Як вибрати квартиру, залежно від того, куди виходять вікна

двокімнатна квартира в новобудові

При виборі квартири ключовими параметрами є розташування житлового комплексу, вартість, площа житла, планування, поверх і вид з вікна. Вас цікавить двокімнатна квартира в новобудові і ві не знаєте, як їі вибрати? Існує ще один дуже важливий для комфортного життя критерій.

Дуже багато в квартирі залежить від розташування вікон щодо руху сонця - починаючи від мікроклімату, закінчуючи тим, як вам доведеться розставити меблі. Врахувати цей фактор у момент вибору означає дійсно отримати бажане житло з оптимальними параметрами.

Вікна на південь

Найчастіше розташування квартири на південній стороні вважається її перевагою. Висока інсоляція протягом дня і додаткове світло холодної пори року здасться багатьом істотним плюсом.

Але для кого не підходить цей варіант?

Квартира з вікнами на південну сторону не підійде тим, хто розглядає купівлю житла на невеликій площі. Наприклад, провітрити студію в літню спеку неможливо, в квартирі буде душно і некомфортно через підвищену температуру.

Зазначимо, що для «південних» метрів покупка кондиціонера стане обов'язковою, а це додаткові витрати на придбання, встановлення та правильну експлуатацію.

Особливості дизайну квартири, що виходить на південну сторону

У квартирах з вікнами на південь обов'язково доведеться повісити на вікна щільні штори (блекаут). При розміщенні меблів доведеться відмовитися від використання протилежної від вікон стіни для того, щоб повісити на неї або поставити вздовж телевізор - сонячні відблиски не дадуть комфортно подивитися новини і кіно.

Не варто також використовувати занадто світлі та білі відтінки в інтер'єрі, наявність великої кількості світла та тепла варто врівноважити кольоровими та темними акцентами.

Вікна на північ

Північна сторона вважається темною та холодною. Квартири з вікнами на північ підійдуть тим, хто не любить яскраве світло і байдужий до наявності денного освітлення.

Які кімнати можуть виходити на північ?

Якщо вікна спальні можуть виходити на північ, і це не викликатиме великого дискомфорту, то вітальня та кухня — ті кімнати, в яких доведеться активно замінювати нестачу світла штучним освітленням.

Якщо Ви плануєте придбати квартиру невеликої площі, рекомендуємо розглянути варіанти з кімнатами, що виходять на інші сторони світу. Якщо майбутня покупка призначена для великої сім'ї, уважно вивчіть, куди дивляться вікна в кожній кімнаті, попередньо визначившись з функціональним призначенням кожної.

Дизайн інтер'єру у квартирах з вікнами на північ

Компенсувати вплив північної сторони в інтер'єрі квартири необхідно за допомогою теплих відтінків в оздобленні та меблях, а також через правильно підібране багаторівневе освітлення з теплим світлом.

Вдалим стане використання фактури натурального дерева та металу відтінків латуні. Пухнасті килими та пледи додадуть тепла.

Вікна на схід

Квартири з вікнами, що виходять на схід, швидко і добре прогріваються в теплу пору року - ранкове сонце ще не таке спекотне, а після обіду йде на протилежний бік. При цьому взимку такі приміщення швидше охолоджуються, не варто розраховувати на суттєве додаткове тепло в холодну пору року.

Кому підходять?

Квартира з вікнами на схід підійде тим, хто любить сонячне світло, але не готовий миритися зі спекою у літні місяці. Таке розташування вікон оцінять і любителі кімнатних квітів, тому що ранкові промені гріють рослини, не шкодячи їм надмірною температурою.

Східне розташування вікон оптимально практично для будь-якої кімнати у квартирі, але особливо добре для спалень.

Інтер'єр

Інтер'єр для таких квартир може бути виконаний без будь-яких обмежень за кольором, текстурами та матеріалами. Окрему увагу варто лише приділити освітленню, яке може знадобитися у другій половині дня на кухні чи робочій зоні.

Вікна на захід

Основними плюсами вікон, що виходять на захід, є можливість милуватися чудовими заходами сонця.

Також вважається, що цей бік найбільш вітряний. Світло найактивніше проникає у приміщення з вікнами на захід у другій половині дня, влітку у цих кімнатах може бути досить спекотно.

Що варто врахувати?

Відмінним варіантом стане квартира, у якої на захід виходить кімната з лоджією: з одного боку — додатковий буфер «забиратиме» частину зайвої спеки в літню пору року, з іншого — там можна буде облаштувати зону відпочинку з чудовим видом на захід сонця.

Якщо на захід виходять вікна спальні – не варто нехтувати щільними шторами.

Рішення в інтер'єрі

Крім блекаут штор, у випадку із західною стороною актуальною буде також порада щодо того, як правильно розмістити телевізор, а відповідно, і всі меблі у вітальні. Післяполудне світло досить активне, а значить, відблиски і відблиски можуть завадити перегляду.

Врахуйте, що розташування дзеркал на стіні навпроти вікна також унеможливить їх використання через те, що відображення буде перебувати в тіні.

Гарні західні кольори будуть відмінно поєднуватися з природними відтінками бежевого, блакитного та зеленого. Не варто активно використовувати червоний та його похідні.


Читати також