Ручний спосіб буріння свердловини на воду

пробивання свердловини

Буріння свердловин може виконуватись як механічним, так і ручним способом. Останній найчастіше застосовується для забезпечення водою приватних будинків, дач, городів, теплиць. Це найкращий спосіб облаштування автономного водопостачання з установкою свердловини в місцях з обмеженим доступом – в гаражних, складських приміщеннях і ін. Її глибина зазвичай не перевищує 20 метрів, тому використання цього способу буде доречним у випадку високого рівня ґрунтових вод. Дізнатись про можливість ручного буріння можна шляхом вивчення водної карти чи консультації зі спеціалістами, які виконували такі роботи у вашому регіоні, і добре знають структуру ґрунту і глибину залягання ґрунтової води.

Особливості ручного буріння

Основним позитивним моментом такого методу є невелика собівартість робіт і можливість пробити свердловину у будь-якому місці на території садиби. Можливий варіант буріння із застосуванням поверхневого насоса, який здатен працювати при статичному рівні води в свердловині, що складає не менше 9 м. Це обладнання підходить для таких автономних джерел, тому що працює в автоматичному режимі і не поступається по характеристикам погружним агрегатам.

Буріння свердловини ручним способом під поверхневий насос

Цей варіант застосовується при глибині залягання ґрунтових вод на відстані від поверхні не більше 20 м. Пробивка свердловини виконується ударно-канатним способом із застосуванням труби діаметром 50 мм.

Основні особливості ударно-канатного способу:

  • У якості фільтра застосовується тільки пористо-волокнистий поліетилен високого тиску, який не буде гнити і не замулиться.
  • Переваги ударно-канатної технології у порівнянні з роторною полягають у відсутності замивання глиною водоносного шару і у відсутності необхідності довготривалого прокачування змонтованого джерела.
  • Термін служби такого об’єкта буде залежати від того, наскільки кваліфікованим і досвідченим буде спеціаліст, який виконує такі роботи, а також від правильності експлуатації вододжерела.

Під час пробивання свердловини буровик повинен точно визначити, де буде встановлюватися фільтр. Після цього потрібно провести аналіз піску, який знаходиться в потрібному пласті, і підібрати сітку відповідної фракції.

Після прокачування джерела і його введення в експлуатацію майстер повинен проконсультувати замовника, як правильно користуватися цією конструкцією. Зазвичай термін експлуатації якісно змонтованою свердловиною складає в межах 10-30 років.

Щоб роботи з буріння були виконані якісно і акуратно, звертайтесь до перевірених спеціалістів, які розуміються на технології, мають досвід та впевнені в найкращому результаті. На цьому сайті є перевірені виконавці, які займаються бурінням на воду на протязі тривалого часу, мають багато позитивних відгуків, виконують роботу оперативно і якісно.


Читати також