Вчимося читати англійською

Вчимося читати англійською. Для початківців

Читання книг іноземною мовою — один із найпопулярніших способів вивчити її. Однак якщо ви не розумієте й половину сторінки й перекладаєте кожне слово, користі й  задоволення від процесу буде мало.

У цій статті ми розповімо вам, як зробити читання англійською більш ефективним і ділимося ресурсами, завдяки яким можна вийти на новий рівень володіння мовою.

Як читати англійською

Не треба перекладати все

Перед вами не стоїть завдання дослівно перекласти всю книгу. Шукайте й запам'ятовуйте значення тих виразів, без яких сенс речення незрозумілий. У художній літературі часто зустрічаються книжкові слова, які ви не вживатимете в розмовній мові, тому початківцям запам'ятовувати такі вирази не обов'язково.

Виписуйте незнайомі слова й вирази відразу

Відразу фіксуючи незнайомі слова, ви полегшуєте собі завдання, тому що ці вирази можуть вам зустрітися на цій же сторінці, й наприкінці розділу вам не доведеться витрачати по 30-40 хвилин на переписування слів.

Робіть переказ, використовуючи виписані слова

Це необхідно як для запам'ятовування виразів, так і для розуміння, як ці слова функціонують у реченні. Написання невеликого есе дозволить ще раз осмислити прочитане, запам'ятати нові слова й потренувати навички письма.

Розбирайте, як побудовані речення граматично

Підкреслюйте всі члени речення, визначайте, яка граматична конструкція була використана, аналізуйте, у якому порядку стоять слова.

Слухайте аудіокниги під час читання

Ви вловлюватимете інтонації, а також запам'ятовуватимете вимову незнайомих слів, незважаючи на те, що спочатку ви не будете розуміти сенс промовленого.

Що читати англійською?

Книги про англійську мову англійською

Our Magnificent Bastard Tongue: The Untold History of English. John McWhorter

Our Magnificent Bastard Tongue: The Untold History of English

МакВортер розглядає структуру англійської, порівнюючи її з іншими давніми мовами. Автор розповідає про історію окремих слів, парадокси в англійській мові, пов'язані з французькими монархами й вікінгами. МакВортер пояснює не правила, а те, як з'явилися граматичні конструкції.

Origins of the Specious: Myths and Misconceptions of the English Language. Patricia T. O’Conner and Stewart Kellerman

Origins of the Specious: Myths and Misconceptions of the English Language

Якщо вам завжди було цікаво, чому саме англійською заговорив увесь світ, у цій книзі ви знайдете відповідь. Автор спростовує міфи про англійську, розповідає, які граматичні правила можна не вчити, ділиться історіями з життя носіїв.

The Mother Tongue: English and How It Got That Way. Bill Bryson

The Mother Tongue: English and How It Got That Way

Американський письменник Білл Брайсон із іронією розповідає про те, як маленька селянська мова стала найпопулярнішою мовою у світі. Читач дізнається про розвиток англійської мови, її трансформації, пов'язані з історичними й культурними подіями.

Художня література

Вибрані оповідання англійських і американських письменників

Вибрані оповідання англійських і американських письменників

Короткі оповідання підійдуть для тих, хто починає вивчати англійську мову. У виданні є словничок із перекладеними словами, у ньому можна знайти й крилаті вислови. У збірнику є твори таких авторів, як Р.Л.Стівенсон, Г.Лонгфелло, М.Твен.

1984. Джордж Орвелл

1984  Джордж Орвелл

Один із найвідоміших романів XX століття можна з легкістю читати англійською завдяки адаптованому перекладу. Джордж Орвелл зобразив тоталітарне майбутнє людства, рабство, людей-маріонеток, які живуть за єдиним розкладом. У виданні є коментарі до складних граматичних конструкцій, крилатих висловів, що полегшує сприйняття прочитаного.

Фінансист. Теодор Драйзер

«Фінансист»  Теодор Драйзер

У першій книзі «Трилогії бажання» Теодор Драйзер розповідає історію про провінційного хлопця з дуже сильною інтуїцією, завдяки якій він стає мільйонером і найвпливовішою людиною на біржі. Проте розкіш і багатство змінюють амбітного хлопця. Навіть якщо ви вже читали цей роман, перечитуючи англійською, ви зможете побачити цю історію з іншого боку, а завдяки коментарям книга підійде для будь-якого рівня володіння англійською.

Книга джунглів. Редьярд Кіплінг

Книга джунглів Редьярд Кіплінг

Перечитувати знайому з дитинства історію про дикого хлопчика можна в будь-якому віці. Крім того, знаючи сюжет, ви звертатимете більше уваги на саму лексику й граматику. А слухаючи аудіокнигу, ви також зможете покращити власну вимову й запам'ятати інтонації.

Окрім книг

Сценарії

Один із нестандартних способів вивчення англійської мови – читання сценаріїв. Виберіть фільм, сюжет якого ви знаєте. Так ви зможете повністю поринути у вивчення самої мови. Перевага такого формату полягає в тому, що в сценаріях багато розмовної лексики, що стане вам у нагоді для живого спілкування.

Англомовні новини

Читання англомовних ЗМІ розширює вашу картину світу, оскільки одні й ті самі події висвітлюються в різних країнах зовсім інакше. Також короткі статті полегшують сприйняття завдяки великій кількості цитат і чіткій структурі. Окрім популярних ЗМІ, таких як The New York Times, The Washington Post, BBC, можна знайти спеціалізовані ресурси про мистецтво, науку, спорт.

Блоги

Тексти в блогах, як правило, сприймаються легко, оскільки автори не використовують складні конструкції. Ви можете знайти слова й вирази, що знадобляться в повсякденному мовленні. У блогах, як правило, відкриті коментарі, і ви можете потренувати свої письмові навички.

Переклала Світлана Стрельчук


Читати також