Вчені з MIT навчили робота місити тісто для піци

робот місить тісто для піци

Нова технологія вчить робота маніпулювати об'єктами, чия форма може змінюватись різними способами, які важко прорахувати за допомогою математичного рівняння.

Дослідники Массачусетського технологічного інституту створили основу для роботизованої системи маніпулювання DiffSkill, яка використовує двоетапний процес навчання.

Алгоритм «вчитель» вирішує кожен крок, який має зробити робот, щоб виконати завдання. Потім він навчає модель машинного навчання «учень», яка вивчає абстрактні ідеї про те, коли і як виконувати кожну навичку, яка йому потрібна в конкретний момент — наприклад, використання качалки. Отримавши ці знання, система дійшла до висновку, як послідовно використовувати навички до виконання всього завдання.

Цей метод допоможе виконувати роботу складних маніпуляційних завдань у симуляціях, наприклад, місити та нарізати тісто або збирати його шматочки з обробної дошки. Крім приготування піци, цей метод можна застосовувати і в інших умовах: наприклад робот-доглядальниця може годувати, купати, одягати людей похилого віку або людей з руховими порушеннями.

Цей метод ближчий до того, як ми, люди, плануємо свої дії. Коли людина виконує довгострокове завдання, ми записуємо всі деталі. У нас є планувальник вищого рівня, який приблизно говорить нам, які етапи та які проміжні цілі нам потрібно досягти на цьому шляху, а потім ми їх виконуємо.

Юнжу Лі

аспірант факультету комп'ютерних наук та штучного інтелекту MIT

Дослідники протестували цей метод із трьома різними змодельованими завданнями маніпулювання тістом.

  1. В одному завданні робот використовує лопаточку, щоб підняти тісто на обробну дошку, а потім качалкою розкотити його.
  2. В іншому робот за допомогою захоплення бере тісто, кладе його на лопатку і переносить на дошку.
  3. У третьому завданні робот розрізає шматок тіста навпіл за допомогою ножа, а потім за допомогою захвату переміщає кожну частину у різні місця.

Читати також