19-07-2022 Розваги 1947

7 фільмів для перегляду на самоті

7 фільмів для перегляду на самоті

Зараз самотність встигла стати однією з головних соціальних проблем ХХІ століття, і кінематограф як ніколи є актуальним. Чи це цікавий сюжет чи динамічна взаємодія головних героїв — світ сучасних фільмів захоплює настільки, що дозволяє придушити внутрішнє почуття ізоляції.

Бартон Фінк (1991) / Barton Fink

драма, комедія, трилер
Режисери: Джоел Коен, Ітан Коен
У ролях: Джон Туртурро, Джон Гудмен, Джуді Девіс, Майкл Лернер, Джон Магоні

Бартон Фінк (1991) / Barton Fink

Фільми братів Коен, навіть легковажні сатиричні комедії, зроблені з глибокою деталізацією s у певному кінематографічному стилі, оцінити який можна лише під час перегляду на самоті. Простіше кажучи, "Бартон Фінк" надто складний для сприйняття, якщо дивитися його в компанії. Картина Коенів виразно була створена для сольного експірієнсу, інакше глядач ризикує згаяти щось вкрай важливе. Це історія обдарованого драматурга (Джон Туртурро), який вирішує вирушити до Голлівуду, сподіваючись привнести в кіно якусь свідомість. На жаль, його спроби зустрічають глузуванням та скепсисом. Впевненість героя у творчій та інтелектуальній майстерності поступово згоряє, витягаючи на поверхню всі найпотаємніші страхи.

Тепер я йду у дику далечінь (2007) / Into the Wild

біографічний, драма, пригоди
Режисер: Шон Пенн
У ролях: Еміль Гірш, Гел Голбрук, Марсія Ґей Гарден, Вільям Герт, Джена Малоун

Тепер я йду у дику далечінь (2007) / Into the Wild

Для багатьох людей перебування на самоті важко назвати приємним досвідом. Іншим же ізоляція, навпаки, допомагає розпочати діалог із собою. Заснований на однойменному романі Джона Кракавера фільм "У диких умовах" розповідає реальну історію Кріса Мак-Кендлесса (Еміль Хірш), нещодавнього випускника коледжу, який вирішує кинути виклик дикій природі Аляски. Незважаючи на досить сумний фінал, стрічка Шона Пена пропонує абсолютно унікальний інтроспективний досвід: глядач, який знаходиться на самоті, може простежити шлях іншої людини, яка, так само як і вона, знаходиться в тотальній ізоляції. Синхронізація думок, почуттів та відчуттів у цьому контексті як ніколи цінна, адже вона допомагає відкрити щось нове в собі.

Анігіляція (2018) / Annihilation

детектив, драма, пригоди, трилер, жахи, фантастика, фентезі
Режисер: Алекс Ґарленд
У ролях: Наталі Портман, Тесса Томпсон, Оскар Айзек, Дженніфер Джейсон Лі, Джина Родрігез

Анігіляція (2018) / Annihilation

Тривожний науково-фантастичний шедевр Алекса Ґарленда недарма вважається недооціненим фільмом 2018 року. На щастя, зараз «Анігіляція» доступна на багатьох стрімінгових сервісах, а отже, у кожного нарешті з'явився шанс гідно оцінити стрічку. Багата візуальними і тематичними структурами картинка заслуговує на найпильнішу увагу глядача. В ідеалі «Анігіляцію» найкраще дивитися пізно вночі, коли весь світ порине у звичний восьмигодинний сон. Ґарленд усвідомлено переосмислює ідеї, закладені в однойменний роман, фокусуючись на темах травми та провини, а також дослідженні того, що означає бути особистістю. І на кого ця особистість може перетворитися після трансформації, якої так відчайдушно прагне.

Зодіак (2007) / Zodiac

детектив, драма, історичний, трилер
Режисер: Девід Фінчер
У ролях: Джейк Джилленгол, Марк Руффало, Ентоні Едвардс, Роберт Дауні мол., Браян Кокс
Прем'єра: 2 серпня 2007 року

Зодіак (2007) / Zodiac

«Зодіака» Девіда Фінчера знято з такою самою одержимістю, з якою головний герой Роберт Грейсміт (Джейк Джилленгол) продовжує пошуки найневловимішого маніяка в історії Америки. По суті стрічка охоплює десятиліття життя Грейсміта. Разом з ним глядач вивчає сотні кримінальних справ, які поступово ведуть його до серця темряви. На жаль, «Зодіак» настільки гіперсфокусований, що деякі люди вважають його чи не найслабшою картиною Фінчера. Насправді ж цей трилер потребує трохи більшої інтелектуальної роботи, ніж решта творчості уславленого голлівудського кінематографіста. «Зодіак» — безперечно не та картина, яку варто дивитися заради розваги.

Твін Пікс: Вогню, іди зі мною (1992) / Twin Peaks: Fire Walk with Me

детектив, трилер, жахи
Режисер: Девід Лінч
У ролях: Шеріл Лі, Рей Вайз, Медхен Амік, Дана Ешбрук, Фібі Августин

Твін Пікс: Вогню, іди зі мною (1992) / Twin Peaks: Fire Walk with Me

З правильно підібраною аудиторією "Твін Пікс" Девіда Лінча може стати чудовим видовищем для спільного перегляду. У ньому багато химерних персонажів, кумедних епізодів, та й загалом гумору, який відволікає від монотонної детективної лінії та дозволяє розслабитись. Проте «Вогню, іди зі мною» – приквел оригінального шоу – кіно зовсім іншого змісту. Лінч знімав фільм без свого постійного творчого партнера Марка Фроста, режисер також відмовився від багатьох комедійних елементів, які робили «Твін Пікс» більш доступним для сприйняття. За великим рахунком «Вогню, іди зі мною» являє собою похмуру подорож Лори Палмер закутками рідного міста та власних думок.

Щиголь (2019) / The Goldfinch

драма
Режисер: Джон Кровлі
У ролях: Енсел Елгорт, Оакс Феглі, Анайрін Барнард, Фінн Вулфард, Сара Полсон
Прем'єра: 12 вересня 2019 року

Щиголь (2019) / The Goldfinch

Екранізація одного з головних романів XXI століття багатьох залишила спустошеними — на жаль, монументальна історія, створена письменницею Донною Тартт, не змогла повністю розкритися в рамках двогодинного хронометражу фільму. І все ж таки історія Тео Деккера (Енсел Елгорт) від початку і до самого кінця пронизана почуттям безпросвітної самотності, що істотно ріднить його з глядачем, який за власним бажанням або через якісь обставини залишився наодинці з собою. Якщо заплющити очі на деякі огріхи сценарію і дозволити собі заглибитися в меланхолійну картинку, збудовану майстром синематографії Роджером Дікінсом, можна побачити щось значно більше ніж чергову посередню екранізацію.

Фонтан (2006) / The Fountain

детектив, драма, мелодрама
Режисер: Даррен Аронофскі
У ролях: Г'ю Джекман, Рейчел Вайс, Еллен Берстін, Марк Марґуліс, Стівен МакГетті
Прем'єра: 1 березня 2007 року

Фонтан (2006) / The Fountain

Вся фільмографія Даррена Аронофскі пронизана біблійним символізмом, проте «Фонтан» з Рейчел Вайс і Г'ю Джекманом є ще й унікальним візуальним переживанням, яке стане ідеальним доповненням до будь-якого самотнього вечора. Усі три сюжетні лінії «Фонтану» неабияк опрацьовані, проте без необхідного рівня концентрації глядач ризикує просто не зрозуміти, про що цей фільм. Крім того, емоційна історія двох нещасних закоханих навряд чи тягне на звання головної розваги року. Картина Аронофскі надто егоїстична, щоб ділити увагу аудиторії ще з кимось, так що приготуйтеся присвятити їй всього або всю себе.

Приємного вам перегляду!


Читати також