15-07-2022 Розваги 13015

7 відмінних фільмів про шпигунів

7 відмінних фільмів про шпигунів


Рівно 20 років тому на світові екрани вийшла «Ідентифікація Борна» – перший фільм популярної серії шпигунських трилерів із Меттом Деймоном у головній ролі. На честь цього ми вирішили згадати інші чудові картини про розвідників та спецагентів: без обов'язкової «бондіани», «Місії нездійсненної» та пригод Джейсона Борна.

Наднебезпечний (2014) / A Most Wanted Man

драма, трилер
Режисер: Антон Корбейн
У ролях: Філіп Сеймур Гоффман, Робін Райт, Рейчел Макадамс, Віллем Дефо, Даніель Брюль
Прем'єра: 11 вересня 2014 року

Наднебезпечний (2014) / A Most Wanted Man

Екранізація роману Джона Ле Карре — автора серйозних шпигунських детективів, де немає місця божевільним гаджетам а-ля «бондіана». Головні герої «Найнебезпечного» — агенти німецьких спецслужб, які повинні знайти одного терориста, що добре сховався. Проблема в тому, що за тим самим злочинцем полюють і агентства інших країн: погоня швидко перетворюється на складну політичну гру. Картина Антона Корбейна з головою занурює глядача у холодний, механічний світ світового шпигунства, де роботи з паперами значно більше, ніж ефектних переслідувань. Ну і фільм, звичайно, варто подивитися хоча б заради останньої великої ролі великого Філіпа Сеймура Гоффмана.

Плащ і кинджал (1946) / Cloak and Dagger

мелодрама, нуар, пригоди
Режисер: Фріц Ленг
У ролях: Гері Купер, Роберт Альда, Ліллі Палмер, Володимир Соколов, Дж. Едвард Бромберг

Плащ і кинджал (1946) / Cloak and Dagger

Раннє шпигунське кіно, створене за гарячими слідами минулої Другої світової. Головний герой — вчений-атомник Алва Джеспер, який має здобути німецькі наукові розробки, щоб не дати нацистам розробити ядерну бомбу. Режисер Фріц Ленг колись сам втік із Німеччини, побоюючись за своє життя через єврейське коріння. Можливо, тому «Плащ і кинджал» відрізняється якоюсь особливою вітальністю — це кіно людини, яка про шпигунів та смертельну небезпеку знає не лише з бульварних романів.

Атомна блондинка (2017) / Atomic Blonde

бойовик, трилер
Режисер: Девід Літч
У ролях: Шарліз Терон, Джеймс Мак-Евой, Едді Марсан, Джон Гудмен, Тобі Джонс
Прем'єра: 27 липня 2017 року

Атомна блондинка (2017) / Atomic Blonde

Агент Мі-6 Лоррейн (Шарліз Терон) вирушає до розділеного на дві частини Берліну, щоб розкрити шпигунську змову. Там на неї, зрозуміло, чекають зради, подвійні-потрійні агенти і, звичайно, несподіваний фінальний поворот. Втім, сюжетна канва режисера «Атомної блондинки» (а також «Дедпула 2» та першого «Джона Віка») Девіда Літча цікавить не так уже й сильно. Розповідь у фільмі сумбурна і, чесно кажучи, малозахоплююча - проте картина бере адреналіновими екшен-сценами з приголомшливою хореографією боїв. Вишенька на торті — однокадрова сцена з бійкою на сходах, де Лоррейн, що знемагає від втоми і болю, змушена боротися з десятком супротивників.

На північ через північний захід (1959) / North by Northwest

бойовик, детектив, пригоди, трилер
Режисер: Альфред Гічкок
У ролях: Кері Грант, Ева Марі Сейнт, Джеймс Мейсон, Джессі Ройс Лендіс, Лео Дж. Керролл

На північ через північний захід (1959) / North by Northwest

Гічкоківська класика: історія про простого рекламного агента Роджера Торнгілла (Кері Грант), якого вважають за шпигуна і вплутують в інтригу всесвітнього масштабу. «На північ через північний захід» часто називають прото-«бондівським» фільмом: стилістично та жанрово він справді виглядає як прабатьком шпигунського кіно у тому вигляді, в якому ми його знаємо сьогодні. Ось тільки герой тут не крутий спецагент, а скоріше така собі чоловіча версія «дівчини Бонда»: персонаж, який випадково потрапив у кругообіг подій, змушений допомагати справжнім героям.

Досьє Іпкресс (1965) / The Ipcress File

драма, трилер
Режисер: Сідні Дж. Ф'юрі
У ролях: Майкл Кейн, Найджел Грін, Гай Доулмен, Сью Ллойд, Гордон Джексон

Досьє Іпкресс (1965) / The Ipcress File

«Досьє Іпкресс» вийшло в той момент, коли «бондіана» остаточно перетворилася на цирк з кіньми — того ж 1965-го вийшла «Кульова блискавка», де Агент 007 бився під водою і вбивав лиходіїв гарпунами. Головний герой «Іпкреса» Гарі Палмер (його грає приголомшливий Майкл Кейн) — такий собі анти-Бонд. Сухий кар'єрист, який любить готувати омлети та мріє про підвищення, щоб краще облаштувати кухню. Під час одного з розслідувань його викрадають і намагаються зробити подвійним агентом: так починається історія про те, що справжньому героєві (як і справжньому шпигуну) не потрібний годинник з отруйними дротиками та модний «Астон Мартін».

З Китаю з любов’ю (1994) / From Beijing with Love

бойовик, комедія, трилер
Режисери: Стівен Чоу, Lik-Chi Lee
У ролях: Стівен Чоу, Аніта Юен, Кар-Їнг Ло, Kam-Kong Wong, Джо Ченг

З Китаю з любов’ю (1994) / From Beijing with Love

Сьогодні Стівен Чоу найбільше відомий за «Розбірками у стилі кунг-фу» і, зрозуміло, культовим «Шаолінським футболом». Але ще до всіх цих фільмів він зняв «З Китаю з любов'ю» — ексцентричну пародію на шпигунське кіно, так само відморожену, як і всі інші роботи цього дивовижного автора. Сюжет простий: спецагента «в зав'язці» викликають на останнє завдання, але виявляється, що його підставили і хочуть вбити. Далі — низка божевільних гегів та винахідливих екшен-сцен, які Бонду і не снилися.

39 сходинок (1935) / The 39 Steps

детектив, трилер
Режисер: Альфред Гічкок
У ролях: Роберт Донат, Мадлен Керрол, Люсі Маннгайм, Годфрі Тірлім, Пеггі Ашкрофт

39 сходинок (1935) / The 39 Steps

Ще одна картина Альфреда Гічкока - цього разу з ранньої творчості режисера. Чоловіка звинувачують у вбивстві, якого він не чинив. Єдиний спосіб очистити своє ім'я – розкрити злочинну мережу під назвою «39 сходинок». Саме в цьому фільмі Гічкок остаточно виводить свій відомий режисерський стиль: тут і креативні сет-фіші, і обов'язкова рок-блондинка, і гострий сюжет про людину, яка випадково потрапила до мережі заплутаних інтриг. Великий автор «Громадянина Кейна» Орсон Веллс називав картину не інакше як «шедевром» — це вже чогось варте.

Сподіваємося, вам сподобалася добірка, а тепер ви знаєте що подивитися та обговорити з друзями!


Читати також