуку рішеньдля стійких енергетичних інфраструктур, які перетворюють місто на об’єкт суспільного мистецтва, забезпечуючи його екологічним освітленням та теплом. Сьогодні ленд-арт найчастіше слугує з’єднувальною ланкою між глядачами і сучасним мистецтвом, розповідаючи про зв’язки між людством та природю.

Відомі митці, які працюють в жанрі ленд-арту: Роберт Смітсон, Річард Лонг, Джим Деневан, Еллі Девіс, Саймон Бек, Крісто, Волтер ді Марія, Ніл Доусон.


Читати також