Cвітові лідери обговорюють у Лондоні нові санкції проти Росії

нові санкції проти Росії

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон збирається провести переговори з прем'єр-міністрами Канади та Нідерландів у Лондоні у рамках подальших зусиль західних країн щодо узгодження нових санкцій щодо Росії.

Паралельно Британія виділяє ще 74 мільйони фунтів стерлінгів уряду України.

Прем'єр-міністр виклав план із шести пунктів щодо тиску на російського президента Володимира Путіна після вторгнення в Україну. Ці заходи передбачають:

  • створення "міжнародної гуманітарної коаліції" для України
  • підтримку України у її зусиллях із забезпечення самооборони
  • посилення економічного тиску на Росію
  • протистояння "повзучої нормалізації" дій Росії в Україні
  • реалізацію дипломатичного вирішення конфлікту, але лише за повної участі законного уряду України
  • проведення "швидкої кампанії зміцнення безпеки та стійкості" серед країн НАТО

Закон про боротьбу з відмиванням грошей олігархами, близькими до Путіна, мабуть, також буде ухвалено у парламенті.

У понеділок Джонсон приймає прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо та прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте.

Як очікується, він наполягатиме на тому, щоб міжнародні лідери вжили подальших дій за винятком Росії із системи SWIFT. Джонсон також закликає західні країни підтримати його пропозиції щодо боротьби з російською агресією.

Тим часом, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що західні держави активно обговорюють можливість заборони на імпорт російської нафти.

В останні дні уряд Великобританії оголосив про заморожування активів та заборону на поїздки для низки олігархів.

Проте британський кабінет уже критикують за те, що під санкціями опинилися далеко не всі наближені до російського президента.

Очікується, що парламентарі ухвалять законопроект про економічні злочини за одне засідання у понеділок. Законопроект створить новий реєстр, до якого іноземним власникам британської нерухомості доведеться вносити свої покупки та підтверджувати свою особу у Реєстраційній палаті.

Ідея в тому, щоб завадити іноземним злочинцям та олігархам використовувати агентів для створення компаній або купівлі нерухомості для них у Великій Британії. Крім того, нові заходи спростять владі Великобританії накладення санкцій на окремих осіб, надавши їм більше часу для проведення розслідувань, а також захищаючи надмірно високі судові витрати.

Міністр закордонних справ Ліз Трасс заявила, що законопроект дасть шанс запровадити ще жорсткіші санкції проти Володимира Путіна та його режиму.

На додачу до обіцяних 220 мільйонів фунтів Великобританія надасть Україні додаткову фінансову допомогу через Світовий банк.

Кошти передбачається направити на підтримку заробітної плати у державному секторі, забезпечення роботи ключових державних організацій та підтримку малозабезпечених та пенсіонерів.

За даними агентства ООН у справах біженців, Україну вже залишили понад 1,5 мільйона людей.

Міністерство внутрішніх справ Великобританії оголосило, що близько 50 українців - близько 1% із 5535 осіб, які подали заяви, - отримали візи за схемою для біженців, які мають сімейні зв'язки з Великобританією.

Міністр внутрішніх справ Пріті Патель заявила, що робить все можливе, щоб прискорити зусилля щодо видачі дозволів на поїздки.

За даними газети Sun, у міністерстві вивчають юридичні способи створення гуманітарного коридору, за яким будь-який українець, який не має зв'язків з Великобританією і втечею від конфлікту, матиме право приїхати до Великобританії.

Проте схоже, що це стосується вже оголошеного маршруту, яким біженці можуть потрапити до країни, якщо їх спонсорують окремі громадяни чи організації.


Читати також