01-09-2021 Мистецтво 262

Ролі, котрі вимагали від актора оволодіти новою професією

ролі у кіно

Акторам часто доводилося чому-небудь вчитися. Багато з них співають, танцюють, їздять верхи, вміють фехтувати, оскільки це часто стає в пригоді на знімальному майданчику. Але існують абсолютно унікальні навички, які іноді їм приходиться освоювати, щоб отримати ту чи іншу роль.

Ось декілька акторів, які точно не пропадуть, якщо раптом підуть з кіно, адже завдяки своїй роботі вони оволоділи й іншими професіями і якщо захочуть, то можуть отримувати за це плату.

Бредлі Купер — «Шеф Адам Джонс»

Дивлячись, як спритно Бредлі Купер розробляє дичину, нарізає овочі і розкриває устриці, важко повірити, що він не займався цим раніше. Під час підготовки до ролі він і його партнерка Сієнна Міллер протягом місяця проходили навчання у справжнього шеф-повара Маркуса Уоррінга, власника знаменитого мішленовського ресторану «Маркус» у Лондоні. Найскладніше, зі слів Уоррінга, було навчити Бредлі влаштовувати розгін членам команди, як водиться в більшості мішленовських кухонь.

Хоча Купер і не був зовсім уже новачком в приготуванні (він ріс з італійською бабусею і в юності працював у ресторані), актор зізнався, що готувати такі страви йому було досить складно. А вже тепер після такого грунтовного навчання актор почав використовувати здобуті навички в житті: він готує різні страви щодня і навіть обробляє свій невеличкий город, щоб завжди мати під рукою свіжі овочі.

Міккі Рурк — «Рестлер»

Прихильники актора знають, що колись він був професійним боксером. Багато хто думає, що завдяки цьому йому було легко зіграти рестлера-ветерана. Але це не так. Крім того, що Міккі Рурку довелося серйозно попрацювати в залі, він займався ще й з інструктором з реслінгу. За словами актора, боксерський бекграунд йому тільки заважав у цьому.

Розкриваючи деталі своєї підготовки, Рурк сказав: «Цим хлопцям дуже боляче. Потрібно декілька років, щоб навчитися падати. Я гепався, як шмат гною. Кожна кістка в моєму тілі вібрувала. А Даррен говорив: „Давай ще раз!“» Зате під кінець зйомок тренери визнали, що Міккі Рурк крутіший за 80% бійців із WWF, а роль в «Рестлері» стала кращою в його кар’єрі.

Адам Драйвер — «Патерсон»

В «Патерсоні» Адам Драйвер зіграв водія автобуса і поета. За сюжетом він повинен був возити пасажирів на великому міському автобусі, але такого посвідчення у нього не було. Режисер Джім Джармуш цього й не вимагав, але Драйвер з власної ініціативи вирішив повчитися в автошколі, щоб у знімальної групи була можливість вибрати потрібний ракурс і показати Адама в кадрі, коли він за кермом.

Навчання тривало 2 місяці, після чого актор сам керував автобусом на міських вулицях, хоч це і лякало каскадерів. Драйвер же про свій досвід сказав наступне: «Водити машину в Нью-Йорку — неймовірно страшно, а їздити на довбанім автобусі — взагалі жахіття».

Кіану Рівз — «На гребені хвилі»

Із трьох головних акторів фільму «На гребені хвилі» — Кіану Рівза, Лорі Петті і Патріка Суейзі — раніше декілька раз пробував кататися на дошці тільки Патрік, тому всю троїцю відправили на Гаваї, де під наглядом професійного сервера Денніса Джарвіса вони 2 місяці вчилися підкоряти хвилі. Суейзі так захопився, що навіть зламав 4 ребра.

Кіану серфінг також припав до душі, і з тих пір він час від часу катається для задоволення.

Дейв Франко, Джессі Айзенберг — «Ілюзія обману»

Дейв Франко і Джессі Айзенберг для зйомок фільму «Ілюзія обману» вчилися «магії» у відомого фокусника Девіда Квонга. Дейву Франко несподівано легко далися трюки з картами, наприклад, киданням карти він може розрізати банан. «Не знаю, чи варто цим пишатися. Але я вправлявся годинами безперервно протягом декількох місяців, намагаючись освоїти ці трюки. Я не хотів, щоб вони використовували комп’ютерну графіку», — сказав він.

Джессі Айзенберг зізнався, що також дечому навчився. Тепер він уміє робити фокуси з картами і монетами. На початку фільму його герой тасує колоду в повітрі, а потім просить одну дівчину загадати карту, і потім карта з’являється у вигляді малюнка з освітлених вікон на хмарочосі. «Я можу примусити будь-кого сфокусувати увагу на тій карті в колоді, яку я хочу. Але я уявлення не маю, як підсвітити хмарочос», — розповів Джессі Айзенберг.

Роберт Де Ніро — «Таксист»

Роберт Де Ніро був дуже переконливий в ролі таксиста. В цьому йому допомогло те, що для зйомок він дійсно став на якийсь час водієм таксі. Він отримав дозвіл і цілий місяць працював по 12 годин на день, розвозячи пасажирів по Нью-Йорку й околицях.

Декілька років тому Комісія по таксі і лімузинам Нью-Йорка виклала в твіттері ліцензію Де Ніро з проханням до тих, кому пощастило кататися з зіркою за кермом, поділитися власними спогадами.

Едрієн Броуді — «Піаніст»

Щоб зіграти єврейського піаніста Владислава Шпильмана в фільмі Романа Поланскі, Едрієну Броуді довелося брати уроки гри на фортепіано. Він практикувався по 4 години на день. Було важко, бо в той же час Броуді сидів на жорсткій безвуглеводній дієті, щоб мати достовірний вигляд у ролі голодуючої людини.

Крім того, актор відмовився від своєї квартири, продав автомобіль і, зібравши пару сумок, переїхав до Європи, де вивчав тему Голокосту. Едрієн навчився виконувати пасажі з найвідоміших п’єс Шопена, завдяки чому переконливо виглядав у кадрі. Він отримав «Оскар» за кращу чоловічу роль і став наймолодшим актором – володарем цієї премії.

Марго Роббі — «Тоня проти всіх»

У фільмі про опальну фігуристку Тоню Хардінг багато стрибків і елементів виконала сама Марго Роббі. Акторка виросла в Австралії і ніколи фігурним катанням не займалася. Вона так хотіла зіграти цю роль, що цілих 5 місяців щоденно брала уроки фігурного катання. І, до речі, тепер регулярно катається у вільний час.

Звичайно, у Марго були професійні дублерки, які виконували складні елементи, проте було важливо, щоб акторка впевнено трималася на ковзанах. Її тренерка Сара Кавахара сказала: «Їй було не так важливо навчитися кататися, зупинятися, робити повороти. Важливо, щоб вона не думала про це і, розігруючи діалоги чи передаючи емоції, не відволікалася на те, що роблять її ступні».

Роберт Паттінсон — «Гарний час»

Щоб підготуватися до ролі в фільмі «Гарний час», Роберт Паттінсон вирішив в буквальному сенсі стати частиною того світу, в якому жив його герой. Для цього він і Бенні Сафді, один із режисерів і виконавець ролі брата головного героя, влаштувалися на декілька днів працювати мийниками автомобілів. А Паттінсон до того ще й винайняв квартирку в підвалі, де проживав 2 місяці. Спав в одязі і не змінював постільну білизну.

Паттінсон сказав: «Я хотів змінитися, щоб під час зйомок мене ніхто не впізнавав. І це спрацювало. Ми знімали в переповненому метро в годину пік. І ні одна людина не сфотографувала мене на телефон. Це б усе зіпсувало».

Райан Гослінг — «Щоденник пам’яті»

За 2 місяці до початку зйомок Райан Гослінг, котрий зіграв робочого парубка, став навчатися теслярській справі у червонодеревника із Південної Кароліни. Як і його персонаж, Райан щоденно виготовляв меблі. Підсумком навчання стали 2 крісла-адірондака і кухонний стіл, який, до речі, можна побачити у фільмі.

Форест Уітакер — «Останній король Шотландії»

Форест Уітакер відомий своєю готовністю до оволодіння новими здібностями для будь-якого фільму, в якому б він не грав. Наприклад, для ролі джазового музиканта Чарлі Паркера у фільмі «Птиця» він навчився грати на саксофоні, а також проживав у невеликому лофті, де не було нічого, крім ліжка та дивана. Цей фільм був його першим акторським проривом.

В іншому байопіку «Останній король Шотландії» про останнього президента Уганди Іді Амінє Уітакер повинен був говорити на суахілі, і він так добре просунувся у вивченні цієї мови, що зміг обманути африканців, котрі працювали на знімальному майданчику. Крім того, він набрав зайву вагу, провів 3,5 місяці в Уганді, розмовляючи з близькими Аміна, а також навчився грати на акордеоні.

Том Круз — «Місія нездійсненна: Наслідки»

Ліцензію пілота Том Круз отримав у 1994 році, після чого став регулярно літати на приватних літаках, але керувати гвинтокрилом він не вмів — довелося навчитися для зйомок 6-ї частини знаменитої франшизи «Місія нездійсненна».

Том Круз не просто летів на гвинтокрилі, але і виконував складні трюки, які не завжди під силу навіть професійному пілоту, зокрема розворот спіраллю на 360 градусів у гірській місцевості. Для цього йому довелося налітати обов’язкові 2 000 годин за дуже короткий проміжок часу.

Роберт Дауні-молодший — «Чаплін»

За фільм «Чаплін» актор був уперше номінований на премію «Оскар» — недарма він учився грати в теніс і на скрипці, ще й лівою рукою. Адже Чарлі Чаплін був лівшею. Вміння грати на скрипці знадобилося йому багато років потому під час зйомок «Шерлока Холмса».

Джозеф Гордон-Левітт — «Прогулянка»

Щоб зіграти канатохідця Філіппа Петі Джозефу Гордону-Левітту довелося навчитися ходити по канату. Причому його вчителем був не хто інший, як сам Філіпп Петі, котрий прославився на весь світ своїм проходом між башнями-близнюками на висоті 400 метрів.

Джозеф, звичайно, цього не повторював, але деякі кадри, де він ходить по канату на висоті 3 метри, увійшли в фільм. До речі, навчився цьому він лише за 8 днів безперервного майстер-класу.

Сандра Буллок — «Швидкість»

Перед зйомками фільму Сандрі довелося вчитися в автошколі і скласти іспит. Водійське посвідчення вона отримала з першої спроби.


Читати також