19-07-2022 Розваги 22135

10 фільмів, у яких нічого не відбувається, але від них неможливо відірватися

10 фільмів, у яких нічого не відбувається, але від них неможливо відірватися


Ми звикли до структури у фільмах – навіть якщо ми її не усвідомлюємо, саме розподіл на акти найчастіше утримує увагу під час перегляду. Однак багато режисерів спростували цю тезу і довели, що можна створити емоційний зв'язок із глядачем, навіть якщо їхні картини потім таврують за те, що в них нічого не відбувається. Ілюструємо десятьма прикладами, що від таких вдало поставлених фільмів теж неможливо відірватися.

Пало-Альто (2013) / Palo Alto

драма
Режисер: Джіа Коппола
У ролях: Емма Робертс, Джеймс Франко, Джек Кілмер, Нет Вульф, Олівія Крокікчія

Пало-Альто (2013) / Palo Alto

«Пало-Альто» - це неспішне спостереження за життям старшокласників з однойменного міста, в якому Джіа Коппола слідує канонам своєї тітки Софії, але доповнює їх власним фірмовим стилем. Незважаючи на те, що це режисерський дебют, зі стилем у Джії точно все добре, адже до цього вона встигла зарекомендувати себе як першокласний фотограф. Бонусом іде саундтрек від Blood Orange, під який від будь-якого візуального ряду буде важко відірватися.

А що ж там таки відбувається? Емма Робертс курить, млосно дивиться в далечінь, заглядається на Джеймса Франка і періодично відволікається на тусовки із сином Вела Кілмера ― Джеком.

Древо життя (2011) / The Tree of Life

драма, фентезі
Режисер: Терренс Малік
У ролях: Бред Пітт, Шон Пенн, Джессіка Честейн, Гантер МакКракен, Ларамі Епплер
Прем'єра: 9 червня 2011 року

Древо життя (2011) / The Tree of Life

Людина народжується, людина дорослішає, людина вмирає. Ось і все, що можна сказати про сюжет «Дерева життя». Але сам фільм говорить абсолютно про все.

Якщо в ранніх фільмах Терренса Маліка був хоч якийсь логлайн, то починаючи з 2010 року сюжети його фільмів не просто передати в парі пропозицій. І почалося це саме з «Дерева життя» – самого особистого проекту у його кар'єрі. Під час прем'єри його або лаяли, або обожнювали, але байдужим не залишився ніхто. По суті, режисеру (не без допомоги камери Емманнуеля Любецькі) вдалося вловити життя таким, яким воно є, вивести глядача на задушевний діалог із самим собою і проникнути в саму суть речей. Майстерність, у якій Маліка навряд чи хтось зможе переплюнути.

Труднощі перекладу (2003) / Lost in Translation

драма, комедія
Режисер: Софія Коппола
У ролях: Білл Мюррей, Скарлетт Йоганссон, Джованні Рібізі, Анна Фаріс, Акіко Такесіта
Прем'єра: 25 грудня 2003 року

Труднощі перекладу  (2003) / Lost in Translation

Скарлетт Йоганссон страждає від самотності в Токіо і зустрічає такого ж страждаючого Білла Мюррея, з яким її вечори та походи в караоке стають трохи веселішими.

Софія Коппола зробила собі ім'я якраз на таких фільмах, в яких нічого до ладу не відбувається, але які хочеться переглядати і переглядати. «Труднощі перекладу» – друга повнометражна робота постановниці, яка принесла їй «Оскар» за сценарій та прославила Скарлетт Йоганссон. І якщо починати знайомство із творчістю Копполи, то саме з цього фільму.

Патерсон (2016) / Paterson

драма, комедія, мелодрама
Режисер: Джим Джармуш
У ролях: Адам Драйвер, Ґолшіфте Фарагані, Різван Манджі, Домінік Ліріано
Прем'єра: 16 лютого 2017 року

Патерсон (2016) / Paterson

Фільм показує сім днів з життя водія автобуса на ім'я Патерсон, який мешкає в місті Патерсон і захоплюється поезією. І, так, це весь його сюжет.

Після прем'єри багато хто голосно заявив, що «Патерсон» ― це поезія від світу кіно та ода повсякденності. Так воно і є, і кіно про будні водія автобуса, який щодня їздить одним і тим же маршрутом, ніколи не було таким багатогранним. Будьте готові, що після перегляду ви захочете писати вірші про сірники, перефарбувати всю квартиру в чорно-білий та завести бульдога.

Одного разу (2007) / Once

драма, мелодрама, музика
Режисер: Джон Карні
У ролях: Глен Гансард, Маркета Ірґлова, Gerard Hendrick, Alaistair Foley

Одного разу (2007) / Once

Двоє близьких за духом творців зустрічаються на дублінських вулицях, записують разом альбом і стають трохи ближчими до прийняття себе та свого місця у світі.

Взагалі, у ірландця Джона Карні навіть не один, а ще цілих два фільми з таким самим сюжетом, тільки в різних декораціях (також «Хоч раз у житті» та «Сінг Стріт»). Але «Одного разу» започаткував цю негласну трилогію і показав, що музика навіть не в мюзиклах здатна говорити про почуття краще за навіть добре написані діалоги.

Меланхолія (2011) / Melancholia

драма, фантастика
Режисер: Ларс фон Трієр
У ролях: Кірстен Данст, Шарлотта Генсбур, Александр Скашґорд, Бреді Корбет, Камерон Спурр
Прем'єра: 7 липня 2011 року

Меланхолія (2011) / Melancholia

«Меланхолія» ― це історія двох сестер, які живуть в очікуванні планети, що насувається на Землю, якій судилося знищити все живе. Хоча у випадку з фільмами Ларса фон Трієра варто мати на увазі, що вони здатні також знищити все живе всередині вас. Але за це ми його любимо.

Сюжет «Меланхолії» ніби складається з десятків полотен, на кожному з яких намальовано свою історію. Але при цьому у вас, напевно, виникнуть труднощі з відповіддю на питання, що ж там відбувається.

Клерки (1994) / Clerks

комедія
Режисер: Кевін Сміт
У ролях: Браян О'Галлоран, Джефф Андерсон, Мерилін Гігліотті, Ліза Спунгауер, Джейсон Мьюз

Клерки (1994) / Clerks

Продавець із придорожнього магазинчика та працівник відеопрокату просто обговорюють свої проблеми. Інші персонажі у фільмі теж з'являються, але займаються вони тим самим.

До цієї категорії, безумовно, можна віднести як арт-кіно, так і мамблкор. Клерки Кевіна Сміта доводять, що комедія буває смішною, навіть якщо складається з одних лише побутових діалогів. При цьому вони утримують увагу протягом усього сюжету, але розповісти двома словами про те, що ви щойно побачили, у вас теж навряд чи вийде.

Сьєраневада (2016) / Sieranevada

драма, комедія
Режисер: Крісті Пую
У ролях: Mara Elena Andrei, Мірела Апосту, Юджинія Босанчеану, Ана Бранеску, Мімі Бранеску

Сьєраневада (2016) / Sieranevada

Ще одне розмовне кіно – це «Сьєраневада» румунського режисера Крісті Пую. Тригодинна драмеді розгортається в межах однієї квартири, де на поминки родича зібралися члени великої родини. Герої весь фільм чекають на священика, намагаються зібратися до столу і обговорюють політику, і немає нічого більш захоплюючого, ніж спостерігати за цим. Незважаючи на довгий хронометраж та відсутність активного дійства, картина виглядає легко з першої до останньої хвилини.

Історія примари (2017) / A Ghost Story

драма, мелодрама, фентезі
Режисер: Девід Лоурі
У ролях: Кейсі Аффлек, Руні Мара, Кеннейша Томпсон, Гровер Коулсон

Історія примари (2017) / A Ghost Story

Фільм про те, як Кейсі Аффлек, загорнувшись у простирадло, спостерігає спочатку за Руні Марою, а потім за майбутніми мешканцями будинку, в якому він колись жив, чи то медитація, чи метафізична притча про перебіг часу.

Майже всі півтори години ти просто спостерігаєш, як хтось спостерігає за нічим не примітними ситуаціями. І все це або немає сенсу, або має найбільше значення. Подібно до з'їденого в реальному часі пирога, кухонної розмови про те, що всьому живому у Всесвіті колись прийде кінець, і написаній вами пісні також.

Твін Пікс (серіал, 2017-2017) / Twin Peaks

1 сезон, драма, трилер, жахи
Режисер: Девід Лінч
У ролях: Кайл Маклаклен, Шеріл Лі, Майкл Горс, Мігель Феррер

Твін Пікс (серіал, 2017-2017) / Twin Peaks

Третій сезон «Твін Пікса» побив рекорд – у ньому нічого не відбувається протягом 18 години. Незважаючи на те, що проект Девіда Лінча офіційно вважається серіалом, він більше схожий на затянутий фільм, розумом якого не зрозуміти - треба відчувати. У нових серіях було багато пам'ятних, але при цьому нестерпних моментів, і це той самий випадок, коли мозок чинить опір і кричить «коли ж це закінчиться», але при цьому вимагає ще й ще, бажаючи, щоб це тривало вічно. Простіше кажучи, він не про те, чим здається.

Сподіваємося вам сподобалася ця добірка.


Читати також