Паркан з габіонів: особливості, переваги та недоліки

Паркан з габіонів

Раніше за рахунок міцності паркани з габіонів використовувалася нашими предками для захисту від ворожих атак. Однак навіть згодом конструкція не втратила своєї популярності.

Що являє собою паркан із габіонів?

Це огорожа з металевих грат, наповнених камінням різних розмірів і видів. Найчастіше огорожу складають із габіонів у формі прямокутних блоків. Така споруда може легко вписатися в екстер'єр будинку.

Існує також і класифікація габіонів. Їх розрізняють за формою, типом сітки та наповненням. Крім прямокутної форми габіон може бути у формі циліндра, але це зустрічається рідше. Сітка для габіонів буває двох видів: каркас із звареної арматури та сітка з крученого дроту. А для наповнення можуть використовуватися не тільки каміння, а й цегла чи скло. Проте каміння – найпоширеніший і найнадійніший варіант.

У паркану з габіонів є особливість – згодом він стає лише міцнішим. Простір між камінням згодом заповнюється частинками ґрунту або навіть невеликими рослинами.

Переваги та недоліки огорожі з габіону

До безперечних переваг відносяться:

  1. Невелика вартість. Паркан із габіону може обійтися набагато дешевше ніж цегляний або будь-який інший, за рахунок простоти своєї конструкції: сітка та камінь.
  2. Можна зробити своїми руками без залучення фахівців. Цей варіант буде ще дешевше і, можливо, навіть швидше, ніж якби це робив хтось інший.
  3. Довговічність. Міцна сітка та купа каменів роблять огорожу практично неприступною, у тому числі й для погодних умов.
  4. Гнучкість у будівництві. Огорожа може бути зведена на нерівній поверхні, а зміцнити таку огорожу можна просто цементним розчином.
  5. Використання як наповнювач будь-якого матеріалу. Наповнювати сітку для габіону можуть не тільки каміння, а й, наприклад, колоди.

Мінусов біля паркану з габіону практично немає.

Короткий опис процесу будівництва та вибір матеріалів

При виборі сітки слід вибрати нержавіючу сталь, оскільки вона має стійкість до корозії та прослужить довше звичайного металу.

При виборі наповнювача зазвичай зупиняються на камені, він є ідеальним варіантом для такого огородження, але можуть використовуватися інші матеріали. Важливо пам'ятати, щоб вони відрізнялися тривалим терміном служби та стійкістю до температур. Щоб не порушувалася гармонійність споруди, рекомендують брати матеріали для наповнювача з регіону проживання, а для ефектності краще використовувати наповнювач великих розмірів, наприклад, велике каміння або колода.

Підготовка починається з видалення рослин та прибирання сміття на поміченій для забору території. Потім викопують траншею, а щоб не дати прорости під огорожу бур'янам на стіни та дно кладуть геотекстиль.

Потім починаються монтажні роботи. Створюється фундамент: на дно траншеї кладуть арматуру та заливають стрічковим фундаментом. Можна обійтися і без фундаменту, проте тоді доведеться поставити опорні стовпи, адже інакше сітка не витримає наповнювача. Стовпи повинні стояти за два метри один від одного, у невеликих ямах, які потім будуть залиті цементом і утрамбовані. Щоб вони стояли якнайміцніше, потрібно залишити їх на кілька днів. Як самі опорні стовпи радять використовувати профільовані труби з прямокутним перетином.

Каркасна сітка прикріплюється до стовпів за допомогою зварювання. Після цього, акуратно з'єднують кути короба і зміцнюють їх сталевими прутами. Ребра скріплюють між собою дротом. Коли сіткову основу завершено, зовні прикріплюється рейка, що забезпечує рівність забору при наповненні блоків.

Заповнення каркасної основи здійснюється у два етапи:

  1. Наповнювач укладається до половини висоти майбутньої огорожі. Потім, за допомогою сталевих тросів, стягують стінки, щоб сітка не змінювала форму через тяжкість вмісту.
  2. Після того, як каркас наповнили до кінця, на верх укладають невеликі камені. Вони позитивно впливають на усадку наповнювача. Останньою у черзі йде установка кришки, її можна з'єднати з сіткою дротом або стяжними скобами.

Після закінчення монтажних робіт необхідно промити наповнювач із шлангу.

За бажанням, можна посадити між камінням квіти або інші рослини, для більш мальовничого вигляду.

Пари з габіонів гарне рішення, якщо хочеться привнести в екстер'єр мальовничості, але водночас і почувати себе захищеним.


Читати також