Основні види зернових силосів

Зернові силоси

Зернові силоси широко використовуються майже у всіх тваринницьких і сільськогосподарських підприємствах у всьому світі. Завдяки їм можна тимчасово чи довго зберігати, швидко завантажувати і вивантажувати зернові культури, ріпак, кукурудзу, бобові, а також комбікорми та інші сипучі матеріали. Силоси можна встановлювати окремо або поєднувати в групи по кілька штук. Елеваторне обладнання від «ТОВ НЕО БУДМОНТАЖ» гарантує сушіння методом активного провітрювання, з одночасним застосуванням циркуляції повітря та провітрювання зернової маси. Ознайомитися з обладнанням можна на сайті https://neobi.com.ua/.

Види силосів

Поверхня, яка рекомендована для силосів із плоским дном, збирається з елементів ринви на основі бетонних блоків, розташованих на фундаментній плиті. Під час складання конструкція силосу кріпиться до землі за допомогою розпорних металевих анкерів. Силоси виготовляються з безлічі матеріалів різної міцності та герметичності. Їх можна розвантажувати в автомобілі, вантажівки, залізничні вагони та морські контейнери. Силос може складатися з однієї або кількох камер (однокамерний або багатокамерний силос). Як правило, ці конструкції (або частини конструкцій) мають більшу висоту відносно розмірів їхньої проєкції. Завдяки цьому розрізняють стрункі силоси (h > 1,5d) та присадкуваті силоси (бункери). Іншими типами силосів є:

  • плоскодонні,
  • лійкоподібні,
  • баштові.

Силоси з плоским дном

Силоси з плоским дном використовуються для кукурудзи, бобових, круп, насіння, гранул. Їхня місткість становить від 380 до 10 000 т. Їх застосування вимагає видалення сипких матеріалів, що складуються, вручну або з використанням спеціальних пристроїв. Відмінними рисами силосів з плоским дном є великі габарити, невелика площа перфорації підлоги, а також оптимальна аерація для продуктів тривалого зберігання. Силоси з плоским дном можуть бути комплексно оснащені системами вентиляції, гравітаційного, електричного, електрогідравлічного вивантаження, датчиками рівня наповнення силосу або системами контролю температури.

Воронкоподібні силоси

Воронкоподібні силоси призначені для короткочасного зберігання зернових та олійних культур, а також інших сипучих матеріалів. У таких силосах може бути встановлено систему вентиляції зерна. Залежно від кута природного укосу у воронкоподібних силосах може зберігатися сухе або вологе зерно. Їхньою значною перевагою є те, що в них нічого не залишається на дні. Тому їх основним призначенням є зберігання продуктів, що швидко псуються, наприклад, фуражу.

Баштові силоси

Баштові силоси є силосами великої висоти, які також відомі як елеватори. Вони виготовляються як із залізобетону, так і зі сталі. Перевага баштових силосів полягає в тому, що їх вміст може бути ідеально спресованим завдяки своїй вазі.


Читати також