6 цитат великих людей

6 цитат великих людей

Від чого залежить сенс і цінність нашого життя? Де черпати сили, щоб гідно розпорядитися тим, що в нашій владі? За підказками ми звернулися до мислителів минулого.

«Ілюзії набиваються нам у служіння тим, що дозволяють нам позбутися почуттів невдоволення і замість них відчувати задоволення. Тому коли вони стикаються з частиною дійсності, об яку розбиваються, ми повинні приймати це без нарікань».

Зигмунд Фрейд
«У дусі часу про війну та смерть»

Зигмунд Фрейд

«Головне завдання у житті просте: визначити та розділити речі, щоб я міг ясно сказати собі, що є зовнішнє і не залежить від мене, а що є вибір, який дійсно залежить від мене. Де мені тоді шукати добро і зло? Не в зовнішньому, непідвладному мені, але всередині мене у власному виборі».

Епіктет
«Бесіди»

Епіктет

«Я не благаю Тебе дати мені притулок від бід, — дай лише безстрашність, щоб віч-на-віч їх зустріти. Я не прошу позбавити мене страждань, - дай мужність, щоб їх перемогти. Я не шукаю союзників у жорстокій битві життя, — я збираю власні сили. Не дай мені знемагати від страху і тривоги, порятунку безвільно чекаючи, дай мені надію і терпіння, і я доб'юся свободи. Не дай мені боягузом жити і сподіватися лише на Твою спасительну милість, але дай мені відчути підтримку Твоєї руки, коли я падатиму».

Рабіндранат Тагор
«Гітанджалі»

Рабіндранат Тагор

«Спокій дістанеться тільки тим, хто дійшов до непорушних і твердих суджень, а решта те і діло постійно повертаються до того, з чим покінчили, і так розриваються між відмовою і бажанням. А причина метань — у тому, що для керованих найненадійнішим вожатим, молитвою, ніщо не зрозуміло».

Луцій Анней Сенека
«Моральні листи до Луцілія»

Луцій Анней Сенека

«До того, як ви живете, життя не представляє із себе нічого. Саме ви надаєте йому певного сенсу. Цінність і є не що інше, як цей вибраний вами сенс».

Жан-Поль Сартр
«Людина в облогу»

Жан-Поль Сартр

«Коли ми намагаємося знайти свою ідентичність виключно за допомогою зовнішніх почуттів — того, що ми можемо бачити і чути, наприклад, наших титулів, грошей чи досягнень, — ми прикуті до об'єктивного і вразливі для часу. Коли ми відкриваємо своє внутрішнє бачення, коли ми налаштовані на власне переживання і визнаємо його центральне місце в нашому бутті, тоді ми стаємо по-справжньому вільними».

Джеймс Бугенталь
"Наука бути живим"

Джеймс Бугенталь


Читати також