16-06-2022 Все про музику 1299

Класична гітара – інструмент тільки для початківців: правда чи міф?

гітари класичні

Класичну гітару створили в Іспанії. Там і досі виготовляють найкращі інструменти. Чим гітари класичні відрізняються від акустичних? Який варіант краще обрати тим, хто робить перші кроки в музиці? Варто розібратися докладніше.

Музичний інструмент зручних розмірів спочатку виготовляли з жильними струнами. Зараз вони синтетичні. Від металевих навантаження в декілька разів більше, тому для даного виду виробів такі елементи не підходять.

У музичних школах використовують саме класичні гітари. На них простіше навчатись, і для новачків такий варіант безпечніший, оскільки ризик порізати пальці менший.

Особливості класичних гітар

На перший погляд класичні й акустичні моделі майже однакові, відрізняються тільки струнами. Насправді відмінностей більше:

  • Струни – найбільш помітна відмінність. У класичних моделях вони нейлонові, в акустичних – залізні. Звук глибокий і оксамитовий, завдяки чому добре звучать класичні твори, в т. ч. ті, які в оригіналі створені для віолончелі чи скрипки, але були адаптовані під гітару. Струни виготовляють не тільки з нейлону. Вони можуть бути карбонові чи з композитних матеріалів. В основі басових струн також присутній нейлон. Обмотка зазвичай бронзова чи мідна. В басових струнах акустичних моделей навіть серцевина металева.
  • В класичній версії струни менш натягнуті, тому існують відмінності і в конструкції. Такі моделі вужчі, ніж акустичні. Крім того, виріз деки в музичних інструментах з нейлоновими струнами погіршує звучання.
  • Гриф стандартного інструмента ширший. Причина полягає у грі акордами і частому використанні прийому "барре". Ще одна відмінність – більша відстань між струнами класичної гітари.
  • Існує різниця в репертуарі. Стандартні інструменти підходять для класичних творів, акустичні – для джазу і року.

Класичні гітари від виробників різноманітні зовні і наповненням, але купувати вигідно не скрізь. Серед музичних магазинів з приємними цінами – "Гітарний дім". Початківцям часто хочеться зекономити на своєму першому інструменті. Спочатку намагаються спробувати, а потім уже, отримавши певні навички, переходити на більш "серйозні" моделі.

класична гітара

Загальні поради

Щоб легше було визначитися при виборі першого музичного інструмента, варто скористатися наступними порадами:

  • Гітару перевіряють на наявність пошкоджень. На поверхні не повинно бути тріщин, інших дефектів. Їх легко визначити на дотик.
  • Звертають увагу на чіткість, чистоту і рівномірність звучання нот.
  • Перед початком експлуатації купують чохол, в якому зручно транспортувати і зберігати гітару. Також знадобиться електронний тюнер. Новачку не обійтися без цього аксесуару при налаштуванні. Можна зробити вибір на користь кишенькових приладів, оснащених мікрофоном, чи тюнерів-прищіпок.
  • Заборонено замінювати струни на металеві. Корпус не розрахований на такі навантаження. Навіть якщо порушити це правило, не зможете отримати таке звучання, яке забезпечують акустичні інструменти.
  • Обов'язково потрібно отримати консультацію від знайомих професіоналів чи працівників музичного магазину. Раптом щось не зрозуміло - все докладно пояснять.

Класичні гітари відносяться до найпоширеніших інструментів у світі музики. Якщо бажання навчитися грати давно вас не відпускає, зараз саме час реалізувати свою мрію.

Навчатися з класичною гітарою нескладно і цікаво. Це чудова можливість отримати знання, стартовий майданчик для розвитку. Будь-яке навчання розширює кругозір і примножує можливості, дозволяє повірити у власні сили, віднайти нові таланти.

Класична гітара підійде не тільки початківцям. Інструменти обирають залежно від цілей. Стандартні й акустичні моделі розраховані на різну музику, але і ті, й інші однаково активно використовуються професіоналами. Тобто класичні музичні інструменти виготовляються для всіх, а не тільки для початківців.


Читати також