07-05-2022 Новини у світі 9756

Lenovo та Xiaomi згортають бізнес у росії через санкції

Lenovo та Xiaomi згортають бізнес у росії

Китайські технологічні компанії під тиском санкцій і постачальників скорочують присутність на російському ринку, не оголошуючи про це публічно, повідомляє газета The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

Співрозмовники видання називають серед таких компаній Lenovo, що випускає персональні комп'ютери, та виробника смартфонів та електроніки Xiaomi. На відміну від західних компаній, китайський бізнес уникає публічних заяв про скорочення постачань або вторгнення росії в Україну, оскільки офіційний Пекін виступає проти санкцій Заходу щодо рф, зазначає WSJ.

При цьому є винятки: китайський виробник дронів DJI зробив незвичайний крок, заявивши у квітні про зупинення діяльності як у росії, так і в Україні.

У березні експорт китайської технологічної продукції до росії сильно скоротився порівняно із лютим, пише газета. Так, постачання ноутбуків скоротилося більш ніж на 40%, смартфонів — майже на дві третини, базових станцій — на 98%. При цьому WSJ зазначає, що торгівля Китаю з усім світом була порушена, зокрема, через карантин у Шанхаї, викликаний спалахом ковіда.

Згортання поставок з Китаю до росії відбулося за кількома раундами санкцій, які США, Євросоюз та їхні партнери запровадили проти рф через вторгнення в Україну. Вашингтон також погрожував заходами проти Пекіна у разі підтримки москви.
Як розповіли джерела WSJ, великі американські виробники чіпів вимагають від китайських партнерів дотримання нових правил та гарантій того, що їхня продукція зрештою не потрапить до росії. Як мінімум один американський виробник у березні надіслав листа своїм клієнтам з вимогою дотримуватися обмежень, розповіли джерела.


Читати також