Що робити, якщо зникне мобільний зв'язок. Поради українцям

Якщо не працює мобільний зв'язок

Найпростіше тим, у кого вдома все ще є стаціонарний телефон. Обов’язково обміняйтеся номерами стаціонарних телефонів ваших родичів та місць їхньої роботи (якщо така можливість існує). В екстрених ситуаціях найнадійнішим все ще залишається саме фіксований телефонний зв’язок. Це ж саме стосується і дротового інтернету.

Речник "Укртелекому" Михайло Шуранов пояснює, щоб перервати дротовий інтернет та фіксований телефонний зв’язок, потрібно фізично пошкодити кабель. А він може ховатися глибоко під землею. Тому це зробити досить складно. Крім того, стаціонарний телефон також може працювати без електромережі.

Варто зазначити, що лікарні, державні установи, заклади освіти все ще обов’язково користуються фіксованим телефонним зв’язком.

Альтернативою стаціонарного телефону є супутниковий зв’язок. Хоча таке рішення і є досить дорогим. Тому такі телефони використовують лише в найбільш екстремальних ситуаціях. А ще супутниковий зв’язок має певну специфіку. Голос передається з певним запізненням. Також потрібно зарання домовлятися зі своїм співрозмовником, в яку годину ви збираєтесь з ним зв’язатися.

Бюджетним і ефективним рішенням стане використання ультракороткохвильових рацій. Вони не використовують частоти, які зайняті державними службами. Але за словами Антона Фарба потрібно розуміти, що це не мобільний телефон. А тому краще зарання домовитися з родичами, в якій годині ви будете виходити на зв’язок і на якій частоті.

Головним мінусом ультракороткохвильових рацій можна назвати невеликий радіус дії: 1-15 км (в залежності від моделі).

Що ще радять робити експерти та екстрені служби України у випадку повної відсутності зв’язку?

  1. Придбати невеликий радіоприймач для FM-хвиль та ультракоротких хвиль і не забути про елементи живлення до нього (на цей гаджет ви зможете отримувати повідомлення від місцевої влади чи уряду, якщо вам доведеться залишити домівку).
  2. Почули сирену, але мобільний зв’язок не працює? Відразу вмикайте телебачення місцевого рівня або радіо. Там обов’язково будуть транслювати важливі повідомлення.
  3. Якщо у вас та ваших близьких немає можливості зв’язатися, вже зараз домовтеся, де і коли ви зустрінетесь у разі непередбачуваної ситуації.
  4. Обов’язково вшийте в одяг або покладіть до кишені маленьким дітям записку, в якій зазначте повне ім’я, імена батьків, адресу, телефони для контакту.

Читати також