Що таке відкатні ворота - дорога іграшка, або зручне рішення

відкатні ворота

Відкатні ворота – досить популярна конструкція. Необхідність в ній виникла, коли виникла ситуація, що неможливо було встановити розпашні ворота. 

Такі ворота мають конструкцію, яка дозволяє легко та швидко відкривати та закривати стулку. Вони не займають багато місця. Відкатні ворота в основному мають лише одну стулку, яка відкатується вздовж огорожі.

З чого складається відкатна система воріт

Ворота відкатного типу можна зробити одного з трьох підтипів: підвісними, на рельсі та консольними. Крайній підтип найпопулярніший, тому що розроблений так, щоб виключити всі недоліки, які є у перших двох.

Відкатні консольні ворота складаються з:

  1. Каркасу відкатної стулки
  2. Матеріалу для обшивки
  3. Закладного елемента
  4. Комплекту фурнітури
  5. Автоматики відкатних воріт – використовується за бажанням.

Що ж, розглянемо дещо детальніше кожен елемент структури

Каркас відкатної стулки

Каркас виготовляється дворівневим. Це роблять для забезпечення надійного кріплення обшивки. Виготовити такий каркас можна або зварюючи між собою дві профільні труби (беруть з більшим та меншим перерізом), або ж використавши готове рішення – Т профіль, який спеціально розробили для цих цілей. Він вже має дворівневу структуру. 

Вам залишиться тільки зварити 4 заготівлі у вигляді прямокутника. Також для додаткових ребер жорсткості всередині каркасу використовують профільну трубу 30*20 мм.

Обшивка 

Зараз є широкий вибір матеріалів, які можна використати для обшивки каркасу відкатної стулки. Серед найпопулярніших можна виділити профнастил, полікарбонат, деревина, металеві прути. Також є варіант зробити комбінований варіант. 

Закладний елемент

Так, як у консольному типі обов’язковою складовою є фурнітура для відкатних воріт, щоб встановити деякі комплектуючі потрібно заздалегідь виготовити закладну деталь, яку далі бетонують збоку проїзду. Даний елемент виготовляється зі шматка металевого швелера (12-20 мм шириною) та металевих прутів, які приварюють до швелера для забезпечення стійкості в ямі для бетонування. 

Комплект фурнітури

Щоб відкатні ворота консольного типу виконували свою безпосередню функцію необхідно обов’язково купити та встановити комплект фурнітури для відкатних воріт. В нього входять всі необхідні комплектуючі, що знадобляться для забезпечення роботи таких воріт. Найважливішими є пара роликових кареток та направляюча балка. Вони і утворюють консоль, завдяки якій ворота легко відкочуються вбік.

Автоматика для відкатних воріт

Це не найголовніший елемент конструкції. Без нього можна обійтися. Але якщо ви хочете відкривати та закривати ворота не виходячи зі свого авто – вам потрібна автоматика для відкатних воріт

Вона забезпечить додатковий комфорт вашого життя

Етапи виготовлення та встановлення відкатних воріт

Можна виділити такі способи виготовлення та встановлення відкатних воріт:

  • Замовити на фірмі «під ключ»
  • Замовити готову конструкцію каркасу, а вже встановленням зайнятися самостійно
  • Виконати всі роботи самостійно.

Кожен обирає те, що йому найбільше підходить. Не маєте часу на всі роботи – знайдіть надійну фірму, яка зробить це за вас. Головне, опиратися при виборі на реальні відгуки клієнтів. 

Якщо ви маєте час та вмієте користуватися будівельним та електроінструментом, а також зварювальним апаратом, то рекомендуємо вибрати останній спосіб. Так ви точно будете впевнені в якості всіх матеріалів (їх ви доберете самостійно) та в результаті своїх старань. 

Ціна на відкатні ворота

Скільки будуть коштувати відкатних воріт? На це немає однозначної відповіді, адже при ціноутворенні враховуються дуже багато чинників. 

Серед них такі:

  1. Самостійно виготовляєте чи наймаєте фірму
  2. Які параметри майбутньої стулки (впливає на вибір комплектуючих)
  3. Яка ціна обраних комплектуючих
  4. Яку обшивку будете використовувати
  5. Тощо

Чим можна обшити стулку відкатних воріт

Варіантів обшивки в даний час є багато. Можна обрати або однотипну, або ж комбіновану. Давайте розглянемо найпопулярніші варіанти. 

Відкатні ворота з профнастилу. Це достатньо доступний варіант, має безліч кольорів на вибір та декілька варіантів хвилі. 

Ворота з сендвіч-панелей. Це дещо дорожчий варіант, але стулка має досить естетичний вид.

Ще використовують деревину. Це доступний матеріал, але він дещо обтяжує ворота, оскільки сам по собі важить не мало, ще й стає тяжчим, коли набирається вологи.

Завершення

Те, наскільки якісно та довготривало будуть служити відкатні ворота залежить від якості комплектуючих та матеріалів, які були використання при виготовленні. Також потрібно дотримуватися всіх етапів виготовлення та встановлення такої конструкції. Щоб  купити дійсно якісну фурнітуру для відкатних воріт потрібно слідувати рекомендаціям по вибору.


Читати також