Як зберегти сільгосппродукцію від зовнішніх впливів

зберігання кукурудзи

Пояснювати, наскільки важлива для нашої країни сільськогосподарська продукція, не має сенсу. Так само, як безглуздо доводити важливість її своєчасної обробки та дотримання всіх запропонованих правил зберігання. А якщо говорити про масштабні виробничі підприємства, які весь час мають справу з урожаєм величезного обсягу, то проблема якісного зберігання овочів, фруктів, сіна, перегною та інших продуктів сільського господарства, стає вкрай серйозною.

В нашій країні функціонують десятки тисяч підприємств, які вирощують, зберігають, переробляють і продають сільгосппродукцію самого різного типу. Причому, є як дрібні приватні компанії, так і великі корпорації, територіально рознесені по всій Україні. Також ці компанії доставляють готову продукцію в різні регіони країни і за її межі: крупи, борошно різних сортів, консерви, морепродукти, овочі, рибу і т.п.

І одна з головних ланок всього цього процесу — зберігання сільськогосподарської продукції. Воно обов'язково повинно бути правильним, чітко спланованим і ефективним у всіх сенсах, щоб можна було і заощадити на ньому, і доставити кінцевому споживачеві якісний продукт, який не втратив свої корисні властивості. І мабуть, одну з головних ролей в процесі зберігання грає Буртовий брезент.

Чому потрібно дотримуватися правил зберігання сільгосппродукції

Втрата частини врожаю — найсерйозніша проблема, яка може трапитися в сільськогосподарській галузі. І, щоб звести до мінімуму такі втрати, розробляються спеціальні програми по скороченню втрат, впроваджуються нові технології, використовуються різні методики обробки і зберігання продукції. В їх рамках застосовуються спеціальні ємності і тари, ефективні пакувальні матеріали, а транспортування організовується з дотриманням суворих правил безпеки.

тент

Якщо ж знехтувати правилами зберігання врожаю, з продуктом почнуть відбуватися різні процеси певного характеру:

  • фізико-хімічні;
  • хімічні;
  • біохімічні.

Розглянемо їх детальніше.

Фізико-хімічні

До таких несприятливих для врожаю процесів відносяться:

  • Сорбція і десорбція водяної пари.
  • Температурні зміни.
  • Деформація і порушення цілісності твердих продуктів.
  • Передчасне старіння колоїдів і білків.
  • Перехід в кристалічний стан раніше розчинних речовин.

Всі ці фізико-хімічні процеси призводять до якнайшвидшого псування харчового продукту, "забирають" його корисні властивості і поживні речовини.

Хімічні

Під такими процесами розуміють:

  • Окислення жирів, що призводить до утворення різних гірких речовин.
  • Поява темних ділянок на продуктах — меланоїдинів.
  • Окислювальні процеси вітамінів.
  • Виникнення нерозчинних сполук.

Щоб уповільнити всі ці реакції або зовсім позбутися від ризику їх виникнення, необхідно постійно підтримувати оптимальний температурний режим, а який саме, залежить від конкретної культури.

Біохімічні

Ці процеси виникають з тієї причини, що в будь-якому сільськогосподарському продукті є ферменти, активність яких може зростати: гідроліз, посмертні зміни структури, дозрівання, проростання, дихання.

Наприклад, гідроліз речовин органічного походження. Він протікає в залежності від того, наскільки активні ферменти і в яких умовах зберігається продукція. У будь-якому випадку при недотриманні правил зберігання рано чи пізно починається синтез органічних сполук, що призводить до псування продукту.

Методи збереження властивостей сільськогосподарської продукції

брезент

Зберегти сільськогосподарську продукцію можна різними методами:

  1. За допомогою холодильного обладнання та формування оптимальної газового середовища всередині складського приміщення.
  2. З використанням вентиляційних систем із застосуванням різних хімічних і біологічних речовин.
  3. Із застосуванням вентиляційних установок — спецобладнання, що забезпечує постійний приплив повітря в приміщення.
  4. За допомогою укриття врожаю буртовим брезентом, що дозволяє захистити сільгосппродукцію від негативного впливу різних зовнішніх факторів.

Зрозуміло, метод зберігання певної продукції залежить від різновиду цієї продукції і від рекомендованих умов її зберігання. Але в будь-якому випадку найчастіше використовуються бурти — найбільш прості сховища, які можна легко та швидко організувати. Вони являють собою валообразні купи плодів, які покладені на поверхню землі або в невеликий котлован. Зверху така купа вкривається землею і соломою. Але це "по-старинці", адже сьогодні для укриття сільськогосподарської продукції використовується буртовий брезент.

Переваги використання буртового брезенту для збереження сільськогосподарської продукції

Що собою являє буртовий брезент? Простими словами, це полотно з міцної брезентової тканини, яке має великий розмір і створено спеціально для захисту врожаю, що зберігається в буртах. Головні параметри цього рішення — водонепроникність і висока міцність. Найбільш поширені і оптимальні варіанти буртових брезентів, які використовуються на сільгосп-об'єктах — тканини щільністю в 540 (банерний матеріал) і 650 (ПВХ матеріал) грам на кв. м.

При цьому, полотнища можуть мати абсолютно будь-який розмір. Але, щоб з ними було максимально зручно і просто працювати, варто використовувати укриття, які важать не більше 50-70 кг. Це дозволить швидко скрутити/розгорнути полотно без необхідності залучати до роботи багато працівників. Крім того, саме з такою вагою виготовляються стандартині буртові брезенти для збереження врожаю від зовнішніх факторів. Детальніше ознайомитися з важливими характеристиками цього матеріалу можна за посиланням https://ukrbrezent.com/uk/tenti-dlya-nakrittya/burtovij-brezent/.

Серед позитивних сторін буртових брезентів:

  • можливість тривалий час зберігати властивості сільськогосподарської продукції і берегти її від опадів, вітру, забруднення і розсипання;
  • висока міцність матеріалу, обумовлена використанням спеціальної тканини, що дозволяє працювати лопатою прямо на такому брезенті;
  • абсолютна водонепроникність, завдяки якій зерно або будь-який інший продукт не втратить свої властивості через опади, вітер і т.п.;
  • довговічність, міцність на розрив і стирання, а також несхильність до виникненню цвілі, грибка або отримання пошкоджень через гризунів.

Читати також


up