05-11-2021 Розваги 251

Олексій Іванов. Інтерв'ю з українським фотографом

Олексій Іванов. Фотографії

У якому віці ти познайомився з фотомистецтвом?

Фотографією я почав займатися завдяки своєму дідові. Якоїсь миті, коли дід давно вже перестав фотографувати та робити фото, мене зацікавили ці дивні пристрої (пристрої, як я потім дізнався, для друку фотографій, і, звичайно, сам фотоапарат). Сталося це, мабуть, років у 10–13, точно не пам'ятаю. І потім почалося! Процес вивчення та водночас практики. Чорно-біла фотографія – це щось неймовірне! На той момент до кольорової ще не доріс.

Фотограф Олексій Іванов. Дівчина на природі

А коли вперше взяв до рук фотоапарат?

У цей час і взяв уперше до рук свій дідівський фотоапарат. То справді був ЗОРКИЙ – найперша модель без наворотів. Ось такий:

Фотоапарат Зоркий

Далі так захопився цією справою, що став пробувати різні фотоапарати, можна навіть сказати - колекціонувати: майже шпигунський вузькоформатний фотоапарат КИЇВ 30 М, ВІЛІЯ АВТО, штук п’ять ЗМІН різної модифікації. ЗМІНА воістину доводить ту приказку, що немає поганих фотоапаратів, а є погані фотографи. Переконався в цьому на власному досвіді. Трохи пізніше - останній фотоапарат, який мені купили, був ФЕД 5 C. Все те дитяче фотожиття мріяв про дзеркалку - ЗЕНІТ, але так його і не було в мене. Доводилося брати у друзів.

Фотографував, проявляв і друкував фотографії самостійно. Купував реактиви, розводив їх і робив фото. Здебільшого ввечері, а вночі зашторював вікно та друкував. Процес цікавий і чарівний, коли у твоїх руках народжується диво. Найяскравіші враження були від прояву плівки, коли ти відрахував 36 кадрів і з нетерпінням чекаєш на результат.

На той час я навіть один раз знімав на кольорову плівку і друкував кольорові фотографії. Процес складніший і триваліший, ніж чорно-білі фото. На друк 3-5 кольорових фото у мене пішло приблизно чотири години (це без урахування часу на прояв плівки). При цьому на фотографіях панували два кольори. Не вдалося дотриматися правильного температурного режиму.

Пізніше я захопився кольоровими слайдами. Тут уже виходило все. Фотографував, сам проявляв і сам виготовляв.

Фотограф Олексій Іванов Небо

А на що зараз знімаєш?

Нині знімаю на старенький Canon Eos 350D. Він мене цілком задовольняє. Я не женуся за супердорогою та складною технікою. Використовую старі об'єктиви минулого сторіччя. Зараз переважно знімаю на Auto revuenon 1.8/50. Іноді на Lensbaby Control Freak.

Фотограф Олексій Іванов. Цвітіння персика

Який інструмент фотошопу, плагін чи екшн ти найчастіше використовуєш при обробці?

Фотошопом користуюся мінімально, переважно роблю кадрування, підправляю кольори, тіні, яскравість, контрастність. Не люблю гламурні фотошопівські фотографії.

Фотограф Олексій Іванов. Портрет дівчини

Звідки ти черпаєш наснагу?

Натхнення черпаю із випадковостей і спонтанностей. Не завжди виходить зняти щось гарне, коли наперед навмисно береш фотоапарат і йдеш щось знімати.

Пейзаж. Фотограф Олексій Іванов

Чи ти використовуєш якісь нестандартні підручні засоби під час фотозйомки?

Зараз майже не використовую. Раніше, коли не знімав на дзеркалку, використовував усілякі саморобні світлофільтри: скло, тканину, поліетиленові пакети, папір тощо. Навіть мазав об'єктив вазеліном для створення ефекту розмиття. Більше використовував нестандартні методи друку фотографій, навіть робив соляризацію.

Макрозйомка. Муха. Фотограф Олексій Іванов

Що б ти сфотографував, маючи нагоду пересуватися у часі?

Не проти переміститися у 1920-ті – 1980-ті роки. Фотографував би різних людей.

Майрозйомка. Жук. Фотограф Олексій Понтифік Іванов

Якою суперздатністю ти хотів би володіти?

• Здатністю літати.

• Стирати, за потреби, свою та чужу пам'ять.

Червоний клен Фотограф Понтифік Іванов

Що таке краса і як вона втілюється у твоїх фото?

Краса - це жвавість, натуральність без попереднього глянцю. Хвилювання. Як втілюється? Коли дивишся на свій знімок, і він тобі подобається. Подобається зараз, через рік, через 10 років.

Крассули. Фотограф Олексій Іванов

Товстолисти. Грошове дерево. Фотограф Олексій Іванов

Рудий кіт. Фотограф Олексій Іванов

Кошеня. Фотограф Олексій Іванов

Чорний кіт. Фотограф Олексій Іванов

Голуби. Фотограф Олексій Іванов


Читати також