Домашнє робоче місце

Домашнє робоче місце

Зараз все більше людей працює віддалено, з'явилося безліч високооплачуваних професій для виконання обов'язків, яких не потрібно витрачати час, гроші і сили на дорогу, весь день проводити в обстановці, що зобов'язує, і не завжди з приємними людьми. Для того, щоб робота була максимально ефективною та комфортною, потрібно облаштувати своє робоче місце. Розглянемо поради, яка має бути обстановка, чи потрібні офісні меблі, що може знадобитися.

Ергономіка

Під робоче місце потрібно виділити якщо не кімнату, то окремий простір. Все має бути ергономічним - зручним, на відстані від сторонніх звуків, комфортним. Найгіршими місцями вважаються: кухня, дитяча та загальна кімната. Найчастіше під робоче місце пристосовують територію біля вікна у спальні, вбиральню, балкон, нішу.

Вибираємо меблі

Звичайно, працювати ви плануєте вдома, але для цього улюблене м'яке крісло або диван мало знадобляться. Потрібні офісні меблі – те, на чому доведеться багато годин сидіти та за чим працювати.

Стіл

Він повинен відповідати зросту, вашому заняттю, бути досить великим, але не виходити з логіки власних потреб. Оптимальною висотою для середньостатистичного дорослого вважається 75 см, при зрості понад 180 см краще від 85 см заввишки. Середня глибина стільниці – 50-60 см, якщо робота передбачає креслення, ескізи чи викрійки – 75-90 см. Ширина – від метра.

Стілець

Стандартне доповнення до столу – стілець. Звичайно, деякий час можна досить непогано посидіти і на ньому, але краще обзавестися чимось більш комфортним та функціональним. Зараз легко можна купити недороге офісне крісло з регулюванням висоти сидіння, нахилу спинки. Є моделі, що автоматично підлаштовуються під потрібне вам положення тіла, анатомічно продумані.

Зберігання

Також можуть стати в нагоді навісні полиці, шафки, а в деяких випадках і вбудований сейф. Актуальні стелажі, вони можуть служити перегородками, інструментом зонування, візуально закриваючи ваш власний простір.

Про що не забути?

Цікаво, що продумуючи глобальні речі, такі як саме домашнє робоче місце, офісні меблі, комп'ютер та іншу техніку забуваємо про на перший погляд неважливі дрібниці:

  • Розетки та роз'єми – вони повинні знаходитися в зоні доступу та на відстані довжини шнурів, часто потрібні трійники, стабілізатори. Без них ваш хоум-офіс буде неможливим.
  • Освітлення – місце хорошого природного освітлення – вікно, але не слід забувати, що взимку темніє рано, та й погода не завжди сонячна. Краще зупинитись на локальному світлі. Добре себе показують лампи денного освітлення з діапазоном 3000-4000 К м'якого теплого тону.
  • Декор – дасть можливість робити короткі перерви голові та очам у комфортній обстановці.
  • Розташування комп'ютера, лептопа або ноутбука – з правильним нахилом та відстанню від очей  – для них краще взяти додаткову підставку.
  • Тримачі, затискачі та столи зі спеціальними отворами допоможуть не заплутатися у дротах.

Як бачимо, зробити краще домашнє робоче місце вельми можлива місія, для цього достатньо виділити місце, вибрати недороге офісне крісло і робочий стіл, подбати про освітлення та потрібні предмети.


Читати також